AkademiEn GüncelİKÇUTeknolojiVideo

İKÇÜ’lü Mühendislik Öğrencilerinin Disiplinlerarası Projeleri 1. Proje Panayırı’nda Sergilendi

Fotoğraf- Nurselin Bostan

ENG 401 Disiplinlerarası Mühendislik Projesi Tasarım Dersi kapsamında İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nin farklı bölümlerinde okuyan öğrencilerin ürettiği projeler 1. Proje Panayırı’nda sergilendi

İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesindeki tüm bölümlerin müfredatında bulunan ENG 401 Disiplinlerarası Mühendislik Projesi Tasarım Dersi kapsamında, farklı bölümlerde okuyan mühendislik öğrencilerinin takım halinde çalışarak bir çıktı ortaya koyması amacıyla düzenlenen 1. Proje Panayırı, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Konferans Salonundaki açılış programıyla başladı. 24 öğrenci projesinin yer aldığı 1. Proje Panayırının açılış programına İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerem Batır, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevtap Ünal, enstitü müdürleri, proje danışmanı akademisyenler, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Amaç, Lisans Öğrencilerine Proje Deneyimi Kazandırmak

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, dijitalleşme ve yapay zeka tabanlı sistemlerin şekillendireceği toplum 5.0’ın gündemde olduğu bir süreçte üniversitelerin üstlendiği rollerde de değişiklikler olacağını vurguladı. Prof. Dr. Akbulut, “Üniversitelerin bilimsel araştırma ve akademik bilgi üretme performansları sahip oldukları lisansüstü programlar ve öğrenci sayıları ile pozitif bir ilişkiye sahiptir. Lisansüstü çalışmaların bilime katkı sağlama, bilim insanı olmayı teşvik etme, nitelikli ve özgün araştırmaların ve yayınların artmasına ivme kazandırma gibi çok değerli çıktıları bulunmaktadır. Mühendislik ve Mimarlık Fakültemiz bunu bir basamak daha öne çekerek ENG 401 Disiplinlerarası Mühendislik Projesi Tasarım Dersi ile lisans öğrencilerimize proje deneyimi ve farkı disiplinlerle birlikte çalışma becerisini kazandırma yolunda önemli bir adım atmıştır. Dekanımız başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kapımız Proje Üretmek İsteyen Tüm Hocalarımıza Açık

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi olarak tüm birimlerde lisans ve lisansüstü düzeydeki öğrencilerin danışmanları ile birlikte yapacağı projelere destek verdiklerini belirten Prof. Dr. Akbulut, aynı şekilde İKÇÜ akademisyenlerinin de ulusal ve uluslararası ölçekte projeler üretmelerini desteklediklerini dile getirdi. Prof. Dr. Akbulut, “Özellikle sanayi ile ortak yapılacak öğrenci projeleri ve TÜBİTAK projelerinin sayısının artmasını çok önemsiyoruz. Son dönemde çevremizdeki büyük sanayi kuruluşları ile ikili işbirliği protokolleri yaparak üniversitemizin büyük bir akademik potansiyele sahip olduğunu ve ortak çalışmalara hazır olduğumuzu bizzat yöneticilere ve yönetim kurullarına iletiyoruz. Şunu ifade etmek istiyorum: Kapımız proje üretmek, sanayi ile işbirliği yapmak, ulaşamadığı firma ile iletişime geçmek isteyen tüm hocalarımıza sonuna kadar açıktır” dedi.

Disiplinlerarası Takım Çalışmasını Simüle Ediyoruz

1.Proje Panayırı ile öğrencilerin sözlü olarak tanıtımlarını yaptıkları projelerin posterlerini görücüye çıkardıklarını belirten Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar ise, “Proje Panayırı’nın arka planında ENG 401 Disiplinlerarası Mühendislik Projesi Tasarım Dersi var. Bu ders kapsamında farklı disiplinlerdeki öğrenciler bir araya gelerek ortak çalışmalar yapıyorlar. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi olarak amacımız, öğrencilerimizin gerçek hayatta karşılaşacakları disiplinlerarası takım çalışmasını bir nevi üniversite ortamında simüle etmek, onlara bu ortamı sağlamak. Elbette ki hocalarımızın bu konuda çok büyük katkıları oldu. Projelerle ilgili konu başlıklarını onlar belirlediler ve bütün bir dönem boyunca emek verip bu ürünleri ortaya çıkardılar. Hepimiz onlarla birlikte çok heyecanlıyız” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi fuaye alanında öğrencilerin tasarladıkları projelerin poster sunumlarına geçildi.