İKÇÜ’de Cumhuriyetin 100’üncü Yılında Sanat Terapisi Etkinlikleri
Fotoğraf– Umut Aybars Sürmeli
Muhabir-Asya Meyda Birlik
SKS Resim ve Sanat Topluluğu’nun düzenlediği “Terapi-Sanat Karma Resim ve Tasarım Sergisi”nin açılışı ile başlayan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nin Cumhuriyetin 100. Yılında Sanat Terapisi etkinliği, SKS Psikoloji Topluluğu’nun “Cumhuriyetin 100. Yılında Psikoloji Günü: Sanat Terapileri” konulu programı ile devam etti
İKÇÜ Hekim Hacı Paşa Konferans Salonu fuaye alanında düzenlenen “Terapi-Sanat: Karma Resim ve Tasarım Sergisi”nin açılışına sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. İKÇÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman’ın koordinatörlüğünde SKS Resim ve Sanat Topluluğunun organize ettiği, sanat terapisi ile ilgili resimleri izleyicilerin beğenisine sunan serginin 15 Aralık tarihine kadar açık olacağı bildirildi.
Sergi açılışının ardından SKS Psikoloji Topluluğu’nun düzenlediği “Cumhuriyetin 100. Yılında Psikoloji Günü: Sanat Terapileri” konulu program ise Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda gerçekleşti. Bir terapi yöntemi olarak sanat temasının çeşitli boyutlarıyla, konunun uzmanları tarafından sunulduğu programın açılış konuşmalarını İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ve İKÇÜ SKS Psikoloji Topluluğu Başkanı Emre Elmacı yaptı.
“Yüz Akı Bir Bölümün, Yüz Akı Bir Projesi”
Programın açılış konuşmasını yapan Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, üniversite ve fakülte olarak, Cumhuriyetin 100. Yılına özel etkinlikler düzenlemeye gayret ettiklerini belirtti. Psikolojinin hayatın içinde, her insanı ilgilendiren bir bölüm olduğunu; İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü’nün de bu kapsamda, çok iyi tasarlanan bir yapıda, muazzam işler yapan bir ekip olarak çalışmalarına devam ettiğini belirten Prof. Dr. Doğan, “Bu yıl beşincisi düzenlenen ve gelenekselleşen “Psikoloji Günü” etkinliği muhteşem bir kurgu. Bilimsel çalışmalardan akademik faaliyetlere, toplumsal katkıdan sağlık alanında farklı alanlardaki etkinliklere varıncaya kadar çok yönlü çalışan bir ekibimiz var. Emeği geçen tüm hocalarımızı ve öğrencilerimizi gönülden kutluyorum. “Psikoloji Günü” Yüz akı bir bölümün yüz akı bir projesi” ifadelerini kullandı.
“Siz Geliştikçe Biz Daha Çok Çalışıyoruz”
Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ise, bir ülkenin gelişiminde sanat ve sporun önemine vurgu yaparak, Cumhuriyet’in ebediyen yaşatılmasında bu etkinliklerin değerinin İKÇÜ için çok önemli olduğunu söyledi. “Siz geliştikçe biz daha çok çalışıyoruz” diyen Prof. Dr. Şahin, öğrenciler tarafından düzenlenen bu tarz çalışmaların, kendileri için de motive edici olduğunu dile getirdi. İKÇÜ SKS Psikoloji Topluluğu’nun her yıl Nisan ayında düzenlediği “Psikoloji Günleri” etkinliğinin deprem sebebiyle bu yıl Aralık ayına alındığını belirten Prof. Dr. Şahin, istisna olan bu durumun bir vazgeçişi ifade etmediğini kaydetti. Prof. Dr. Şahin, programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine sonlandırdı.
Psikoloji ve Sanatın Kesişim Noktası
İKÇÜ SKS Psikoloji Topluluğu Başkanı Emre Elmacı, konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanatsız kalan toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözüyle başladı. Elmacı, sanatın toplumları ileriye taşıyan bir yol olduğunu, bu nedenle sanata verilen değer ve desteğin toplumun gelişimine kültürel ve entelektüel olarak katkıları olacağını vurguladı. Resim, dans ve müzik terapilerinin, psikoloji ve sanatın kesişim noktası olduğunu kaydeden Elmacı, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
“Cumhuriyetin 100. Yılında Psikoloji Günü: Sanat Terapileri” programı, açılış konuşmalarının ardından Berfin Adıgüzel tarafından “Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar”ın seslendirildiği müzik dinletisi ile devam etti.
Program, Uzm. Psk. Dan. Esma Tetik Savaş’ın “Psikodramanın İyileştirici Gücü”; Psk. Dr. Bade Vardarlı’nın “Okul Öncesinde Dans ve Hareket Terapisi”; Prof. Dr. Üzeyir Ok’un “Bir Terapötik Sanat Olarak Yaşam. Denge ve Bütünlük Yaklaşımı Örnekleri”; Doç. Dr. Serkan Çelik’in “Müzik ile Terapi” ve Uzm. Kl. Psk. Merve Musaoğlu’nun “Çocuklarda Resim ve Sanat Terapisi” başlıklı sunumlarının ardından teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle son buldu.