AkademiEn GüncelSağlık

İKÇÜ’nün 6. Psikoloji Günleri “Karanlıktan Aydınlığa” Teması ile Gerçekleşti

Fotoğraf- Nurselin Bostan

Muhabir- Asya Meyda Birlik

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) Psikoloji Topluluğu tarafından her yıl düzenlenen Psikoloji Günleri’nin altıncısı, bu yıl “Psikolojik Travma ve İyileşme: Karanlıktan Aydınlığa” temasıyla gerçekleşti

“Yüzyılın felaketi” olarak adlandırılan 6 Şubat Kahramanmaraş depremi gibi doğal afetlerin ve dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan, insanlığın an be an şahit olduğu savaş, katliam ve vahşet olaylarının yarattığı travmatize durumları; maruz kalınan olumsuzluklar nedeniyle yaşanan bireysel travmaları; travmayla başa çıkma ve iyileşme yöntemlerini tartışmak üzere İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen ve iki gün süren 6. Psikoloji Günleri yoğun bir katılımla gerçekleşti. SKS Psikoloji Topluluğu tarafından organize edilen programın açılışına İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Dirik, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zümrüt Gedik, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

Mesleğiniz Daha Fazla Önemli Hale Geliyor

İKÇÜ Rektör yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, dünya üzerinde yaşanan güncel olaylara ve çağın getirdiği olumsuzluklara ve bunların insan psikolojisi üzerindeki etkilerine değinirken, “Dijitalleşmenin ve siber zorbalığın getirdiği pek çok sorundan söz etmek yerine Gazze’de yaşanan katliamlar, 6 Şubat Depremi, Ukrayna Savaşı gibi çok daha can sıkıcı gündemleri konuşmak durumundayız. Öyle bir çağdayız ki, etrafımızda kendi kendine oluşan birçok travmatize durum var ve iyileşmenin mümkün olmadığı süreçlerdeyiz. Gerçekten bu travmayı insanlar nasıl atlatır, bir çocuk bununla nasıl başa çıkar, neler yaşar bilemiyoruz. Çünkü geçmiş deneyimlerimizden çok daha farklı şeyler yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. Bütün bu sorunlardan dolayı psikologluk mesleğinin gittikçe daha fazla önemli hale geldiğini belirten Prof. Dr. Bulduklu, “Mezun olup meslek hayatınıza başladığınızda, insanların ruhsal durumlarını biraz olsun düzeltmeye çaba göstereceksiniz. Bence burada Dünya Sağlık Örgütü’nün “sağlık” tanımına da değinmek gerekiyor. Sadece fiziksel olarak değil, ruhsal olarak da tam bir iyilik halinden söz ediliyor bu tanımda. Sizler, işte bu ruhsal anlamdaki tam iyilik halini, bugün burada altıncı kez tartışıyorsunuz. Bir öğrenci topluluğunun, bu şekilde gelenekselleşmiş bir etkinlik düzenlemesiyle gurur duyuyorum” diye konuştu. 

Deprem Sonrasında Birçok Yaşama Dokundunuz

Fakülte olarak bu tarz etkinliklere katkı sağlamaya özen gösterdiklerini belirten Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, düzenledikleri etkinliklerle hem öğrenime katkı sunan hem de hayatla iç içe konularda farkındalık yaratan Psikoloji Bölümünün ve Psikoloji Topluluğunun fakülte açısından önemini vurguladı. Prof. Dr. Doğan, “6 Şubat Depremi’nde gördük ki, öğrenciler öğrenirken hizmet de veriyor. Deprem sonrası yaraların sarılması çalışmalarında, sahada aktif biçimde rol alarak birçok yaşama dokunduklarına şahit olduk. Huzurlarınızda, bu etkinliği düzenleyen Psikoloji Topluluğuna ve etkinlikte görev alan tüm öğrencilere kalben teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

 “Travmalar, Zehirli Bir Sarmaşık Gibidir”

Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, 6 Şubat Depremi, Gazze Soykırımı, Ukrayna Savaşı ve Doğu Türkistan’da yaşanan olaylar gibi travmatik durumlara dikkat çekmek için 6. Psikoloji Günleri’nin temasını “Psikolojik Travma ve İyileşme: Karanlıktan Aydınlığa” şeklinde belirlediklerinin altını çizdi. Özellikle Gazze’de yaşanan soykırımın insanlık tarihinde kara bir leke olduğunu ve insanlık onurunu yerle bir ettiğini, bu travmayı yaşayıp da hayatta kalanların bir daha asla eski günlerine dönemeyeceklerini belirten Prof. Dr. Şahin, “Travma yaşayan bireyler, eğer bir yardım sonucunda iyileşirlerse hayatlarında çok farklı bir evreye yöneleceklerdir. Olaylarla başa çıkma potansiyelleri güçlenecektir. Fakat yardım almayan veya alsa dahi psikolojik anlamda iyileşemeyen bireyler, ömür boyu bu travmatik sarmalın içinde kalacaktır. Çünkü travmalar, hiç beklenmedik bir anda tekrarlanan yaşantılardır. Tedavi edilmediği takdirde zehirli bir sarmaşık gibi hayatı felç eder” ifadelerini kullandı. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin, Psikoloji Bölümünün ve topluluk üyesi öğrencilerin 6 Şubat Depreminde sahada aktif bir şekilde yer aldığına da değinen Prof. Dr. Şahin, etkinliğin öğrencilere farkındalık kazandırması temennisiyle konuşmasını noktaladı. 

Psikolojik Travma ve İyileşme Teması

Psikoloji Topluluğu Başkanı Emre Elmacı ise, sorumluluk bilinci yüksek, aktif ve daima yeni hedefler doğrultusunda hareket eden bir topluluk olduklarını söyleyerek, hedeflerini genişletmek istediklerini dile getirdi. Elmacı, “Savaş, çatışma ve doğal afetlerin birey ve toplum psikolojisi üzerindeki yıkıcı etkisini düşünürken psikolojik travma ve iyileşme temasına odaklandık. Bu konuyu travma sonrası stres bozukluğu, travmatik deneyimler ve iyileşme süreci gibi çok çeşitli alanlarda ele aldık. Bu alanda çok kıymetli akademisyenleri davet ettik” şeklinde konuştu. 

Açılış konuşmalarının ardından tüm konuşmacılara çiçek takdim edildi ve müzik dinletisi gerçekleşti. 

Programın devamında sunumlara geçildi. Doç. Dr. Füsun Gökkaya “Psikodramayla Travmayı İyileştirmek”, Klinik Psikolog Şenel Karaman, “İyileşmeye Giden Yolda EMDR”, Dr. Öğr. Üyesi İnci Güçer “Çocuklarla Psikoterapide Kayıp ve Yas Çalışmak”, Klinik Psikolog Betül Gündüz “Travma Sonrası Psikososyal Müdahaleler” ve Uzm. Psk. Danışman EMDR Eğitmen Adayı Hayal Demirci “Dayanıklılık Cesareti: Zorlu Yaşam Olaylarıyla Baş Etmek İçin Sağlamlık ve Esneklikle Güçlü Olabilmek” başlıklı sunumlarını yaptılar. 

6. Psikoloji Günleri 2. Gün programı, uzman psikolog ve akademisyenlerin sunumlarıyla devam etti. Dr. Öğr. Üyesi Cemile Serin Gürdal, “Psikanalizin Travmaya Yaklaşımı”, Prof. Dr. Fatma Sapmaz “Küçük “t” Travmalar ve Ruh Sağlığı” ve Uzm. Psikolog Saliha Büşra Akgün “Çocukluk Çağı İhmal ve İstismar Yaşantısı” başlıklı sunumlarını yaptılar.

Sunumların ardından program “6 Şubat Depremine Psikososyal Bakış” Paneli ile devam etti. Panelin moderatörlüğünü Psikoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hatice Ekici üstlendi. İKÇÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tözün “Afet Tıbbı”, İKÇÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Cemal Başar “Deprem Nedeniyle İdarenin Mali Sorumluluğu” ve Psikolog Yonca Yerlikaya “6 Şubat Kahramanmaraş Depremi Sürecinde Psikolog Olmak” başlıklı sunumlarıyla panele katkıda bulundular.