İKÇÜ’de Bağımlılığa Multiprofesyonel Bakış Paneli
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde Yeşilay Haftası kapsamında “Bağımlılığa Multiprofesyonel Bakış” konulu panel düzenlendi
İKÇÜ Bağımlılıkla Mücadele Teknik Kurulu ve SKS Genç Yeşilay Topluluğu tarafından “Bağımlılık” konusunu farklı bakış açılarıyla ele almak ve konuya dair farkındalık oluşturmak amacıyla Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda düzenlenen panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı, Medya ve İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazım Ankaralıgil, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bekir Emiroğlu, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Arık ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Moderatörlüğünü İKÇÜ Bağımlılıkla Mücadele Teknik Kurulu Üyesi ve SBF Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Feyza Dereli’nin yaptığı “Bağımlılığa Multiprofesyonel Bakış” panelinde İKÇÜ Bağımlılıkla Mücadele Teknik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Leyla Baysan Arabacı, İzmir Yeşilay Şube Başkanı ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Takımcı ve Ege Bölgesi Yeşilay Koordinatörü Ümit Ülkü konuşmacı olarak yer aldı.
Açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Bağımlılıkla Mücadele Teknik Kurulu Üyesi ve SBF Hemşirelik Bölümü Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Feyza Dereli, SKS Genç Yeşilay Topluluğu hakkında bilgi vererek, Yeşilay Haftası kapsamında farklı alanlardaki profesyonellerin bağımlılığa ilişkin bilgi ve deneyimlerini paylaşacakları “Bağımlılığa Multiprofesyonel Bakış” paneline gösterdikleri ilgi sebebiyle katılımcılara teşekkür etti.
Dünyada 210 Milyondan Fazla İnsan Sosyal Medya Bağımlısı
“Sosyal Medya Okuryazarlığı ve Bağımlılık” başlıklı sunum yapan İzmir Yeşilay Şube Başkanı ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Takımcı, “İzmir Yeşilay Şubesi olarak, Yeşilay’ın üstlendiği misyon ve vizyon çerçevesinde pek çok etkinlik gerçekleştiriyoruz. Yeşilay 104’üncü yılını kutlarken, ülkemizde bağımlılıklar toplum sağlığını bozacak seviyelere ulaştı. Gençlerimize sahip çıkmak durumundayız. Tüm üniversiteler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları birlik olarak bağımlılığa karşı seferberlik başlatmak zorundayız” dedi. Teknoloji bağımlılığı ile ilgili sunum yapan Prof. Dr. Takımcı, sosyal medyanın kullanım amaçlarına değinerek, insanların ekran karşısında kalma sürelerini uzatan ve her hareketlerini dikkatle izleyen algoritmalarıyla teknoloji şirketlerinin, veri madenciliği ile topladıkları verileri reklam verenlere satmak üzere bir iş modeli geliştirdiklerini anlatarak, esasında bunun kapitalizmin gözetleme toplumu modeli olduğunu vurguladı. “Bizi gözetliyorlar ve biz buna gönüllü olarak izin veriyoruz” diyen Prof. Dr. Takımcı, temeli çıkara dayalı sistemin işleyiş mantığının, bağımlılık yaratmak suretiyle yeni bir etki ve güç kazanmak olduğunu söyledi. Dünya genelinde 210 milyondan fazla insanın sosyal medya bağımlısı olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Takımcı sosyal medya bağımlılığının belirtilerine değinerek, sosyal medyanın oyalama ve avutma gibi işlevleri sayesinde insanların sorunlarla baş etme becerisini zayıflattığını belirtti. Prof. Dr. Takımcı, sosyal medya okuryazarı olmanın öneminden söz ederek, teknolojiyi yaratıcı bir şekilde kullanarak ve eleştirel bakarak bağımlılıkla daha kolay ve çabuk yüzleşilebileceğini dile getirdi.
İKÇÜ Bağımlılıkla Mücadelede de Yolculuğuna Devam Ediyor
“Bağımlılıkla Mücadele Yolculuğu” başlıklı sunum yapan İKÇÜ Bağımlılıkla Mücadele Teknik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Leyla Baysan Arabacı, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi çatısı altında faaliyet gösteren Bağımlılıkla Mücadele Teknik Kurulu’nun, kuruluşundan itibaren bağımlılıkla mücadele yolculuğundan bahsetti. Kurul’un 2017 yılında 17 üye ile yolculuğuna başladığını aktaran Prof. Dr. Arabacı, bugün bağımlılıkla mücadele çalışmalarının 14 üye ile aktif olarak yürütüldüğünü dile getirdi. Üniversitelerin sadece bilim yuvaları olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Arabacı, aynı zamanda sosyal kurumlar ve farkındalık yaratması beklenen yapılar olduğunu belirterek, bağımlılık gösterilen nesne ya da davranışın, insanda kontrolü kaybettiren bir örüntü haline geldiğini ve üniversitelerin bu alana kayıtsız kalmasının mümkün olmadığını ifade etti. İKÇÜ’nün bağımlılığa karşı yürüttüğü çalışmalardan örnekler vererek konuşmasına devam eden Prof. Dr. Arabacı, Kurul’un kurulduğu ilk günden bugüne çalıştay, sempozyum ve panel gibi etkinlikler düzenlediğini, farklı kurumlardan gelen bilgilendirme ve farkındalık yaratma taleplerine karşılık verdiğini, İKÇÜ öğrencilerine yönelik bağımlılıkla mücadele dersleri açtıklarını, yaptıkları belli başlı çalışmaların Türkiye’de ve İzmir’de ilkleri gerçekleştirerek ses getirdiğini belirtti. İKÇÜ Merkez Kampüsü içerisindeki Aile Sağlığı Merkezinde, yakın zamanda sigara bırakma polikliniğinin açıldığının müjdesini veren Prof. Dr. Arabacı, ayrıca İKÇÜ’de sarı renk alan boyamaları ile gerçekleştirilen “Tütünsüz Hava Sahası” uygulamasına ilişkin bilgi de verdi. Prof. Dr. Arabacı, “Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır, diyerek daha fazla farkındalık oluşturmak, akademik çalışmalar yapmak ve öğrencilerin sosyal, kültürel ve spor faaliyetlerine katılımını desteklemek adına, bağımlılıkla mücadele konusunda günlük faaliyet planları oluşturabilmek için yolculuğa devam ediyoruz” dedi.
Ege Bölgesi Yeşilay Koordinatörü Ümit Ülkü ise tecrübelerini aktardı ve yaşamın bütün zorluklarına rağmen bağımlılık konusunda farkındalık sahibi olmanın öneminden söz ederek gençlere tavsiyelerde bulundu.
Panel teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.