AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Mezunlarını Uğurladı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi 2023-2024 akademik yılı mezunlarını uğurlamanın gururunu yaşadı

İKÇÜ Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda düzenlenen törende, Su Ürünleri Fakültesinden mezun olmaya hak kazanan 11 Su Ürünleri Mühendisi sevinçlerini aileleri ile paylaştı. Dünya üniversiteler sıralamasında, Su Bilimleri alanında Türkiye’deki fakülteler arasında ilk sırada yer alan İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi’nin 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı mezuniyet törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Onur Karadal, Dekanlar, Dekan Yardımcıları, Bölüm Başkanları, akademik ve idari personel ile öğrenci aileleri katıldı. 

En Fazla Gelişim Gösteren Su Ürünleri Sektörü 

Konuşmasına İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin selamını ileterek başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, canlılar için vazgeçilmez bir yaşam kaynağı olan suyun ve su ile ilgili çalışmalar yapan bireylerin, kurum ve kuruluşların önemine dikkat çekti. “Özellikle son yıllarda yaşadığımız afetler, kuraklık ve küresel iklim değişikliği gibi gerçeklikler, bize su kaynaklarının içinde barındırdığı canlılarla birlikte, sürdürülebilir bir şekilde korunması ve yönetiminin zorunluluk arz ettiğini tekrar tekrar hatırlatmaktadır” diyen Prof. Dr. Akbulut, su ürünlerinin ülke ekonomilerine katkılarına da değindi. Prof. Dr. Akbulut, “FAO’nun 2022 yılı raporuna göre tarım alanında son yıllarda en fazla gelişim gösterenin, su ürünleri sektörü olduğu ifade edilmektedir. Ülkemizde de su ürünleri yetiştiriciliğinde son yıllarda önemli gelişmeler olmuştur. Su ürünleri üretimi 2022 yılında bir önceki yıla göre %6 oranında artış göstermiştir. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması,  ülke içindeki iç sularımız ve su ürünleri yetiştiriciliğindeki gelişmeler Su Ürünleri Fakültesi mezunlarına ne kadar ihtiyaç olduğunu zaten net bir şekilde ortaya koymaktadır” diye konuştu. Su dünyasını iyi anlayan, koruyan, içinde barındırdığı canlıları tanıyan, yetiştiren ve onlardan doğru şekilde faydalanmanın yöntemlerini bilen yetişmiş elemanlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akbulut, İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi’nin bu ihtiyaca karşılık verdiğini belirtti.

Uzmanlığınıza ve Birikiminize İhtiyaç Duyuluyor

Genç ve dinamik bir üniversite olan İKÇÜ’nün, her geçen gün başarılı işlere imza atmaya devam ettiğini ve farklı olduğunu gösterdiğini dile getiren Prof. Dr. Akbulut, üniversitenin başarılarına katkılarından ve mezunların yetiştirilmesinde gösterdikleri çaba ve özveriden dolayı akademik ve idari personele teşekkür etti. Öğrenci ailelerine de seslenen Prof. Dr. Akbulut, “Evlatlarınızın bu önemli yolculuğunda onlara verdiğiniz destek, gösterdiğiniz sabır ve fedakârlıklar için sizlere minnettarız. Onların bugünlere gelmesinde sizlerin emeği ve sevgisi büyük bir rol oynamıştır. Hepinize, bu süreçte gösterdiğiniz sabır, özveri ve destekleriniz için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Prof. Dr. Akbulut, mezunlara hitap ederken ise, “Bugün mezun olarak yaşamınızda yeni bir döneme adım atıyorsunuz. Sahip olduğunuz mesleğin kıymetini bilin. Mesleğinizin, günümüz dünyasında kritik bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum. İklim değişikliği, çevresel tahribat, doğal kaynakların tehlike altında olması, gıda arzı sorunu ve sürdürülebilirlik gibi konular, sizlerin uzmanlığına ve bilgi birikimine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Dürüst, ülkesini seven, kendine inanan ve güvenen meslek sahibi gençler olarak kendiniz, aileniz ve ülkeniz için çok önemli işler yapabilecek kapasiteye sahip olduğunuzu unutmayınız. Bunu gerçekleştirmek için mücadele edin. Araştırmacı, gelişime ve değişime açık, üretken, düşüncelere saygılı, sorunlara duyarlı bireyler olun. Hepinize ömür boyu sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum. Yolunuz ve bahtınız açık olsun” ifadelerini kullandı. 

