İKÇÜ’de Çocukluk Çağı Kanserleri Farkındalığı
Muhabir: Aleyna Yıldırım
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), İKÇÜ Fayda Topluluğu’nun düzenlediği “Çocukluk Çağı Kanserleri” başlıklı panele ev sahipliği yaptı
Dünyada her 3 dakikada 1 çocuğa kanser tanısı konuluyor ve kanser tanısı konulan çocuklardan %80’i tedavi olamıyor. Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35’ini ise lösemiler oluşturuyor. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Fayda Topluluğu da bu duruma dikkat çekmek, lösemi ve diğer çocukluk çağı kanserleri ile mücadele eden küçük yüreklere destek olmak ve konuya dair farkındalık oluşturmak amacıyla “Çocukluk Çağı Kanserleri” başlıklı bir panel düzenledi. İKÇÜ Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda düzenlenen ve iki gün süren panelin ilk gününde İKÇÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç Dr. Gonca Engin Özyurt, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mümin Alper Erdoğan ve LÖSEV Halkla İlişkiler Yönetmeni ve Fayda Sorumlusu Tuğçe Gücüyener konuşmacı olarak yer alırken ikinci günün konuşmacıları ise İKÇÜ SBBF Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gamze Yurtdaş Depboylu ve Psikoloji Bölümü Araştırma Görevlileri İlkyaz Kaya Yıldırım, Neslihan Yortan ve Sinem Öztürk oldu.
“Tüm kanser hastalarına destek oluyoruz”
Panelin açılış konuşmasını yapan LÖSEV Halkla İlişkiler Yönetmeni ve Fayda Sorumlusu Tuğçe Gücüyener, çocukluk çağı kanserleri ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan, LÖSEV’in tarihinden ve kuruluş amacından bahsetti. LÖSEV’in kurulduğu 1998 yılında lösemili hastaların tedavisindeki başarı oranının yüzde 20 olduğunu kaydeden Gücüyener, bu oranın günümüzde yüzde 92’lere çıktığını dile getirdi. “Sadece çocuklara destek olan bir kuruluş değiliz ve sadece lösemi değil tüm kanser hastalarına destek oluyoruz” diyen Gücüyener, bir kanser hastası ile ilgilenirken onu bütün ailesiyle birlikte ele aldıklarını söyledi. Kanser hastalıklarında sosyal ve psikolojik desteğin en önemli unsur olduğunu vurgulayan Gücüyener, bu hastalıkların tedavisinde moral motivasyonun yüzde 50 etkili olduğunu söyledi. Gücüyener, LÖSEV’in ülke genelindeki faaliyetlerinden ve uygulamalarından söz ederek konuşmasını sonlandırdı.
Toplum farkındalığı artırılmalı
Fayda Topluluğu Danışmanı ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mümin Alper Erdoğan konuşmasına ‘Çocukluk Çağı Kanserleri’ hakkında bilgi vererek başladı. Doç. Dr. Mümin Alper Erdoğan, kanserin ne olduğundan ve oluşum sürecinden bahsederken erken tanının önemine ve ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Düşük sosyo-ekonomik düzeyin geç tanıya sebep olduğuna değinen Doç. Dr. Erdoğan, erken tanının ve erken tedavi başlangıcının kanser tedavisinde başarı şansını yükselttiğini vurguladı. Kanser türleri ve belirtileriyle ilgili detaylı bilgiler paylaşan Doç. Dr. Mümin Alper Erdoğan, kanser tedavisinde kullanılan yöntemlerle ilgili de bilgilendirme yaptı. “Hastalığın en olumsuz etkileri, psikolojik etkiler: Gelecek kaygısı, sosyal alanlardan uzaklaşma ve sosyal ilişkilerdeki değişiklikler çocukların en sık yaşadığı problemler” ifadelerini kullanarak sözlerine devam eden Doç. Dr. Erdoğan, “aileler erken tanı için bilinçlendirilmeli ve bu konuda toplum farkındalığı arttırılmalı” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
İlk belirtiler uyku bozuklukları
Günün son konuşmacısı olan İKÇÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç Dr. Gonca Engin Özyurt ise kanser hastası çocukların yaşadıkları psikolojik sorunlara değindi. “Aileler hastalık boyutuna gelene kadar çocuklarının psikolojik değişimlerini anlayamıyorlar, halbuki bu değişimler kanser tanısı konduktan kısa süre sonra uyku bozuklukları ile başlıyor” diyen Doç. Dr. Özyurt, kronik hastalığa sahip çocukların yüzde 30’unda psikolojik rahatsızlık görüldüğünü ve genellikle görülen rahatsızlığın ise depresyon olduğunu belirtti. Bir çocuğa konulan tanının bütün aileyi ilgilendirmesine dikkat çekerek ailenin de gerekli durumlarda psikolojik destek almaya açık olmasının daha sağlıklı olacağını bildiren Doç. Dr. Özyurt, kanser tanısı konulan çocuğun üzerinde ailenin, sosyal yaşamın ve çevrenin etkisinin büyük olduğunu, bu durumun çocuğun yaşı, alışkanlıkları ve karakterine göre değişkenlik gösterebildiğini kaydetti.
“Çocukluk Çağı Kanserleri” başlıklı panel ikinci gün sunumlarıyla devam etti. Panelin ikinci gününde, İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gamze Yurtdaş Depboylu “Çocukluk Çağı Kanserlerinde Tıbbi Beslenme Tedavisi” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Ardından da İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin “Lösemili çocuklar ve aileleri ile çalışan gönüllülere yönelik psikososyal destek becerileri” başlıklı konu hakkında bir konuşma yaptı. İKÇÜ SBBF Psikoloji Bölümü Araştırma Görevlilerinden İlkyaz Kaya Yıldırım’ın çocuk gözünden, Neslihan Yortan’ın ailelerin gözünden ve son olarak da Sinem Öztürk’ün gönüllülerin gözünden psikososyal destek becerilerini anlatmalarıyla panel son buldu.