AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’lü Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Hancı’dan 10 Ciltlik Dev Eser

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Hamit Hancı’nın,  Emniyet Genel Müdürlüğü önceki Personel Başkanı Ogün Vural ile birlikte editörlüğünü yaptığı 10 Ciltlik “Adli Bilimler ve Kriminalistik Ansiklopedisi” dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Hamit Hancı’nın editörlüğünü yaptığı “Adli Bilimler ve Kriminalistik Ansiklopedisi” Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığının katkılarıyla, Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı tarafından hazırlandı.

Türk Kolluğunun adli bilimler ve kriminalistik alanındaki bilgisini arttırmak, yeni yöntemleri göstermek ve alanda meydana gelen gelişmeleri aktarabilmek amacıyla hazırlanan ve uzman bilim adamları ile alanda çalışan kolluk güçlerinin çalışmalarını içeren ve 6000 sayfadan oluşan 10 ciltlik dev esere 397 yazar katkıda bulundu.

İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Hamit Hancı, suç çeşitliliğinin ve suçlu profillerinin genişlemesi ve artması ile birlikte, suçluya ulaşma konusunda kullanılan yöntemlerin de geliştiğini belirterek, “Adli Bilimler ve Kriminalistik Ansiklopedisi”nin bu çabaya hizmet etmek için güncel gelişmeler ışığında farklı disiplinlerde çalışan uzmanları bir araya getirdiğini vurguladı. Prof. Dr. Hancı, “Ülkemiz genelinde saygın üniversitelerimizde görev yapan ve ulusal ve uluslararası anlamda yayınları ile öne çıkan, alanında uzmanlaşmış akademisyenler ile sahada alanında çalışan konusunda ustalaşmış Emniyet Teşkilatı mensubu uzman personellerin çalışmalarını içeren eserimiz, adli anlamda teori ile pratiğin birleştiği ilk dev eser olma özelliğini taşıyor” dedi.

Dışarıdan bakıldığında sadece otopsi yapan, ölüm sebeplerini ve zamanını belirleyen, travma geçiren kişilerin vücudu üzerindeki darp izlerini tespit ederek adli raporunu yazan ve cinsel saldırılarda delil belirleyen bir bilim gibi görülen Adli Tıp’ın, gerçekte pek çok bilim dalıyla ortaklaşa çalıştığını vurgulayan Prof. Dr. Hancı, “Aslında Adli Tıp, çok daha büyük bir ailenin halk tarafından bilinen yönüdür. Biz bu geniş aileye Adli Bilimler diyoruz. Eski zamanlarda Adli Bilimcilerin yaptıkları pek çok tanımda Adli Bilimler; Tıp, Fen ve Sosyal Bilimler alanlarındaki bilgilerin adaletin hizmetine sunulmasıyla ilgilenen bir dal olarak tanımlanmaktaydı. Oysaki Adli Bilimlerin inanılmaz genişlemesi sonrası, 2017 yılında biz bu tanımlamayı ‘Adli Bilimler; Tıp, Sağlık, Temel, Fen, Sosyal, Siber, Uzay, Ulaştırma, Savunma ve Güvenlik bilimleri ile Felsefe, Spor ve Sanatın adalete bilirkişilik hizmeti vermesini sağlayan bilimler bütünüdür’ şeklinde genişlettik. Adli Bilimler ve Kriminalistik Ansiklopedisi’ni de bütün bu alanlarda uzman kişilerin çalışmalarına yer vererek hazırladık” ifadelerini kullandı.