En GüncelGenelİKÇUSosyal

Cumhuriyetin 100’üncü Yılı İKÇÜ’de Coşkuyla Kutlandı

Cumhuriyetin 100’üncü Yılı, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın düzenlediği özel programla İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde coşkuyla kutlandı.

İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen “Cumhuriyetin 100. Yılı Kutlama Programı”na Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş ve Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emre Güler, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Aytemir, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülten Kavak, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevtap Ünal, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Şahin, SKS Başkanı Öğr. Gör. Dr. Yeliz Doğru, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. 

Türk Milletinin Bekasının Adıdır Cumhuriyet

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Cumhuriyetin ‘Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir’ düsturuyla, bir milletin tekrar dirilişinin nişanesi olarak bin bir zorlukla kurulduğunu vurguladı. “Büyük Türk milletinin bekasının ve çağdaş dünyada hak ettiği yeri almasının adıdır Cumhuriyet” diyen Prof. Dr. Akbulut, Cumhuriyete giden yolda, yurdun dört bir yanında verilen destansı mücadeleleri hatırlatarak, bugünün aynı zamanda Nene Hatun, Seyit Onbaşı, Şahin Bey ve Kara Fatma gibi simaların günü olduğunu belirtti. Büyük bir medeniyetin mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden bu yana hızla büyüdüğünü ve özellikle son yıllarda kimsenin hayal edemeyeceği dev projeleri hayata geçirdiğini dile getiren Prof. Akbulut, Türkiye’nin kültürel zenginliği itibariyle bölgesinin de ötesinde güvenlik ve istikrar üreten bir aktör konumuna geldiğini ifade etti. 

Tarihimizin Birikiminden Faydalanmalıyız

Prof. Dr. Akbulut, Cumhuriyetin değerlerini ileri taşımanın önemine değinerek ‘Farkında” ve “Farklı” olan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ailesinin her bir bireyinin, Cumhuriyetin ikinci asrını gören nesiller olarak Türkiye Yüzyılı’na uygun bir biçimde bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeye devam etmesi gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Akbulut, “Kendi kültürümüzü, tarihimizi iyi tanımalı ve bu büyük birikimden faydalanmalıyız. Atalarımızın başarılarıyla övünmeli, hatalarından ders çıkarmalıyız. Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözlerini asla unutmayınız: ‘Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister’, ‘Cumhuriyet’i biz kurduk, O’nu yükseltecek ve yaşatacak olan sizlersiniz.’ Bu duygularla Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bize her yıl bu bayram coşkusunu yaşatan bütün gazi ve şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Cumhuriyetin 100’üncü Yılı ve Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun” diye konuştu. 

Cumhuriyetin 100. Yılı Kutlama Programı, İKÇÜ SKS Edebiyat Topluluğu üyesi Furkan Yavcunal’ın, Orhan Şaik Gökyay’a ait “Bu Vatan Kimin” şiirini okumasıyla devam etti. Halk oyunu temsili ve İKÇÜ SKS Tiyatro Topluluğu öğrencilerinin “100. Yıl Oratoryo Gösterisi” izleyicilere duygulu anlar yaşattı. Büyük bir coşkuya sahne olan program, Yüzüncü Yıl Marşı’nın çalınmasıyla son buldu.