38,4412$% 0.04
43,9798€% 0.42
4.136,16%0,89
3.343,53%0,74
9.306,96%-1,33
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından düzenlenen Kariyer Günleri’nin ilki gerçekleşti
Haber- Osman Berat Doğan Fotoğraf- Ayten Kababıyık
İKÇÜ SBBF Coğrafya Bölümü tarafından düzenlenen Kariyer Günleri’nde, Dr. Öğr. Üyesi Pervin Aksak, “Neoliberal Kentleşmenin Mekânsal Yansımaları” konulu bir seminer verdi. Nizami-i Gencevi Konferans Salonunda gerçekleşen seminere Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Vardar ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Neoliberalizmin kentleşme üzerindeki etkilerine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Aksak, özellikle zengin ve yoksul arasındaki makasın giderek açılmasının konut tiplerine nasıl yansıdığını anlattı. “Zengin ile yoksul arasındaki uçurum, konut tiplerinde de derinleşiyor” diyen Dr. Öğr. Üyesi Aksak, neoliberalizmin tıkanıklıklarının ve ekonomik sistemlerin kendini yenileme zorunluluğunun altını çizdi.
Neoliberal politikaların kentlerdeki mekânsal değişimi tetiklediğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Aksak, özellikle yüksek katlı binaların, gökdelenlerin ve yeni iş merkezlerinin finans kapitalin gereksinimlerine uygun olarak şekillendiğini ifade etti. Ayrıca, 21. yüzyılın teknik bilim kapitalizmi anlayışının, finans sektörünün mekânsal ihtiyaçlarını da dönüştürdüğüne dikkat çekti.
Seminerde, büyük şehirlerdeki “yeni kent yoksulluğu” ve “kent yoksulu” kavramlarının ortaya çıkışı da tartışıldı. Dr. Öğr. Üyesi Aksak, yoksul mahallelerin, geçmişte kent dışına yerleşen nüfusun neoliberal politikalarla birlikte kent merkezlerine çekilmesi sonucu yeni bir mekânsal ayrışma yaşandığını söyledi. Bunun sonucunda toplu konutlar ve sosyal konut projelerinin sosyo-ekonomik ayrımları daha da derinleştirdiğine vurgu yaptı.
Dr. Öğr. Üyesi Aksak, küresel anlamda kentleşme sürecinde görülen farklılıkları vurgularken, “Küresel Güney” ve “Küresel Kuzey” arasındaki ayrımı da ele aldı. İzmir’in Bayraklı ve İstanbul’un Kâğıthane bölgelerinde gözlemlenen dönüşümlerin, bu küresel ayrımın Türkiye’deki yansımaları olduğunu belirtti. Ayrıca, neoliberal kentleşme ile birlikte ofis alanları ve ticaretin yoğunlaştığı bölgelerin oluşturulması ve eski sanayi alanlarının dönüşümü konularına da değindi.
Dr. Öğr. Üyesi Aksak, özellikle kentleşme ve yerel halkın yaşam alanları üzerine yaptığı saha çalışmalarından elde ettiği verilerle, neoliberal kentleşmenin mekânsal temsillerinin nasıl şekillendiğini katılımcılarla paylaştı.
Seminer, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.
İKÇÜ’lü Öğrenciler, Sağlıklı Bir Yaşam İçin Kürek Çekti