En GüncelİzmirKültür - Sanat

İKÇÜ’de Hz. Mevlana “Şeb-i Arus” Programı

Fotoğraf: Umut Aybars Sürmeli

Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin ‘750’nci Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri’ kapsamında, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından anma programı düzenlendi

Edebiyat ve Tiyatro Topluluğu öğrencileri tarafından hazırlanan programda, semazen Hasan Muçay, İKÇÜ Sanat ve Tasarım Fakültesinden ritimde Doç. Dr. Serkan Çelik, neyde Doç. Dr. M. Yalçın Öztüfekçi’nin tasavvuf müziği dinletisi eşliğinde sema yaptı. 

Tiyatro Topluluğu öğrencilerinin hazırladığı temsili oyun beğeniyle takip edilirken; Edebiyat Topluluğundan Bahu Ana, Şems-i Tebrizi’nin Konya’dan kimseye haber vermeden ayrıldığını öğrenen Mevlana’nın duygularını kâğıda döktüğü  ‘Etme’ isimli şiirini seslendirdi.

Yedi Buçuk Asırdır İdrak Edemedik

Programda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Hz Mevlana’nın ilim anlayışının hoşgörü ve insan sevgisi ile tüm medeniyetleri kapsadığını belirterek; tüm dünyanın tanıdığı, öğretilerinden etkilendiği bu önemli kültür mirasımızın uluslararası boyutta daha çok gündeme gelmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Bulduklu, “Bilgin, mütefekkir, mutasavvıf, eğitimci, dil üstadı, büyük şair olmanın yanı sıra, gönül ehli ve evrensel bir kimliğe sahip olan Hz. Mevlana’yı mekân ve zaman olarak belirli bir çağa ve coğrafyaya sığdırmak mümkün değil. Eserleri dünya dillerine çevrilmesine, hatta 2007 yılının Birleşmiş Milletler tarafından Mevlana yılı ilan edilmiş olmasına rağmen Hz. Mevlana’yı ciddi manada anlayabildiğimizi düşünmüyorum. Dünyanın Mevlana’yı 7 buçuk asırdır idrak edemediğini düşünüyorum. O’nun bakış açısı içselleştirilseydi, dünyada hala savaşları görmeye devam etmezdik. Medya iletişim uzmanı olarak bu konuda daha çok çalışılması gerektiğini, ulusal ve uluslararası akademi camiasının onun felsefesi üzerine daha çok odaklanmaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum” dedi. 

Gel, Yine Gel, Ne Olursan Ol Yine Gel

Mevlana’yı sadece belirli kalıplarda figür anlayışı içine sıkıştırmanın ona yapılan en büyük haksızlık olacağını kaydeden Prof. Dr. Bulduklu, 2023 yılının Cumhurbaşkanlığımız tarafından Hz. Mevlâna yılı ilan edildiğine dikkat çekerek, “Medeniyetimizin temel sütunlarından Mevlana Celaleddin-i Rumi çağlar ötesinden ‘Yine gel, yine gel, ne olursan ol yine gel’ demişti. Hoşgörü ve sevgi elçisi Hz. Mevlana’nın hoşgörü medeniyetinde yer bulma, Hz. Mevlana ve onun gibi nice gönül mimarlarının asırlar sonra gelecek nesillere emanet ettiği saf sevgiye sahip çıkma temennisiyle Hz. Mevlana’yı rahmetle anıyorum” diye konuştu.