En GüncelİKÇUSağlık

İKÇÜ’de Hekimin Görev ve Sorumlulukları Konulu Panel Düzenlendi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi tarafından Hekimin Görev ve Sorumlulukları konulu panel düzenlendi

İKÇÜ Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda düzenlenen, moderatörlüğünü İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Asya Banu Babaoğlu’nun üstlendiği panelde, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tözün ve Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülseren Pamuk konuşmacı olarak yer aldı. Panele çok sayıda Tıp Fakültesi öğrencisi katıldı. 

Panelin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Asya Banu Babaoğlu, hastalıklara tanı koyma ve insanları iyileştirme hayali ile tıp fakültesine başlayan öğrencilere hekimlerin tanı ve tedaviden başka birçok görevi olduğunu hatırlattı. Doç. Dr. Babaoğlu, “Öncelikle hepiniz topluma yol gösteren bireyler olacaksınız ve ağzınızdan çıkan her şey hayati derecede önemli olacak. Bu nedenle, insanlar önünde ne kadar etkili olacağınızı bilmenizi ve eğitim hayatınızı buna göre şekillendirmenizi isterim” dedi.

Açılış konuşmasının ardından panelist sunumlarına geçildi. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tözün, Cumhuriyetin ilanından itibaren Türkiye’deki sağlık politikalarının ve sağlık mevzuatının tarihsel gelişimini anlattı. Hekim kavramının etimolojik kökenine de değinen Prof. Dr. Tözün, “Arapça bir kavram olan hekim; hikmet sahibi, bilgelik sahibi kişi anlamına geliyor. Hüküm sahibi, karar verici gibi bir anlamı da var. Sizler toplumun karar vericisi, bilge kişisi olacağınız bir mesleği icra edeceksiniz. Bu nedenle de hekim denecek size. Ulusal mevzuatları da bilerek ve takip ederek iyi bir hekim olmaya çalışmanız gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülseren Pamuk ise Aile Hekimliği bakış açısıyla hekimlerin görev ve sorumluluklarını ele aldı. Doç. Dr. Pamuk, iyi bir hekim olmak için sadece tıbbi bilgi ve becerilere sahip olmanın yeterli olmayacağını, aynı zamanda hekimlerin bazı temel nitelikleri ve değerleri de göz önüne alması gerektiğini vurguladı. Bu değerlerin en önemlilerinden birinin saygı olduğunu dile getiren Doç. Dr. Pamuk, “Hekimlik Andına baktığımızda saygı kavramı dört yerde geçiyor. Bunlar, hastanın özerkliğine ve onuruna, insan yaşamına, mesleğin onuruna ve kişinin mesleği kendisine öğretenlere, meslektaşlarına ve öğrencilerine hak ettikleri saygıyı göstermesidir. Dolayısıyla saygı, bizim mesleğimizin olmazsa olmazlarındandır” dedi. Hekimlik mesleği açısından insanı sevmenin önemine de değinen Doç. Dr. Pamuk, zor durumlarda kendilerine başvuran insanların ağrısını ve acısını dindirmeye çalışan hekimlerin, mesleklerine ve insanlığa yönelik sevgilerinin şefkati ve merhameti de barındırdığını belirtti. Doç. Dr. Pamuk, “Hasta, kapınızdan sizin sorumluluk alanınıza giriyor. Bu dakikadan itibaren eksik bir tetkik yapma, hatalı bir tanı ve teşhis koyma lüksüne sahip değilsiniz. Hekimlik, mesleği ve insanı sevmeden yapılacak bir şey değildir. Hipokrat, yüz yıllar öncesinde ‘hekimlik sanatının sevildiği her yerde insan sevgisi de vardır’ demiştir” diye konuştu. 

Program, panelistlere teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.