Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünden Erasmus+ Deneyim Paylaşım Etkinliği
Fotoğraf- Nurselin Bostan
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Erasmus+ deneyim paylaşım etkinliği düzenledi
İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Toplantı Salonunda gerçekleşen etkinlikte, Erasmus+ Öğretim Elemanı Hareketliliği kapsamında İKÇÜ SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünde ziyaretçi öğretim elemanı olarak bulunan George Emil Palade University’den Dr. Alexandra Camelia Bahar, Romanya’daki fizyoterapi eğitimine ve kariyer olanaklarına ilişkin deneyimlerini paylaştı. Etkinliğe Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İlknur Naz Gürşan ile akademisyenler ve lisansüstü öğrenciler katıldı.
Etkinlikle ilgili konuşan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Türkiye’de ve Romanya’da verilen fizyoterapi eğitiminin benzerliklerini ve farklılıklarını konuşmanın önemine değinerek, vermiş oldukları eğitimin olumlu ve olumsuz yanlarını görmeleri bakımından, düzenledikleri etkinliğin bir ayna işlevi gördüğünü belirtti. Prof. Dr. Kaya, “Bizler bazen, yurt dışında verilen eğitimin daha iyi, daha özel olduğunu düşünebiliyoruz. Oysa bizdeki fizyoterapi ve rehabilitasyon eğitimi oldukça kaliteli ve bu açıdan birçok noktada üstünlüklere de sahibiz. Erasmus+ Öğretim Elemanı Hareketliliği tarzı programların önemi burada ortaya çıkıyor. Farklı kültürleri, eğitim biçimlerini ve anlayışlarını birbirine yaklaştırırken, kendi eğitim programlarımızın da niteliğini görünüyor kılıyor” dedi.
Romanya’da lisans düzeyinde verilen fizyoterapi ve rehabilitasyon eğitimine dair bilgiler paylaşan Dr. Alexandra Camelia Bahar, yüksek lisans ve doktora programlarındaki eğitimin nitelikleri ile ilgili de açıklamalar yaptı. Romanya’da alandaki lisans eğitiminin 3 yıl olduğunu, ancak bunun yeterli görülmediğini anlatan Dr. Alexandra Camelia Bahar, lisans eğitimini tamamlayanların büyük çoğunluğunun yüksek lisans eğitimine devam ettiklerini aktardı. Doktora sürecinden ve tezinden de bahseden Dr. Alexandra Camelia Bahar, Romanya’da fizyoterapi ile ilgili yeteri kadar profesör ve danışmanları olmadığından, tez sürecini bir hekimle yürütmek durumunda olduklarını ve bunun da kendilerini zorladığını dile getirdi. Bu anlamda, Türkiye ile Romanya’daki fizyoterapi eğitimlerini karşılaştıran Dr. Alexandra Camelia Bahar, Türkiye’de danışmanların öğrencilere güçlü bir şekilde yol gösterdiklerine, araştırmanın her aşamasında öğrencileriyle birebir ilgilendiklerine tanık olduğunu aktardı.
Etkinlik, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.