AkademiEn GüncelİKÇUSosyal

İKÇÜ’de Sosyal Hizmet Uygulama ve Araştırma Şenliği

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü tarafından Sosyal Hizmet Uygulama ve Araştırma Şenliği düzenlendi

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü 3. ve 4. Sınıf öğrencilerinin araştırma ve uygulama dersleri kapsamında sosyal hizmet kuruluşlarında gerçekleştirdikleri çalışmaların sergilenmesi amacıyla düzenlenen etkinlik Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda gerçekleşti. Sosyal Hizmet Uygulama ve Araştırma Şenliğine Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Akbıyık, Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Doç. Dr. Melike Tekindal, Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Ege ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Can Taşıyan Tüm Varlıkların Yanında Olmalısınız

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümünün ilk mezunlarını verecek olmasından dolayı mutluluğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, “Üniversitemizin çok özel programlarından bir tanesinin mezun verecek olması bizim için son derece kıymetli. Çünkü toplumumuzun bu alanda yapılan çalışmalara büyük ihtiyacı var” dedi. İnsanın toplumsal bir varlık olduğunu ve ortak ihtiyaçların tek başına karşılanamayacağını vurgulayan Prof. Dr. Saffet Köse, sorunların çözümünde birlikte, dayanışma içerisinde hareket etmenin önemine değinerek, bu rolü üstlenen sosyal hizmet öğrencilerinin çok şanslı olduklarının altını çizdi. Prof. Dr. Köse, “Sosyal problemler çok fazla etken altında gelişiyor ve bunları bütünüyle kuşatmamız her zaman mümkün olmuyor. Bizim birbirimize ihtiyacımız var. Sosyal hizmet mesleğini de ben bu sebeple çok önemsiyorum; çok kıymetli, çok değerli, mutluluk verici buluyorum ve bu alanda yetişen sizlerin de çok şanslı olduğunuzu düşünüyorum. Sadece insanların değil, ihtiyaç halinde can taşıyan tüm varlıkların yanında olmalısınız. Hepinize başarılar diliyorum” diye konuştu.

Başarınız İKÇÜ’nün En Büyük Gurur Kaynağı

“Sosyal hizmet alanında yapılan araştırmaların paylaşılmasına bilgi ve deneyimlerin aktarılmasına olanak sağlayan ve gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutma potansiyelindeki bu şenlikte sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” diyen Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Akbıyık, sosyal hizmet alanının amaçlarına, hedeflerine ve temel değerlerine değindi. Sosyal hizmet uzmanlarının, toplumdaki dezavantajlı ve kırılgan gruplara destek sağlamak gibi önemli bir görevi üstlendiklerini dile getiren Doç. Dr. Akbıyık, acil durumlarda psikososyal destek ve kriz müdahalesinde bulunmak gibi kritik rolleri bulunduğunu da ifade etti. Sosyal Hizmet eğitiminin Türkiye’deki tarihçesini anlatan Doç. Dr. Akbıyık, toplumsal sorunları çözebilecek ve dezavantajlı bireylere yardımcı olabilecek yetkin bir sosyal hizmet uzmanı yetiştirmenin güçlü ve yeterli bir kurumsallaşmayı gerektirdiğini belirtti. Doç. Dr. Akbıyık, “Bizler İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak, yetkin bir sosyal hizmet uzmanı yetiştirerek toplumsal refahın ve sosyal adaletin sağlanmasına katkıda bulunmaktan büyük onur duyuyoruz. Sizlerin başarısı üniversitemizin en büyük gurur kaynağıdır” dedi.

İzmir’deki İlk ve Tek Sosyal Hizmet Bölümü

2020 yılında ilk öğrencilerini kabul ederek eğitim hayatına başlayan Sosyal Hizmet Bölümünün İzmir’de ilk ve tek olduğunu vurgulayan Bölüm Başkanı Doç. Dr. Melike Tekindal, ilk öğrencilerini bu yıl mezun edecek olmalarının mutluğunu paylaştı. Projelerle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Tekindal, “2023-2024 eğitim öğretim yılında 4. Sınıf öğrencilerimiz, 12 farklı kuruluşta uygulamalarını gerçekleştirdiler. Güz dönemi uygulamaları haftada üç gün, bahar dönemi uygulamaları ise haftada dört gün olarak planlandı. Toplamda 20 uygulama projesi gerçekleştirdik. Bunlardan 10 tanesi uzun süreli ve bütçeli sosyal sorumluluk projeleriydi ve eş zamanlı olarak yürütüldü” ifadelerini kullandı. 3. Sınıf öğrencileriyle de güz ve bahar dönemlerinde toplamda 8 araştırma projesi gerçekleştirdiklerini kaydeden Doç. Dr. Tekindal, bu projelerden ikisinin TUBİTAK 2209- A projesi olarak kabul edildiğini aktardı.  

Sosyal Hizmet Uygulama ve Araştırma Şenliği, açılış konuşmalarının ardından Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Ege’nin Sosyal Hizmet öğrencileri tarafından yürütülen Kadının İyilik Halinin Geliştirilmesi Atölyesi, Ruhsal Hastalığa Sahip Bireylerin Yaşam Kalitesinin Geliştirilmesi, Sanatla Sosyal Hizmet Müzik Terapisi, Ergen Çocuğa Sahip Annelerle Farkındalık Odaklı Grup Çalışması, Engelleri Aşıyoruz, Farklıyız Farkındayız gibi her biri toplumsal alanda önemli bir soruna odaklanan projeleri sunmasıyla devam etti.

Programın sonunda Rektör Prof. Dr. Saffet Köse ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Hekim Hacı Paşa Konferans Salonu fuaye alanında yer alan proje poster sergisini tek tek gezerek öğrencilerden bilgi aldı.