En GüncelİKÇUMüzik

Felsefe Bölümünün “Kültürlerin Birleştirici Dili: Müzik” Temalı Etkinliği İlgi Gördü 

Haber- Nehir Mengilli, Gülseren Temizyürek

Fotoğraf- Buğra Yavaş

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Felsefe Bölümü tarafından “Kültürlerin Birleştirici Dili: Müzik” temalı etkinlik düzenlendi

İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda felsefe ile müzik ilişkisini ele almak amacıyla düzenlenen etkinlik, Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yıldız Karagöz Yeke’nin açılış konuşmasıyla başladı. Ardından, piyanoda Prof. Dr. Naila Mirzeyeva’nın, bağlamada Dr. Öğretim Üyesi Gülcan Ertan Hacısüleymanoğlu’nun yer aldığı müzik dinletisi gerçekleşti. Etkinliğe, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ruhi Can Alkın, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özlem Gökkurt Demirtel ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

Müzik Doğanın Arkasındaki Matematiğin Sanatıdır

Açılış konuşmasında, insanlara evrensel bir değer ve deneyim sunan; insan yaşantısının ve insan yaratısı kültürlerin her yerinde bulunan müziğin, insan deneyiminin bir parçası olduğu için doğrudan felsefenin konusu haline geldiğini vurgulayan Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yıldız Karagöz Yeke, müzik ile felsefenin varlık ve gerçeklik gibi varoluşsal sorunları merkeze almaları bakımından birbirlerine içten bir şekilde bağlı olduklarını belirtti. Prof. Dr. Yeke, “Felsefe, insan varoluşunun değerini; insan özgürlüğünü, sorumluluğunu ve yaşamın temel anlamını sorgular. Müzik sanatı ise anlam arayışındaki insanın, deneyimlerini duygusal olarak ifade etmesinin bir aracıdır. Bu bağlamda müzik; kompozisyonlar, ritimler ve sözler aracılığıyla dinleyicilere bu arayışta yol gösterebilir. Yaratıcı ifade özgürlüğü sağlayarak, müzisyenlere ve dinleyicilere kendi iradeleri ile düşünme ve hissetme imkanı sunar. Konserler ve paylaşılan müzikler, farklı kültürlerdeki insanların birbiriyle bağlantı kurmalarını sağlar ve onlara bu evrende yalnız olmadıklarını hissettirir” diye konuştu. Tarih boyunca insanlığın en eski estetik arzularından biri olan müziğin doğa ile uyumuna dikkat çeken Prof. Dr. Yeke, “Müzik doğanın arkasındaki matematiğin sanatıdır” dedi. 

Etkinlik, açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Naila Mirzeyeva ile Dr. Öğretim Üyesi Gülcan Ertan Hacısüleymanoğlu’nun müzik dinletisi ile devam etti. “Mağusa Limanı”, “Karahisar Kalesi”, “Beyaz Giyme Toz Olur”, “Suya Gider Allı Gelin, Has Gelin” ve “Kütahyanın Pınarları”  gibi Türk müziğinin 20’den fazla sevilen eseri dinleyicilere duygu dolu anlar yaşattı.