İKÇÜ’de Geçmişten Günümüze Türkiye-Avrupa İlişkileri Ele Alındı
Fotoğraf- Tuğra Ecem Çiçek & Simay Baran
Muhabir- Aleyna Arslanbaş
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile İKÇÜ Avrupa Birliği Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “9 Mayıs Avrupa Günü” kapsamında “Geçmişten Günümüze Türkiye-Avrupa İlişkileri” konulu seminer düzenlendi
İKÇÜ Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda gerçekleşen seminerin konuk konuşmacısı Emekli Büyükelçi Ümit Yalçın oldu. Seminere İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nesrin Demir, Avrupa Birliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sedef Eylemer ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nesrin Demir, 9 Mayıs Avrupa Günü’nün tarihçesi hakkında bilgi verdi. Avrupa Birliği’nin yapı taşı olarak kabul edilen, 9 Mayıs 1950 tarihinde Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schuman tarafından açıklanan Schuman Bildirisinin tarihinin,1985 yılında Avrupa Günü olarak kabul edildiğini bildiren Prof. Dr. Demir, sadece Avrupa Birliğine üye ülkelerde değil, üyelik sürecinde olan, aday olan ve potansiyel aday olan ülkelerde de 9 Mayıs Avrupa Günü’nün çeşitli etkinliklerle kutlandığını paylaştı.
İKÇÜ Avrupa Birliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sedef Eylemer ise, 9 Mayıs Avrupa Günü’nün, Avrupa Birliği tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu vurguladı. Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerine de değinen Prof. Dr. Eylemer, 1963 yılında imzalanan ortaklık anlaşmasından bu yana Türkiye ile AB arasında yakın ilişkilerin kurulduğunu dile getirdi ve Türkiye’nin aday ülke ilan edildiği 1999 yılından itibaren de ilişkilerin farklı bir seviyeye geldiğini aktardı.
Avrupa Günü’nü Daha Geniş Bir Perspektifle Düşünmek Gerekiyor
İkinci Dünya Savaşı ve sonrasındaki toplumsal, siyasi ve ekonomik gelişmelerin Avrupa’daki istikrar arayışını beslediğini vurgulayarak sözlerine başlayan Emekli Büyükelçi Ümit Yalçın, sonrasında Avrupa Günü olarak ilan edilen, Schuman Bildirgesi’nin yayınlandığı 9 Mayıs 1950 tarihine giden süreç hakkında bilgi verdi. Avrupa ülkeleri arasında barışı zedeleyen unsurların başında taraflar arası ekonomik dengelerin geldiğini belirten Yalçın, Avrupa kıtasında barışı hâkim kılma düşüncesi ile yola çıkılan süre sonrası tarafların bu sorunları çözmek için bir birlik kurmaya karar vermesinin, Avrupa Birliğinin basitçe temeli olduğunu aktardı. Avrupa ile olan coğrafi ve kültürel sürekliliğin Türkiye’ye zenginlik kattığını söyleyen Yalçın, Türkiye ile Avrupa ilişkilerinde önemli iş birlikleri ve destek programlarına da değindi. İlişkilerin günümüzdeki boyutunu da değerlendiren Yalçın, son yıllarda müzakerelerin donduğunu belirterek, taraflar arasında karşılıklı bir anlamama, anlaşamama ve suçlama ilişkisine girildiğini dile getirdi. “Avrupa ile ilişkileri ve Avrupa Günü meselesini biraz daha geniş, biraz daha tarihi biraz daha siyasi ve kültürel düşünmek gerekiyor” diyen Emekli Büyükelçi Ümit Yalçın, günümüzde yaşanan ve birçok boyutuyla ele alınabilecek ekonomik, sosyal ve siyasi meselelerin Avrupa kıtasının barışı ve refahını ilgilendiren gelişmelerin temeli olduğunu dile getirdi.
Program, öğrencilerden gelen soruların yanıtlanmasıyla birlikte son buldu.