İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğrencileri Hekimliğe İlk Adımını Attı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencisi 205 öğrenci, düzenlenen “Beyaz Önlük Giyme Töreni” ile hekimliğe ilk adımını attı
İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşen törene İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Esad Topal, İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi eski Başhekimi Prof. Dr. Ali Gürbüz, Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yekta Öncel, dekan yardımcıları, Genel Sekreter Nurettin Memur, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci ile öğrenci yakını katıldı.
Millete Hizmet Etme Yolunda Önemli Bir Adım
2020 yılında İzmir’de meydana gelen depremin yıl dönümü olan bugünde, yaşanan acıların bir daha tekrarlanmaması temennisinde bulunarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Saffet Köse, depremde hayatını kaybeden vatandaşlara da rahmet diledi. Prof. Dr. Köse, hekimlik mesleğinin simgelerinden olan beyaz önlük giymenin öğrenciler için unutulmaz bir an olduğunu dile getirerek, hayatlarının geri kalanında millete hizmet etme yolunda önemli bir adım atan öğrencileri tebrik etti. İKÇÜ’nün ilk kurulan fakültelerinden olan Tıp Fakültesi’nin her geçen yıl başarılı hekimler, uzmanlar ve değerli bilim insanları yetiştirdiğine vurgu yapan Prof. Dr. Köse, geride bırakılan süreçte ülkenin en önemli tıp fakülteleri arasına giren fakültenin, uluslararası arenada da adından söz ettiren çalışmalar yapması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin son zamanlarda büyük gelişmeler gösterdiği sağlık alanında, İKÇÜ’lü öğrencilerin büyük başarılara imza atacağına inandığını söyleyen Prof. Dr. Köse, öğrencilerin ailelerine, ülkelerine ve tüm insanlığa yönelik hayırlı işler yapmalarını diledi.
Bilim Rehberiniz, Vicdanınız Ölçeğiniz Olsun
Rektör Prof. Dr. Saffet Köse gençlere seslenerek, insanı sevmenin hekimlik mesleğini yapmanın ilk şartı olduğunu hatırlattı. “İnsan, yaratılmışların en şereflisidir ve onu sevmek, ona yardımcı olmak, onun fiziksel, ruhsal ve zihinsel açıdan tam iyilik içinde olmasına katkıda bulunmak ibadettir. Esasen hakkıyla yapılan, insana, insanlığa, cana ve canlıya fayda sağlayan, tabiatı korumayı amaçlayan tüm çabalar da ibadet kapsamındadır. Ben, işinizi severek, cana dokunarak ve onun gönlüne girmeyi amaçlayarak çalışmak yolunda çaba sarf edeceğinize yürekten inanıyorum” diyen Prof. Dr. Köse, bilim ile sanatın birlikte icra edildiği hekimlik mesleğinde başkalarının acılarına dokunmanın önemine değindi. Prof. Dr. Köse, “Bugün sizlere beyaz önlük giydirdiğimizde hissettiğimiz sevinci ve mutluluğu, altıncı yılın sonunda edeceğiniz yeminle de bizlere ve ailelerinize yaşatmanız en büyük temennimizdir. Eğitim hayatınız boyunca bilimin rehberiniz, vicdanınızın ölçeğiniz olmasını diliyorum. Temizlik ve saflığın sembolü olan önlüklerinizin yanlış, ahlaka aykırı ve canlı zararına uygulamalarla kirletmeyeceğinize olan inancımı ifade ediyor, önlüklerinizin hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
İyi Hekim Olmak, İyi İnsan Olmaktan Geçiyor
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi ile ilgili bilgi vererek sözlerine başlayan Dekan Prof. Dr. Fatih Esad Topal ise, 2011-2012 Eğitim Öğretim yılında ilk öğrencilerini alan fakültenin 2016-2017 yılında ilk mezunlarını, geçen yıl ise altıncı dönem mezunlarını verdiğini hatırlatarak, 3’üncü sınıftan itibaren klinik ve uygulamalı eğitimlerin öğrencilere İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Sağlık Bakanlığı Hastanelerinde başarıyla verildiğini belirtti. İKÇÜ Tıp Fakültesinin Sağlık Bakanlığı Hastaneleri ile ortak kullanım protokolü ile eğitim veren Tıp Fakültesi hastaneleri içerisinde akredite olan ilk tıp fakültesi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Topal, akredite olmalarının öğrencilere hem teorik hem de uygulamalı eğitimlerin yeterli ve nitelikli bir şekilde verildiğinin göstergesi olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Topal, İKÇÜ Tıp Fakültesi’nin Cumhuriyetin 2. Yüzyılındaki yeni öğrencilerinin altı yıl boyunca alacakları eğitimle sadece bilimsel birikimlerini arttırmakla kalmayıp, aynı zamanda insanlık, etik ve vicdan gibi temel değerlerini de şekillendireceklerini söyledi. İyi hekim olmanın, iyi insan olmaktan geçtiğini belirten Prof. Dr. Topal, iyi hekim kavramının ise evrensel doğrular, kanıta dayalı tıp ve hekimin ehliyeti ile tamamlandığını belirtti.
Saflığı ve Bilgeliği Temsil Eden Beyaz Önlüğü Şerefle Taşıyın
Beyaz önlüğün saflığı, güveni, onuru, sorumluluğu, vebali, tecrübeyi ve bilgeliği temsil ettiğini söyleyen Prof. Dr. Topal, hastalarının ve yakınlarının duası ve minnettarlığı olan bu önlüğü öğrencilere şerefle taşımalarını ve hangi koşulda olursa olsun üzerine leke düşürmemelerini tavsiye etti. Prof. Dr. Topal, “Bugün burada giymekte olduğunuz beyaz önlükleriniz bazılarınızı bir laboratuvarda yeni bir ilaç bulmak, genetik araştırma yapmak ve tüm insanlığa katkı sağlayacak bir buluşa imza atmak için gece gündüz durmadan çalışan bir klinik araştırmacı, Aziz Sancar’a, Gökhan Hotamışlıgil’e çevirecek. Bazılarınızı klinik gözlem gücü yüksek yeni bir hastalığı ilk defa tanımlayacak Hulusi Behçet’e çevirecek, bazılarınızı dünyada sayılı hekimlerin yaptığı ameliyatları yapabilen, bugün 94 yaşında halen hastaları için çalışmakta olan ülkemizin gururu Gazi Yaşargil’e çevirecek. Bazılarınızı devletimizin ilk Sağlık Bakanı, 4. Başbakanı olan Refik Saydam’a çevirecek, savaş durumunda milli birlik ve beraberliğin hayati önem taşıdığı vatan savunmasında yer alacak, sahra hastanelerinde ve her koşulda vatan savunmasına katkıda bulunacak, barış durumunda da toplum sağlığının en iyi duruma getirilmesi için çalışacaksınız. Bunları yapmak için uykusuz gecelerde ders çalışmalar, zorlu sınavlar, klinik eğitimlerinde uykusuz nöbet geceleri, susmayan telefonlar sizleri bekliyor olacak. Sizlerin bu güçlükleri aşarak, iyi hekim-iyi insan olacağınıza inancım tamdır” diye konuştu.