AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’de Program Akreditasyonu Tecrübe Paylaşımı Toplantısı

Fotoğraf-Ahmoudou Mohamed

Muhabir- Asya Meyda Birlik

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Kalite Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen toplantıda, program akreditasyonu alan fakültelerin dekanları, programlardaki öğretim üyeleri ve öğrenciler sürece dair tecrübelerini aktardılar

İKÇÜ Kalite Koordinatörlüğü tarafından, program akreditasyonu alan fakültelerin dekanları ile programlardaki öğretim üyeleri ve öğrencilerin süreç içerisinde edindikleri deneyimleri, henüz akredite olmayan ve akreditasyon hazırlık sürecine giren birimlerle paylaşmaları amacıyla Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevtap Ünal, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Akbıyık, Kalite Koordinatörü Doç. Dr. Funda İfakat Tengiz, Kalite Koordinatör Yardımcıları Doç. Dr. Onur Karadal, Doç. Dr. Melike Tekindal ve Dr. Öğr. Üyesi Halil Koyu, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. 

Asıl Amacımız Sürekli İyileştirme İlkesini Gerçekleştirmek

Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, kaliteyi sürekli iyileştirme ilkesi çerçevesinde, hedef olarak belirledikleri hep geliştirme amacına ulaşmada akreditasyonun bir araç olduğunun altını çizdi. “Onu bir amaç haline getirirsek, akreditasyonu aldığımızda bütün çalışmalar biter. İKÇÜ olarak bizim asıl amacımız sürekli iyileştirme ilkesini gerçekleştirmek” diyen Prof. Dr. Akbaş, program akreditasyonlarının da bu yolda çok önemli bir işlevinin olduğunu vurguladı. Tecrübenin en kalıcı öğrenme yöntemlerinden biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Akbaş, “Burada, belli bir ideal doğrultusunda bir araya gelmiş kişiler olarak birbirimizin tecrübelerinden maksimum düzeyde yararlanmak için bir hazır oluş halindeyiz. Program akreditasyonu konusunda, önümüzde gerçekten çok güzel tecrübe örnekleri var. Sağlık Bilimleri Fakültesinden Hemşirelik Bölümünün, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden İşletme Bölümünün, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinden Makine Mühendisliği ve Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümlerinin, Tıp Fakültesinden Tıp Eğitimi Programının ve Yabancı Diller Yüksekokulunun akredite edilme süreçleri bize çok önemli tecrübeler kazandırdı” ifadelerini kullandı. İKÇÜ’nün kalite çalışmalarında izlediği süreçlerin başka kurumların taklidi olmadığını, ihtiyaç odaklı olarak belirlendiğini kaydeden Prof. Dr. Muhsin Akbaş, tecrübe paylaşım toplantısının da bu anlayışla düzenlendiğini dile getirdi. İnanarak ve adanarak yapılan çalışmalar sonucunda İKÇÜ’nün YÖKAK’tan kurumsal akreditasyon belgesini almaya hak kazandığını da hatırlatan Prof. Dr. Akbaş, bu başarıda Kalite Koordinatörlüğü kadar, birimlerin akademik ve idari personelinin ve öğrenci desteğinin de çok büyük payı olduğunun altını çizdi. 

Program Akreditasyonu Tecrübe Paylaşım Toplantısı, açılış konuşmasının ardından programların tecrübe paylaşımı ile devam etti. 

Şartları Sağlamak İçin Tam Bir İnanmışlık Gerekiyor

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı, Hemşirelik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (HEPDAK) tarafından geçtiğimiz yıl akredite edilen Hemşirelik Bölümünün 2019 yılından beri devam eden akreditasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Sarı, “Akreditasyonun gerekleri ve alt başlıkları oldukça fazla. Çok zor ve meşakkatli bir yolculuk bu. Şartları sağlamak için gerçekten tam bir inanmışlık, gece gündüz demeden çalışmak gerekiyor. Bunu başaran tüm bölüm arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

Beş Bölüm Daha Akreditasyon Başvurusunda Bulundu

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Şahin Güngör, Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından 2 yıl süreyle akredite edildiklerini ve ara değerlendirme sürecinde olduklarını belirterek tecrübelerini aktardı. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinin 5 bölümünün daha akreditasyon başvurusunda bulunduğunu bildiren Doç. Dr. Güngör, “Ocak ayında 5 bölümümüz için resmi başvuruyu yaptık. Öz değerlendirme raporlarını oluşturuyorlar. Dokümantasyon kısmını büyük ölçüde halletmiş durumdalar. Mart 2025 gibi ziyaret bekliyoruz. Kararın da 2025 Temmuz ayında açıklanmasını ümit ediyoruz” diye konuştu. 

İki Yıllık Çalışmanın Ürünü: Akreditasyon

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Engin Küçüksille, İşletme Bölümünün, Sosyal ve Beşeri ve Temel Bilimler Akreditasyon ve Rating Derneği (STAR) tarafından 2021 yılında başlayıp 2023 yılında sona eren akredite olma sürecini anlattı. Sürecin nasıl ilerlediği hakkında bilgi veren Doç. Dr. Küçüksille, karşılaştıkları sorunlarla ve yaptıkları iyileştirmelerle ilgili de detaylı bir sunum yaptı. 

İdarecilerin Gözünden: Akreditasyon Paneli 

Toplantı, programların tecrübe paylaşımının ardından Akreditasyon Paneli ile devam etti. Moderatörlüğünü İKÇÜ Kalite Koordinatörü Doç. Dr. Funda İfakat Tengiz’in yaptığı panelde konuşmacı olarak yer alan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevtap Ünal yönettikleri akreditasyon süreçlerini idareci gözüyle aktardılar. 

Akreditasyon Sürecinde Öğrenciler

Toplantının son bölümü ise akreditasyon sürecinde yer alan öğrencilerin tecrübe paylaşımına ayrıldı. Kalite Koordinatörlüğünden Öğr. Gör. Özlem Bakan Demirel “YÖKAK Değerlendiricisi Olarak Öğrenciler”; Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü öğrencisi Evren Ertunç ve Hemşirelik Bölümü öğrencisi Eren Tekay “Program Akreditasyonlarında Öğrenciler” ve İKÇÜ Kalite Topluluğu Başkanı Aleyna Bulut “Kalite Güvencesinde Öğrenci Katılımı ve Topluluklar” konu başlıklarında sunum yaptılar.