AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’nün NEETWORK Projesi Kapsamında İzmir’in Turizm İstihdam Olanakları Değerlendirildi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nin İzmir Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Derneği ile yürüttüğü “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Uyuşturucu Bağımlılığı Riski Altındaki Kadınlar Sürdürülebilir Destek” (NEETWORK) projesi kapsamında, İzmir’in turizm istihdam olanakları değerlendirildi

İzmir’deki turizm ve gastronomi sektörünün mevcut işgücü piyasası ihtiyaçlarına dayalı olarak, ne eğitimde ne istihdamda olan (NEET) genç kadınların istihdamının artırılmasını amaçlayan NEETWORK projesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Şentürk tarafından yürütülüyor.

NEETWORK, eğitim ve istihdam hayatında olmayan ve bağımlılık riski altında bulunan genç kadınların ekonomik ve sosyal hayata adapte olmalarını sağlamak amacıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı desteğiyle hayata geçirildi. 

NEETWORK projesi kapsamında, İzmir’deki turizm istihdam olanaklarını değerlendirmek için “Turizm ve İzmir’de Oluşturduğu İstihdam Potansiyeli” konulu bir çalıştay düzenlendi. İKÇÜ’nün farklı disiplinlerindeki bilim insanlarından oluşan proje ekibini bir araya getiren çalıştay, İKÇÜ V.İ.P Toplantı Salonunda gerçekleşti.  

İzmir Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Burhanettin Kansızoğlu’nun da katıldığı ve iki oturumda gerçekleşen çalıştayın ilk oturumunun moderatörlüğünü İKÇÜ Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytuğ Arslan, ikinci oturumunun moderatörlüğünü ise Proje Yürütücüsü ve Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Şentürk üstlendi. 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Tolga Şentürk, NEETWORK projesinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi (İKGPRO)’nin, Türkiye genelinde desteklediği 52 proje, İzmir’de ise 5 proje arasında yer aldığını belirtti. 18-29 yaş aralığındaki gençlerin istihdamına yönelik bir eğitim projesi olan NEETWORK’e AB tarafından 78 Bin Euro hibe edildiğini kaydeden Doç. Dr. Şentürk, “Ekonomi bakımından, Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, büyük bir turizm potansiyeline sahip. İzmir ekonomisinde, turizm ve gastronomi sektörünün %25 payı var. İzmir, bu yönüyle çok büyük bir istihdam olanağı arz etse de, genç işsizliğinde Türkiye’de zirveye yerleştiğini görüyoruz. İzmir’in toplam nüfusunun %13’ü gençlerden oluşuyor, ancak ilimizde iş gücü ve istihdam konularında problemler yaşanıyor. NEETWORK projesi ile bu soruna yönelik, bir nebze de olsa çözüm üretmek istedik. Proje kapsamında 100 gencimize eğitim verdik, bunların 95’i kadındı. 20 kişiyi istihdam ettik, 3 kişi de istihdam sürecinde” ifadelerini kullandı. 

İKÇÜ Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytuğ Arslan ise Turizm sektörünün İzmir’deki istihdam potansiyeli üzerine bir sunum yaptı. Turizm sektörünün, yakıt ve kimya endüstrilerinden sonra üçüncü sırada yer aldığını ve dünyanın en büyük ihracat alanı olduğunu aktaran Prof. Dr. Arslan, pandemi sonrası süreçte, 2023 yılında dünya genelinde Türkiye’nin en iyi performans gösteren ülke konumunda bulunduğunu kaydetti. Turizm sektörünün yapısal özelliklerinden de bahseden Prof. Dr. Arslan, sektörde nitelikli tesislerin yanında, nitelikli iş gücünün önemini anlatarak İzmir’in inanç turizmi, sağlık turizmi, gastronomi turizmi, kültür turizmi gibi alanlardaki potansiyelleri ve istihdam olanakları hakkında bilgi verdi.