4 Yıl Boyunca Farkındalık Oluşturdunuz

Öğrencilerin mezuniyet sevincini paylaşan Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Onur Karadal, “Farkındayız, Farklıyız” sloganıyla her daim yenilikçi gelişmelere imza atmış olan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde 2010 yılında kurulan Su Ürünleri Fakültesi’nin yenilikçi ve dinamik perspektifiyle Türkiye’nin önde gelen Su Ürünleri Fakülteleri arasında yer aldığını söyledi. Doç. Dr. Karadal, “Fakültemiz, öğrencilerini bilgili, donanımlı, inovatif, çözüm üretebilen ve sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek Su Ürünleri Mühendisleri yetiştirme misyonu ile mezun etmektedir. Değerli bir besinsel içeriğe sahip olan ve fonksiyonel bir gıda olarak nitelendirilen su ürünleri, Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edebildiğimiz tek hayvansal üründür. Dolayısıyla, dünya genelinde değeri kabul görmüş su ürünlerinin üretilmesi, doğal stokların azalma sebeplerinin araştırılması, sucul ekosistemlere zarar veren hususların saptanması, balıkçılık faaliyetlerinin düzenlenmesi gibi hem yerel hem de küresel birçok güncel konu ve sorun ile 4 yıl boyunca ilgilenerek farkındalık oluşturmuş siz değerli Su Ürünleri Mühendislerini, ileriki süreçlerde bu sorunlara açık ve net çözümler bulacağınızdan emin olarak uğurluyoruz” dedi. Mezunlardan başarılı bir iş hayatının yanı sıra sevgi, saygı ve hoşgörü ilkelerini yaşam felsefesi edinmelerini beklediklerini ifade eden Doç. Dr. Karadal, genç Su Ürünleri Mühendislerinin bu ilkeleri benimsemeleri halinde, her türlü özveri ile kendilerini bugünlere getiren ailelerinin ve eğitim hayatları boyunca katkı sağlayan hocalarının emeklerinin karşılığını vermiş olacaklarını belirtti. 

İKÇÜ’lü Olmanın Haklı Gururu

İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi birincisi Su Ürünleri Mühendisi Kardelen Sena Bayırlı, sevinç ve hüznü bir arada yaşadığını ifade etti. İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi’nin mensubu ve mezunu olmanın haklı gururunu yaşadığını dile getiren Bayırlı, “Bugün burada Su Ürünleri Mühendisi olarak bulunmaktayız ve sadece kendi başarılarımızı kutlamakla kalmıyoruz, aynı zamanda geleceğimizin temsilcileri olarak sorumluluklarımızı da kabul ediyoruz. Toplumumuza, ülkemize ve dünyaya karşı sorumluluklarımızı unutmamalıyız. Hayatımız boyunca ülkemize milletimize faydalı birer birey olarak katkı sağlamalıyız” dedi. Su Ürünleri Fakültesi’ni, güzel bir dereceyle bitirme başarısında ailesinin, hocalarının ve arkadaşlarının payı olduğunu söyleyen Bayırlı, “Her türlü maddi ve manevi katkılarıyla yoluma ışık tutan ve bana güç veren aileme, sonra da arkadaşlarıma bütün içtenliğimle buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Alandaki her türlü bilgi ve tecrübelerini aktararak bizi başarıya taşıyan, anlayışla ve sevgiyle yaklaşan saygıdeğer hocalarıma şahsım ve arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. Mezuniyetimiz kutlu olsun” diye konuştu. 

Mezuniyet töreni açılış konuşmalarının ardından, dereceye giren öğrencilere plaket ve belge takdimi, mezun öğrenciler anısına fakülte kütüğüne plaket çakılması ve diplomaların takdiminden sonra kep atma töreni ile son buldu.