En GüncelİKÇUSağlık

İKÇÜ Tıp Fakültesinden Karbonmonoksit Düzeyi Ölçüm Etkinliği

Fotoğraf- Ali Yaman

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından İKÇÜ’nün çeşitli noktalarında Karbonmonoksit Düzeyi Ölçüm Etkinliği gerçekleştirildi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Arş. Gör. Ilgın Tımarcı Becerik tarafından yürütülen “Tütünsüz Bir Yaşama İlk Adım” başlıklı sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlenen etkinlikte, üfleme testi ile katılımcıların sigara dumanından ne kadar etkilendikleri ölçüldü. 

İKÇÜ Merkez Kampüs’ün çeşitli noktalarında açılan stantlarda katılımcıların karbonmonoksit düzeylerinin ölçüldüğü etkinlikte, sigara bırakma konusunda bilgilendirme de yapıldı.

İKÇÜ akademik ve idari personeli ile öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdikleri etkinlikle ilgili konuşan İKÇÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Arş. Gör. Ilgın Tımarcı Becerik, tütün ve tütün ürünlerinin akciğer kanseri ve gırtlak kanseri başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirterek, sigaranın içinde bulunan belli maddelerin yanmasıyla karbonmonoksit denilen ek ürünün ortaya çıktığını ve bunun da vücudun enerji üretimini ve oksijen ihtiyacının karşılanmasını engellediğini dile getirdi. 

Arş. Gör. Becerik, “Burada yaptığımız karbonmonoksit ölçümü ile kişilere ‘evet sigara içiyorsunuz ve elimizde bunu gösteren ve farkında olmanız gereken bir değer var’ diyoruz. Sigara dumanına ikinci elden ve üçüncü elden maruz kalanlarda da bir ölçüm değeri ortaya çıkıyor. Sigara dumanına bir şekilde maruz kalınmasının da zararlarını anlatıyoruz. Bizim projeyi yapma amacımız üniversite çalışanlarına ve öğrencilere, tütün ve tütün ürünlerinin tüm zararları ile ilgili bilgilendirme yaparak, aslında gerçek bir ölçüm üzerinden kişileri sigarayı bırakmaya yönlendirebilmek. Burada sigara bırakma polikliniklerinin ücretsiz olduğundan da bahsediyoruz. İnsanların bunlara nasıl erişebileceklerini, Alo 171 hattından her zaman destek alabileceklerini anlatıyoruz. Afiş ve broşürlerimizde, İzmir’de sigara bırakma polikliniklerinin yerleri de mevcut. Sigara bırakmanın aslında o kadar korkulacak bir şey olmadığını, karar verildikten sonra destekle sigara bırakmanın da mümkün olduğunu insanlara söylemeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.