“Panorama Ekibi” DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışmasında İKÇÜ’yü Temsil Edecek
Fotoğraf- Ahmoudou Mohamed
Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Toğay danışmanlığındaki Panorama Ekibi 4-7 Mart tarihleri arasında Gaziantep’te düzenlenecek olan DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışmasında İKÇÜ’yü Temsil Edecek
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), depreme dayanıklı binaların inşa edilmesinde önemli rol üstlenecek olan geleceğin inşaat mühendisleri ile mimarlarının mesleki gelişimine katkı sağlamak ve deprem mühendisliğinin önemini vurgulamak amacıyla bu yıl “Sağlam Binalar, Güçlü Yarınlar” temasıyla düzenlenen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışmasının finalistleri arasında yerini aldı.
2014 yılından bu yana her yıl düzenlenen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışmasında 2022 yılında “Stella Ekibi” ile 21 üniversite arasında 2.nci olan İKÇÜ, 4-7 Mart tarihleri arasında Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesinde düzenlenecek olan ve bu yıl 25 üniversite takımının finale kaldığı yarışmada “Panorama Ekibi” tarafından temsil edilecek.
İnşa edilen yapının deprem performansının seviyesi, maket binanın ağırlığı ve toplam kat alanı, yapı mimarisi ve pazarlama potansiyeli gibi ölçütlerin dikkate alınacağı final aşamasında; balsa ağacı çıtalarından ve levhalarından imal ettikleri 29 katlı otel projesiyle yarışacak olan “Panorama Ekibi”, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Toğay danışmanlığında, İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri Muhammet Emir Şengül, Muhammet Emin Boldaz, Çağla Kara, Tuğba Turhan ve Sude Nur Şengül’den oluşuyor.
“2022 yılında İstanbul’da düzenlenen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışmasına katılan 21 üniversiteden, yapılan dayanıklılık testleri sonucunda İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi de dahil yalnızca 7 üniversite takımının binası ayakta kalmıştı. O yarışmada, iki ay gibi kısa bir süre çalışma fırsatı bulabildiğimiz Stella Ekibi ile 2’nci olduk” diyen takım danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Toğay, bu yıl finale kalan Panorama Ekibi ile 6 aydır birlikte çalıştıklarını, maket üzerinde birçok farklı senaryoyu denediklerini ve iddialı olduklarını dile getirdi. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’ni geçen yıl, ABD’de Deprem Mühendisliği Araştırma Enstitüsü’nün (EERI) Öğrenci Liderlik Konseyi (SLC) tarafından düzenlenen Sismik Tasarım Yarışması (Seismic Design Competition)’nda da başarıyla temsil ettiklerini hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Toğay, aynı yarışmaya bu yıl da hazırlandıklarını belirterek İKÇÜ’de bu tarz yarışmalara yönelik bir kurum kültürü oluşturmak istediklerini ifade etti.
DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Toğay, üç gün boyunca sürecek olan yarışmanın ilk gününün tanışma toplantılarına ayrıldığını, ikinci günde Türkiye’nin en önemli inşaat mühendisleri ve bilim insanları karşısında öğrenciler tarafından tasarlanan projelerin teknik sunumlarının yapılacağını, üçüncü günde ise tasarlanan yapılara, düşük büyüklükten yüksek şiddete doğru üç aşamalı sarsma testlerinin uygulanacağını söyledi. Panorama Ekibi üyesi öğrencilerin derslerinden ve sınavlarından kalan vakitlerde, geceleri dahi emek vererek maketlerini inşa ettiklerini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Toğay, yaptıkları özverili çalışmalardan sonra yarışmanın finalinde başarıyı hak ettiklerini vurguladı.
Depreme dayanıklı bina tasarlamanın öneminin, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından çok daha iyi anlaşıldığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Toğay, “Biz, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde öğrencilerimizi depreme dayanıklı bina tasarlama eğitiminden geçiriyoruz. İnşaat mühendisleri olarak bizim ‘deprem öldürmez, bina öldürür’ şeklinde bir mottomuz var. Öncelikle bir binayı tasarlarken nelerin yapılması gerektiğini, yapılan işlemlerin binada nasıl etki gösterdiğini öğrencilerimiz henüz analiz aşamasındayken görmeye başlıyorlar. Öğrencilerimiz yaptıkları bu tasarımlar ve dayanıklılık testleri sayesinde binada kullandığımız çaprazın, perdenin, kolonun ve kirişin yerinin değişmesinin aslında deprem davranışına ne kadar etkisi olduğunu öğreniyorlar. Bu noktada vermiş olduğumuz eğitimin ve bu tarz yarışmaların önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.