İKÇÜ’nün E-DATA Projesi Kapsamında İTTM ile İş Birliği Buluşması
Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın desteklenmeye değer bulduğu İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Empowerment of Disadvantaged Young Adults Through Data Analytics/ (E-DATA) projesi kapsamında, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) ile iş birliği buluşması gerçekleşti
İKÇÜ Koordinatörlüğündeki E-DATA Projesi, İzmir Teknoloji ve Bilişim Derneği, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye İş Kurumu, İzmir Kalkınma Ajansı, Ege Bölgesi Sanayi Odası ile Uluslararası Akademisyenler Birliği ortaklığında yürütülüyor.
Toplam bütçesi 7,7 Milyon Avro olan hibe programı kapsamında 250 proje teklifi arasından desteklenmeye değer bulunan 33 proje arasında yer alan E-DATA Projesi ile gençlerin, geleceğin mesleği olan “Veri Analisti” olarak istihdam edilmesi amaçlanıyor.
Gençleri, alacakları eğitimlerin sonunda insan kaynakları, finans, pazarlama, enerji verimliliği ve yenilik gibi konularda veriye dayalı çözümler sunabilecek seviyeye ulaştıracak olan E-DATA Projesi çerçevesinde, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) ile iş birliği buluşması gerçekleşti.
İKÇÜ Fen ve Mühendislik Binası Konferans Salonunda, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar ev sahipliğinde gerçekleşen programa, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü ile İTTM Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Teknoloji ve Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Akçay konuk oldu. Buluşmaya, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, E-DATA Proje Koordinatörleri Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Agah Tekindal, Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferhan Elmalı, İKÇÜ Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bekir Emiroğlu, İKÇÜ Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Halit Kartal ile akademisyenler, öğrenciler ve E-DATA kursiyerleri katıldı.
İş Birliğine Hazırız
Programın açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Agah Tekindal, tarım ile teknolojiyi buluşturarak ülkemizde önemli bir açığı kapatmayı hedefleyen İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM)’nin E-DATA Projesine olan desteklerinden dolayı teşekkür ederek, proje ekibi olarak her türlü iş birliğine hazır olduklarını belirtti.
Teknoloji ile İlerleyebiliriz
İKÇÜ’nün projelerini yakından takip ettiğini belirten, üniversite yönetiminin ve kadrosunun, üniversite-sanayi işbirliklerine gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür eden İTTM Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Teknoloji ve Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Akçay, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin de aynı duyarlılığı merkezine alan bir teknoloji kuruluşu olduğunu vurguladı. Teknolojinin üretici ve kullanıcılarının bir arada olması ve eşleştirme niteliğinden dolayı İTTM’nin tematik bir yapılanma özelliği taşıdığını kaydeden Akçay, “Biz, ancak teknoloji ile ilerleyebilecek olan bir ülkeyiz. İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin Türkiye’de bir ilk olması nedeniyle bu yüzden heyecan duyuyorum. Üniversite sanayi işbirlikleri çerçevesinde İKÇÜ ile işbirliği yapmaktan da mutluluk duyacağız” dedi.
Genç Nüfusun Sürece Dahil Edilmesi Önemli
İTTM hakkında bilgi veren İzmir Tarım Teknoloji Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü, İzmir Ticaret Borsası öncülüğünde kurulan İTTM’nin akıllı tarım teknolojilerini odağına alan, tematik bir alanda kurgulanmış ve Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) statüsünde bir yapılanma olduğunu aktardı. “24 milyon hektar ekilebilir tarım alanı, 45 milyon dolar milli geliri ve doğrudan tarımda çalışan 5 milyon insanıyla Türkiye bir tarım ülkesi. Antik çağlardan beri, bir tarladan yılda üç kere ürün alınabilen, inanılmaz bir ürün çeşitliliğini ve genişliğini barındıran Ege Bölgesi ise ülkemizde çok özel bir yere sahip. İzmir’in bu noktadaki ayrıcalığı tarımsal potansiyelleri, üniversite sanayi işbirliklerini odağına alan İKÇÜ gibi çok iyi üniversitelere sahip olması ve dışa açık, kalkınma politikaları ile uyumlu bir şehir olmasıdır” diyen Güdücü, İTTM olarak Ege Bölgesinin kendine özel ürünlerinin değerinin ve ihracat potansiyelinin artması, üreticinin daha fazla değer kazanması için markalaşması ve üretim kapasitesinin yükselmesi amacıyla projeler yaptıklarını anlattı. Nüfus artışı, iklim değişikliği, tarım arazilerinde azalma, su kıtlığı ve gıda arzı güvenliği gibi küresel sorunlar nedeniyle, tarımın ve gıdanın öneminin gelecekte daha da artacağının altını çizen Güdücü, akıllı tarım da denilen Tarım 4.0 ile tarımda dijitalleşmeye geçerek, teknoloji kullanımı yoluyla verim artışını sağlamaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti ve genç nüfusun sürece dahil edilmesinin önemini vurguladı.
Program, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.