AkademiEn GüncelİKÇUPolitikaSosyal

İKÇÜ’den Moğolistan Çıkarması

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ile beraberindeki heyet, Ulanbator’da düzenlenen “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Türkiye Moğolistan İlişkileri Çalıştayı”na katıldı

Moğolistan’la yakın ilişkileri bulunan ve bu ülkedeki bazı üniversiteler ile ikili işbirliği anlaşmaları yapan ve ortak çalışmalar yürüten İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nin de paydaşlarından olduğu; T.C. Ulanbator Büyükelçiliği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, İKÇÜ-MUIS Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nun katılımıyla düzenlenen “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Türkiye Moğolistan İlişkileri Çalıştayı” Ulanbator’da Moğolistan Milli Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

İki ülke arasındaki tarihsel bağların ve Cumhuriyetin yüzüncü yılında ilişkilerin mevcut durumunun değerlendirildiği çalıştayın açılış oturumunda, Türkiye Cumhuriyeti Ulanbator Büyükelçisi Zafer Ateş, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı ve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şaban Doğan, Moğolistan Devlet Üniversitesi Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayartogtokh Badamdorj, İKÇÜ MUIS Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Dr. Ankhbayar Danuu konuyla ilgili görüş ve desteklerini bildirdi. 

Türk ve Moğolistanlı katılımcıların bildiri sunumlarıyla gerçekleşen çalıştay; Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Türkiye Moğolistan İlişkilerini ele almak, Moğolistan ve Türkiye’de Moğol akademisyenler ve kurumlarla işbirliği içerisinde yapılan farklı disiplinlerdeki çalışmaları tanıtmak ve değerlendirmek amacıyla düzenlendi. Çalıştayda, Türk akademisyenlerin Moğol dili, tarihi, sanatı, edebiyatı ve arkeolojisi ile ilgili yaptıkları çalışmalar ile Moğolistanlı akademisyenlerin Türk dili, tarihi, sanatı, edebiyatı ve arkeolojisi ile ilgili yaptıkları çalışmalar karşılaştırmalı olarak ele alındı.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Moğolistan Millî Üniversitesi Bilimler Okulu Müdürü Prof. Dr. Zayabaatar Dalai’in başkanlığında gerçekleşen “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Türkiye Moğolistan İlişkileri Çalıştayı”nın ilk oturumunda “İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin Moğolistan’daki Çalışmaları” başlıklı bir sunum yaptı. Aynı oturumda, İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ersel Çağlıtütüncügil “Türkiye’de Türkiye Moğolistan Ortaklığında Gerçekleştirilen Arkeolojik Bir Çalışma: Aladağ” başlıklı sunumu ile çalıştaya katkıda bulundu. İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı ve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şaban Doğan ise ikinci oturumda “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Türkiye Moğolistan İlişkileri: Eğitim” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.