EkonomiEn GüncelİKÇUKongre

Rektör Köse Yeni Yüzyıl İzmir İktisat Kongresi Tanıtım Toplantısına Katıldı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse İzmir İktisat Kongresi’nin 100. Yılı münasebetiyle 17 Şubat 2023’te yapılacak olan 6. İzmir İktisat Kongresi’nin tanıtım toplantısına katıldı

İzmir İktisat Kongresi’nin 100. Yılında 17 Şubat 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ve Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinatörlüğünde yapılacak olan 6. İzmir İktisat Kongresi’nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin de katılım gösterdiği toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ile Rektörler ve oda başkanları katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Nebati: “17 Şubat 2023 tarihinde, yani birinci İzmir İktisat Kongresi’nden tam 100 sene sonra, yine aynı yerde Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ve Bakanlığımız koordinasyonuyla tüm milletimize mal olacak geniş katılımlı bir İktisat Kongresi düzenleyeceğiz. Nasıl ki 1923 yılındaki kongre, ülkemizin o dönemdeki koşullarına göre yurdumuzun dört bir yanından milletimizin farklı kesimlerini temsil eden delegelerin katılımıyla yapıldıysa; biz de 6’ncı İzmir İktisat Kongresi’ni yine aynı yaklaşımla gerçekleştireceğiz. Esasen bizim tüm gayemiz, tüm gayretimiz ve attığımız her adım, bizzat Milli Mücadele ruhundan kök bulmuş, aynı ruh ve heyecanla ilerlemiştir” ifadelerini kullandı.

17 Şubat 1923 tarihinde Banka-Han binasında toplanan ve ülkenin dört bir yanından gelen 1135 delegeye ev sahipliği yapan 1. İzmir İktisat Kongresi’nin iktisadi bağımsızlığın sembolü olduğunu dile getiren Bakan Nebati, kongre ile elde edilen iktisadi bağımsızlığın Türk milletinin cephedeki destansı mücadelesi ile elde ettiği siyasi bağımsızlığını perçinlediğini vurguladı. Bakan Nebati: “Yurdumuzun dört bir yanından katılım gösteren çiftçilerin, işçilerin, sanayicilerin, tüccarların ve hükümet temsilcilerinin o dönemki zor koşullar altında bir araya gelmesi ve kongreye, İstiklal Mücadelemizin muzaffer komutanlarından Kazım Karabekir Paşa’nın başkanlık etmesi, ekonomik bağımsızlığa verilen önemi de açıkça ortaya koyuyordu. Kongrenin açılışında Gazi Mustafa Kemal’in altını çizdiği husus şuydu; ‘siyasi, asker, muzafferiyetler ne kadar büyük olursa olsunlar, iktisadi muzafferiyetler ile tetviç edilemezlerse husule gelen zaferler payidar olamaz, az zamanda söner.” şeklinde konuştu.