İKÇÜ’de “Yapay Zekâ ve Tıp” Konulu Sempozyum
Fotoğraf- Nurdan Ünlüoğlu
Muhabir- Asya Meyda Birlik
İKÇÜ SKS Sağlıkta Yapay Zekâ Topluluğu ile İKÇÜ SKS Bilimsel Araştırma Topluluğu, “Yapay Zekâ ve Tıp” konulu sempozyum düzenledi
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) öğrenci topluluklarından SKS Sağlıkta Yapay Zekâ Topluluğu ile SKS Bilimsel Araştırma Topluluğu’nun düzenlediği sempozyum, Hekim Hacı Paşa Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Sempozyuma, İKÇÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esra Meltem Koç ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“Yapay Zekânın Sağlık Alanına Katkıları Çok Büyük”
Sempozyumun açılış konuşmasını İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esra Meltem Koç yaptı. Öğrencilere yapay zekâya ayak uydurmak için kendilerini devamlı olarak geliştirmelerini tavsiye eden ve özellikle sağlık alanında okuyan veya çalışanları konunun daha fazla ilgilendirdiğini söyleyen Doç. Dr. Koç, “Gelişen teknolojinin ve yapay zekânın alanımıza katkısı oldukça büyük. Gözden kaçırabileceğimiz ufak ayrıntılarda bize katkı sağlıyor, radyoloji görüntülemelerinde, tanı koymada ve pek çok alanda bize yardımcı oluyor” şeklinde konuştu ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerini noktaladı.
“Ateş, Tekerlek, Yapay Zekâ”
Sempozyuma online olarak katılan Sağlıkta İşbirliği Platformu Kurucusu Prof. Dr. Melih Bulut ise “Dijital Sağlık Teknolojileri” konulu bir sunum yaptı. Bilgi, bilişim, internet ve iletişim teknolojilerinin sağlıkta kullanımını anlatan Prof. Dr. Bulut, Dijital Sağlık Teknolojileri olan teletıp, robotik, AR-VR teknolojileri ve sensörlerden bahsetti. Yapay zekânın önemini vurgulayan Prof. Dr. Bulut, “Yapay zekânın önemini ifade ederken ben, ‘ateş, tekerlek, yapay zekâ’ diyorum. Ateşin kontrolü, insanoğlunu nasıl ileri bir noktaya taşıdıysa ya da tekerleğin icadı nasıl bir gelişim yarattıysa, buradan hareketle yapay zekânın da aynen öyle bir değişim yarattığını düşünüyorum. Yapay zekâ biz sağlıkçılar için mikroskoptan bile daha önemli bir keşif. Tekrar teknoloji üretebilen bir teknolojiden bahsediyoruz. Bu şimdiye kadar hiç mümkün olmamıştı” dedi.
Gün boyu süren sempozyum, Av. Münir Hakan Eriş’in “Sağlıkta Yapay Zekanın Hukuki Boyutu”, MedicRes AI Genel Direktörü Burak Akıcıer’in “Yapay Zeka ile Sağlık Bilgi Sistemleri”, İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Kaya’nın “Sağlıkta Yapay Zeka Tabanlı Mühendislik Uygulamaları” ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vildan Mevsim’in “Sağlıkta Yapay Zeka Kullanımı: Uygulamalar ve Deneyimler” başlıklı sunumlarıyla devam etti.