İKÇÜ, Şair ve Yazar Bestami Yazgan’ı Konuk Etti
Fotoğraf- Ahmoudou Mohamed
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) SKS Yeniler Topluluğunun düzenlediği Şiir, Edebiyat, Yazarlık söyleşisinin konuğu Şair ve Yazar Bestami Yazgan oldu
Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) tarafından projesi kabul gören İKÇÜ öğrenci topluluklarından SKS Yeniler Topluluğunun düzenlediği etkinlik çerçevesinde, İKÇÜ’lü öğrenciler ve Ödemiş Şehit Yasin Naci İmam Hatip Orta Okulu öğrencileri Şair ve Yazar Bestami Yazgan ile bir araya geldi. Programa İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Ödemiş Şehit Yasin Naci İmam Hatip Orta Okulu Müdürü Ramazan Göçen, akademisyenler, ÜNİDES yetkilileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Hayat, İnsanın Kendisini Yazma Sürecidir
Programın açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, “sizleri İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi. Yazarlığın önemli bir zanaat olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akbaş, “En büyük yazarlık herhalde, insanın kendisini oluşturması, yazmasıdır. Çünkü hayat, başlangıcından itibaren insanın kendisini yazma süreci olarak da tarif edilebilir. Siz, bu sürecin henüz başındasınız. Umarım, sizler de iyi birer yazar olur; topluma, millete ve ümmete hayırlı insanlar olursunuz. İhtiyaç duyulan kalemler, beyinler ve bedenler olmanızı ümit ediyorum” dedi.
Bu Tarz Programlarla Öğrencilerin Hedefleri Büyüyor
Ödemiş Şehit Yasin Naci İmam Hatip Orta Okulu Müdürü Ramazan Göçen ise öğrencilerin bu yaşlarda yazarlarla tanışmalarının önemini vurguladı. ÜNİDES destekli programda Ödemiş Şehit Yasin Naci İmam Hatip Orta Okulundan, hikaye ve masal yazan 4 yazar adayı öğrencilerinin bulunduğunu açıklayan Göçen, orta okul ve lise öğrencilerinin üniversitede düzenlenen programlara katıldıklarında hedeflerinin büyüdüğünü söyledi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi üst yönetimine teşekkür etti.
Milli Kültürümüzün Temelini Şiir Oluşturuyor
Şiirin toplum hayatındaki yerini tespit ederek konuşmasına başlayan Şair ve Yazar Bestami Yazgan, “İnsanlar kılık kıyafetlerine göre karşılanır, konuşmalarına göre ağırlanır, şahsiyetlerine göre uğurlanırlar. Tıpkı insanlar gibi toplumların da bir şahsiyeti vardır. Buna biz, milli kültür diyoruz. Bana göre, bizim milli kültürümüzün temelini şiir oluşturuyor. Ne diyordu Şair Mehmet Emin Yurdakul? ‘Bırak beni haykırayım, susarsam sen mâtem et; Unutma ki şâirleri haykırmayan bir millet, Sevenleri toprak olmuş öksüz çocuk gibidir’ Biz de devam ediyor ve diyoruz ki, şairleri haykırmayan bir millet öksüz, şairleri haykırmayan bir ümmet yetim, şairleri haykırmayan bir insanlık hem öksüz hem de yetimdir” ifadelerini kullandı.
Mutlu Olmak İstiyorsanız Sanatın veya Sporun Bir Dalıyla İlgilenin
Şiirin, nesiller arasındaki duyguları ve düşünceleri en kolay yoldan aktaran edebiyat ürünü olduğunu kaydeden Yazgan, “Bizim, Oğuz Kağan Destanı, Ergenekon Destanı gibi destanlarımız, aslında ilk haliyle hep şiirdir. Kırgızların Manas Destanı hala şiir olarak söylenmektedir. Bu bakımdan şiirin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tabi şiirin yanında, felsefe, edebiyat, sosyoloji gibi, hepsinin de çok ayrı ve çok önemli yeri olan alanlar var. Karacaoğlan bir şiirinde, ‘Çağır Karacaoğlan çağır, Taş düştüğü yerde ağır’ diyor. Bütün düşünce ve sanat alanları yerine göre iyi ve güzeldir. Sevgili gençler, eğer mutlu olmak istiyorsanız ya sanatın ya da sporun bir dalıyla ilgilenin” dedi.