En GüncelİKÇUSağlıkSosyal

İKÇÜ’de Dumansız Kampüs Paneli

Muhabir: Aleyna Yıldırım

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde, Genç Yeşilay Topluluğu ve Bağımlılıkla Mücadele Teknik Kurulu işbirliği ile “Dumansız Kampüs” başlıklı panel düzenlendi

İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşen, bağımlılığa dair farkındalık ve öğrencilere temiz hava sahası oluşturmayı amaçlayan “Dumansız Kampüs” başlıklı panele İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Genel Sekreter Nurettin Memur ile Bağımlılıkla Mücadele Teknik Kurulu Üyesi İKÇÜ Sağlık Bilimler Fakültesi Öğr. Gör. Dr. Feyza Dereli, Türkiye Yeşilay Cemiyeti İzmir Şube Başkanı Necmettin Gülak ve çok sayıda öğrenci katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut sözlerine bağımlılığın tanımını yaparak başladı. “Bağımlılık kişinin kullandığı bir madde, alkol, nesne veya yaptığı bir davranış üzerinde kontrolünü kaybetmesi şeklinde kendini gösteriyor” diyen Prof. Dr. Süleyman Akbulut, eskiden bağımlılık denilince akla sigara, alkol, uyuşturucu ve kumarın geldiğini, günümüzde ise teknoloji ve sosyal medya gibi yeni bağımlılık türlerinin ortaya çıktığını söyledi. İnsanların saatlerce sosyal medya platformlarında gezinmekten kendilerini alamadıklarını belirten Prof. Dr. Süleyman Akbulut, bu yeni bağımlılık türünde, bazı akımların etkisinde kalıp hayatlarına son veren insanların bile olabildiğini hatırlattı. 

İzmir bağımlılıkta birinci sırada

“Yeşilay Varsa Hayat Var” sloganıyla konuşmasına başlayan Türkiye Yeşilay Cemiyeti İzmir Şube Başkanı Necmettin Gülak, Yeşilay’ın kuruluş amacı ve günümüzdeki faaliyetlerinden bahsetti. Yeşilay’ın 1920 yılında işgal altındaki İstanbul’da İngilizlerin Türk gençlerini alkole alıştırmak için ücretsiz şarap dağıtmasını önlemek ve alkolle mücadele etmek amacıyla kurulduğunu söyleyen Necmettin Gülak, o dönemden günümüze kadar çok şeyin değiştiğini, Yeşilay’ın alkol bağımlılığı ile birlikte tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı ile de mücadele edip, bağımlılık konusunda bilimsel çalışmalar yaptığını söyledi. Yeşilay’ın Türkiye’de yaklaşık olarak 108 şubesi bulunduğunu aktaran Gülak, farklı ülkelerde ise Yeşilay’ın 95 kuruluşunun olduğunu ifade etti. “Bağımlılıklarla mücadele, global bir mücadeledir” diyen Gülak, Türkiye’de İzmir’in bütün bağımlılıklarda birinci sırada yer aldığını dile getirdi. Bağımlılığa yönelik farkındalık oluşturma, bilgilendirme ve önleme çalışmaları yapan Yeşilay’ın son dönemlerde tedavi çalışmalarına da başladığını hatırlatan Gülak, bu kapsamda Türkiye’de 105 tane Yeşilay Danışma Merkezi kurulduğunu, bunlardan ikisinin de İzmir’in Bornova ve Buca ilçelerinde bulunduğunu sözlerine ekledi. Gülak, konuşmasının devamında Yeşilay’ın yürüttüğü projelere değinirken, “Dumansız Kampüs” uygulaması ile de pasif içiciliğin önüne geçilebileceğine dikkat çekti.

“Dumansız kampüs istiyoruz”

Panelin son konuşmacısı olan İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğr. Gör. Dr. Feyza Dereli “Her şeyin başı sağlık, sağlığın başı nefes” diyerek dumansız hava sahasının ne kadar önemli olduğunun altını çizdi. Öğr. Gör. Dr. Feyza Dereli, kapalı alanlarda sigara içmek yasak olsa da açık alanlarda pasif içiciliğin mümkün olduğunu ve “Dumansız Kampüs” uygulaması ile bunun önüne geçilebileceğini dile getirdi. Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılması gereken hedefleri içeren ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ içerisinde üçüncüsünün sağlıklı bireyleri ve sağlıklı toplumları amaçladığını ifade eden Öğr. Gör. Dr. Feyza Dereli, bu amaca giden en önemli yollardan bir tanesinin de dumansız hava sahası olduğunu vurguladı. “Dumansız Kampüs” ve dumansız hava sahası hedefinin aslında bir halk sağlığı hareketi olduğunu belirten Öğr. Gör. Dr. Feyza Dereli, amacın toplumu korumak olduğunu söyledi. Üniversitelerin eğitim fonksiyonlarının yanı sıra psikososyal gelişimi de şekillendiren yerler olduklarını, 18219 öğrencisi, 1152 akademik personeli ve 598 idari personeli bulunan İKÇÜ’de olumlu sağlık davranışı geliştirilmesi için “Dumansız Kampüs” anlayışının önemli bir adım olacağını ifade eden Dereli; “Biz dumansız birey, dumansız hava sahası ve dumansız kampüs istiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.