EğitimEn GüncelİKÇU

Akdeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı Tanıtımı

Fotoğraf- Umut Aybars Sürmeli

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörlüğü tarafından, Sınır Ötesi İşbirliği Programları 2021-2027 dönemi kapsamında, Türkiye’nin ilk kez dâhil edildiği, Avrupa Birliği’nin en yüksek bütçeli programlarından olan “Interreg NEXT Akdeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı” hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Erasmus Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Bakay tarafından verilen semineri, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörü Prof. Dr. Ender Akan, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, Genel Sekreter Nurettin Memur, Genel Sekreter Yardımcısı M. Enes Uzun’un yanı sıra çok sayıda akademisyen takip etti.

Bilgi Ekonomisinden Payımızı Almalıyız 

Programın açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bulduklu, İKÇÜ’nün Ulusal Ajans ve Avrupa Birliği’nden aldığı hibe miktarının son bir yılda 9 kat arttığına işaret etti. Bu artışta üniversite yönetiminin uluslararasılaşmaya ve proje kültürü politikasına verdiği önem ve desteklerin önemli rol oynadığını aktaran Prof. Dr. Bulduklu, “ Günümüzde yükseköğretimde küresel bilgi ekonomisi artık gloabal bir ağ olarak karşımıza çıkmaktadır. Uluslararasılaşma küreselleşmenin etkisiyle tek bir merkeze bağlı kalmayan birçok farklı kurumla iş birliği içinde olma imkânı sağlıyor. Artık eğitim, ülkelerin birbirlerine ihraç edebileceği bir hizmet durumunda. Projeler de uluslararasılaşmanın önemli bir unsuru haline geldi. Önemli bütçelerin ayrıldığı bu bilgi ekonomisinde İKÇÜ’nün en iyi şekilde yer alması için her biri birbirinden nitelikli akademisyenlerimizin özverili çalışmalarına ihtiyacımız var. Akademik ve idari personelimizle oluşturduğumuz sinerji ve takım ruhu ile üniversitemizi daha iyi noktalara getireceğimize yürekten inanıyorum” diye konuştu.

Mantıksal Çerçeveye Göre Formüle Edilen Projeler

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Bakay ekip olarak yönetimin verdiği destek doğrultusunda daha fazla proje üretme gayreti ve motivasyonuyla çalıştıklarını aktardığı konuşmasında,  hangi hibeye başvurulursa başvurulsun metodoloji olarak mantıksal çerçeveye göre formüle edilen projelerin başarıya ulaştığını vurguladı.  Bakay, “Elinizde çok iyi bir uygulama örneğiniz varsa, bu uygulamayı Akdeniz bölgesinde yaygınlaştırmak istiyorsanız ya da daha önce yaptığınız bir projenin somut çıktısı da olabilir. Bu programda değerlendirebilirsiniz. Projeniz iyiyse 2027’ kadar 3 defa hibe alabiliyorsunuz” dedi.  

21 Kente 4 Farklı Alanda Açılan Çağrı

 “Interreg NEXT Akdeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programının 281,4 milyon avro bütçeye sahip olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Bakay 2021-2027 döneminde açılan ilk çağrıdan, Türkiye’den Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yer alan 21 şehrin dâhil edildiğini söyledi. Bakay, “Proje başvurularını ülkemizden Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Antalya, Isparta, Burdur, Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak illerinden kamu idareleri, belediyeler, üniversiteler, dernek ve vakıflar, odalar ve borsalar gibi kurumlar ve kar amacı güden tüm tüzel kişiler yapabilir. Akdeniz Havzası Programı 21 kente dört farklı alanda açtığı çağrı ile farklı kamu ve özel kurum ve uluslararası kuruluşlara proje geliştirme imkânı tanıyor” dedi.

Ana Unsur Akdeniz

Çağrının son başvuru tarihinin 28 Mart 2024 olduğunu aktaran Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Bakay, programın Akdeniz havzasında dört ana alanda geliştirilecek projeleri desteklemeyi hedeflediği bilgisini verdi. Bakay, “Programın ilk önceliği “daha rekabetçi ve daha akıllı bir Akdeniz”. İkinci öncelik “daha yeşil, düşük karbonlu ve dirençli bir Akdeniz”. Üçüncü öncelik, “daha sosyal ve kapsayıcı bir Akdeniz”. Son öncelik ise “Akdeniz için daha iyi işbirliği yönetişimi”. Çağrının son başvuru tarihi 28 Mart 2024 olup Geliştirilecek projelerin 24 ile 36 ay arasında tamamlanması şartı aranıyor. Programa Türkiye’nin yanı sıra Fransa, Yunanistan, İtalya, Malta, Portekiz, İspanya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Cezayir, Mısır, İsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan ve Tunus katılım sağlamaktadır. Program kuralları kapsamında bu ülkelerin program alanına dâhil olan bölgelerinde yer alan kurum ve kuruluşlarla proje ortaklığı geliştirilmesi beklenmektedir” şeklinde konuştu.

Interreg NEXT’e, ortaklık ilkesi kapsamında geliştirilecek olan projelerde en az 3 ülkenin yer alması gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Bakay,  ortaklıkların en az bir AB üyesi ülke ve en az bir AB üyesi olmayan ülke içermesi ve  bir projede aynı ülkeden en fazla 2 kurumun yer alabileceği şartının olduğunu sözlerine ekledi.

Bakay’ın sunumu, Erasmus+ 2024 teklif çağrısının incelenmesi, proje başvuru formu ve doldurulması, mantıksal çerçeve yaklaşımı ve proje hazırlama eğitimi ile devam etti.