AkademiEğitimEn GüncelİKÇU

“Yönetimin Gözden Geçirmesi” Toplantısı Rektör Köse’nin Başkanlığında Gerçekleşti

2023 Yılı Yönetimin Gözden Geçirmesi (YGG) toplantısı, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin başkanlığında Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda yapıldı

Kalite Koordinatörlüğünce düzenlenen toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Aytemir, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevtap Ünal, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülten Kavak, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Emre Güler, SHMYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Soyöz, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Arık, Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörü Prof. Dr. Ender Akan, Genel Sekreter Nurettin Memur, Strateji Geliştirme Daire Başkanı Erkan Küçükkılınç, dekan yardımcıları, senato üyeleri, kalite koordinatörlüğü ve komisyonu üyeleri,  akademik ve idari birimlerin kalite çalışmalarından sorumlu yöneticileri katıldı.

2023 yılının Kalite Yönetim Sistemi (KYS) iç ve dış hususlardaki değişiklikleri, Stratejik Plan amaçlarına erişme derecesi, proses performansı ile ürün ve hizmetlerin uygunluğu gibi başlıkların yer aldığı raporu paylaşan Kalite Koordinatörü Doç. Dr. Funda İfakat Tengiz ve Koordinatör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Halil Koyu katılımcılara, önceki yönetimin gözden geçirme toplantılarında karar alınan faaliyetlerin durumu ile ilgili de bilgi verdi.

Kalite Koordinatörü Doç. Dr. Funda İfakat Tengiz, sürekli iyileştirme ve önceki raporlara istinaden yapılan iyileştirme başlıklarına değinerek; Merkez Arşiv Müdürlüğünün faaliyete geçmesi yönünde çalışmalara başlandığını kaydetti. Paydaş geri bildirimlerine ilişkin raporlanmalara gidilmesinin önemine değinen Tengiz, birimler tarafından üzerinde çalışılarak tamamlanan kalite çalışmalarının Kalite Doküman Yönetim Sisteminde (KDYS) dokümante edilmesi gerektiğini hatırlattı. ÜBYS geri bildirimlerine ilişkin verilerin raporlanması ve faaliyetler sonrasında memnuniyetin anketler yoluyla ölçülerek değerlendirilmesi, raporlanması, KDYS ile birlikte birim web sayfalarının da güncelliğinin sağlanması gibi başlıklarda çalışmaların hızlanmasının önemine vurgu yaptı.

Öğrenci Kalite Mentörlüğü Uygulaması Yaygınlaştırılıyor

Dr. Öğr. Üyesi Halil Koyu da 20-21 Şubat 2023 tarihli TSE ikinci gözetim tetkiki ile ilgili olumlu hususları paylaştı. Koyu, akademik ve idari personelin yönetim sistemi faaliyetlerine etkin katılımı, eğitim-öğretim programında yaşanan değişikliklere proaktif olarak uyum sağlanması, fiziki altyapıya yönelik iyileştirme çalışmaları, Büyük Veri, Dijital Dönüşüm gibi projelerin içinde yer alınması, akademik atama kriterlerinin niteliği artırmaya yönelik olarak güncellenmesi konusunda gelişme ve iyileştirme olarak değerlendirildiğini söyledi. Öğrencilerin kalite süreçlerine aktif katılmasının tüm tetkiklerde olumlu karşılandığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Halil Koyu, kalite mentörlüğü uygulamasının, öğrencilere hizmet sunumunda kritik rolleri bulunan Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı gibi idari birimlerde de uygulanmaya başlatılacağını söyledi.  Koyu, kalite mentörlüğü uygulamasının iç kalite güvencesi mekanizmalarının tabana yayılma, katılımcılık ve kapsayıcılık anlayışıyla genişletileceğini bildirdi.

Kurum Kültürümüz İçin

Kalite çalışmalarına ilişkin görüşlerini paylaşan Rektör Prof. Dr. Köse, bu çalışmaların İKÇÜ’yü ileri taşıyan önemli unsurlardan biri olduğunu söyledi. “Kalite bir kültürdür” diyen Prof. Dr. Köse, kalite kültürünün oluşması için kalite ölçüm, izleme, denetim mekanizmalarında kurumsal olarak eşgüdümlü çalışılması gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Köse, “Bu süreçte her sonuç yeni bir başlangıç olarak karşımıza çıkıyor.  Herkesin sorumluluğunu aldığı, geri bildirimlerle şekillenen güzel uygulamaları içeren kalite yönetim sistemini tüm birimlerimizin sahiplenmelerini beklemekteyiz. Bu süreçten hem bizler hem öğrencilerimiz hem de tüm paydaşlarımız karlı çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

Belgenin Devamını Sağlamak Daha Önemli

Çalışmaların olumlu olarak ilerlediğini, kurum olarak verimli aşamalardan geçtiklerini gözlemlediğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Köse, bu süreci sahiplenen tüm İKÇÜ mensuplarına ve paydaşlarına teşekkür etti. Prof. Dr. Köse, “Kurumsal izleme ve yönetsel proseslerin gözlemlenmesi noktasında önemli adımlar attık. TSE belgesine sahibiz ama bunu devam ettirmek daha önemli. Tüm çalışmalarda risk ve fırsat analizlerinin iyi şekilde yapılması gerekiyor. Bu tescilleri tabii ki önemsiyoruz ama esas itibariyle bu çalışmalarımız kurum kültürümüzün gelişmesi için değerli. Süreçleri kurumumuz için sahiplenmeliyiz. İKÇÜ’yü geleceğe daha başarılı taşımak, öğrencilerimizin, çalışanlarımızın, tüm mensuplarımızın mutluluğu ve faydası için kurum kültürümüze hep birlikte katkı sunarak çalışmalarımıza iş birliği içinde devam etmeliyiz. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma özverileri için teşekkür ediyorum” dedi.

Toplantıda,  İKÇÜ’de uygulanan kalite yönetim sisteminin TS EN ISO 9001:2015 KYS Standardına uyumunu ortaya koymak amacıyla, 05-09 Şubat 2024 tarihleri arasında TSE Ege Bölge Koordinatörlüğü tarafından belge yenileme tetkiki yapılacağı duyuruldu.