En GüncelİKÇUKongreModaSosyal

İKÇÜ’de “Mesleki Gerekliliklere Göre Giysi Seçimi” Konulu Konferans Düzenlendi

Haber-Fotoğraf: Nurselin Bostan

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından “Mesleki Gerekliliklere Göre Giysi Seçimi” konulu konferans düzenlendi

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğrenme ve Öğretme Destek Komisyonu’nun Nizami-i Gencevi Konferans Salonunda düzenlediği, Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zümrüt Ünal’ın konuşmacı olduğu konferansa Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Akbıyık, Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Tokem, Bölüm Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Betül Aktaş ile Doç. Dr. Nuray Egelioğlu Cetişli ve bölüm akademisyenleri katıldı.

Mesleki gerekliliklere göre giysi seçimi konusunda detaylı bilgiler veren Prof. Dr. Zümrüt Ünal, banka çalışanları, akademisyenler, öğretmenler, doktorlar ve hemşireler gibi meslek gruplarına mensup olan insanların belirli kurallar çerçevesinde, mesleğin niteliklerine göre görünürlüğü ve saygınlığı arttıracak biçimde giysi seçiminde bulunmasının öneminden bahsetti. Prof. Dr. Ünal, resmi toplantılarda ve iş görüşmelerinde doğru giysi seçiminin arzu edilen etkiyi arttıracağını belirterek, giysilerde renk tercihlerinin de önemli olduğunu dile getirdi ve kıyafetlerde tercih edilen renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerine değindi.

Kişinin giyim tarzının işine verdiği önemi gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Ünal, giysi alışverişinde etiket okumanın detaylarından bahsederek erkeklerde, kadınlarda ve çocuklarda beden numarası hesaplamanın yöntemlerine değindi. Prof. Dr. Ünal, her insanın farklı bir vücut yapısına sahip olduğunu hatırlattı ve kişinin bedeni ile barışık olması ve vücut yapısını, cilt rengini, giysinin kumaş dokusunu ve rengini dikkate alarak giysi seçimi yapması gerektiğini vurguladı.

Kaynakların verimli kullanılması ve yaşamın sürdürülebilirliği açısından giysi alışverişinin bilinçli yapılmasının ve geri dönüşümün öneminden söz eden Prof. Dr. Ünal, “Yapılan araştırmalar, herkesin gardırobunda altı jenerasyona yetecek kadar kıyafeti olduğunu gösteriyor. Örneğin kışın, dolabımızdaki kıyafetlerin ancak yüzde yirmisini giyiyoruz. Giymeyi hiç düşünmediğimiz kıyafetlerin geri dönüşüme gitmesinde fayda var. Bir tişört üretimi için iki bin yedi yüz litre su tüketiliyor. Bu çok büyük bir oran. Giysileri satın alırken en doğru karar, uzun süre giyebileceğimiz kıyafetleri satın almak olmalı. Sürdürülebilirlik açısından ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak adına bazı tedbirler alınmalı” şeklinde konuştu.