İKÇÜ’nün “Toprak Ananın Gözyaşları” Projesi Kapsamında “İklim Krizi” Konferansı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Erasmus Koordinatörlüğü Öğr. Gör. Koray Çelik danışmanlığındaki, İKÇÜ’lü öğrencilerden oluşan Tabiatın Kozası ekibinin “Toprak Ananın Gözyaşları” projesi kapsamında “İklim Krizi” konferansı düzenlendi
İKÇÜ Erasmus Koordinatörlüğü Öğr. Gör. Koray Çelik danışmanlığında hazırlanan ve 12 ay sürecek olan “Toprak Ananın Gözyaşları” projesi, İKÇÜ SBBF Medya ve İletişim Bölümü öğrencisi Ali Yaman, SBBF Coğrafya Bölümü öğrencileri İrem Zeynep Köksal, Hazan Davutoğlu, Aleyna Arıkan, Yusuf Polat, SBBF Psikoloji Bölümü öğrencisi Mertcan Yılmaz, Orman Fakültesi öğrencisi Nurgül Birer, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü öğrencisi Berivan Tuhanur’dan oluşan Tabiatın Kozası ekibi tarafından yürütülüyor.
İklim Krizine Karşı Farkındalık Oluşturacaklar
Proje hakkında bilgi veren Proje Danışmanı, Erasmus Koordinatörlüğü Öğr. Gör. Koray Çelik, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Türkiye genelinde kabul edilen 46, İzmir’den ise 3 proje arasına girmeyi başaran “Toprak Ananın Gözyaşları” başlıklı Avrupa Birliği ESC30 Gençlik Projesinin, İKÇÜ’nün bu kategoride hazırladığı ve kabul edilen ilk projesi olduğuna dikkat çekti. Proje kapsamında Tabiatın Kozası ekibine 7.658,00 Avro tahsis edileceğini belirten Öğr. Gör. Çelik, ekibin iklim simülasyon oyunu, kampüs röportajları, kampüste ağaçlandırma, çalıştay, yarışmalar, yerel yönetim temsilcileri ile görüşmeler, gençlik zirvesi, teknik gezi, sanatsal faaliyetler, makale ve podcast hazırlama gibi birçok faaliyet gerçekleştirerek 12 ay boyunca iklim krizine yönelik farkındalık oluşturacaklarını ifade etti. Öğr. Gör. Çelik, “Avrupa Birliği ESC30 Programı kapsamında hazırlanan ve 12 ay sürecek “Toprak Ana’nın Gözyaşları” başlıklı projenin sonuçları 2025’de “Ulusal İklim Krizi Raporu” olarak Cumhurbaşkanlığı bünyesinde “Sıfır Atık” çalışmaları yürüten Sayın Emine Erdoğan’a sunulacaktır. Böylelikle öğrencilerimizin yaptıkları çalışmaların Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yapılan çalışmalara destek olması sağlanacaktır” dedi.
Proje Kapsamında İklim Krizi Konferansı
Proje kapsamında düzenlenen İklim Krizi konferansının konuşmacıları İKÇÜ Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Akyol ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Feyza Dereli oldu.
Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Akyol, iklim krizinden ve iklim değişikliğinin günümüze yansımalarından bahsetti. Doğanın ve özellikle ormanların tahrip edilmeye devam edilmesi durumunda, insanların sağlıklı yaşayabilmesi için göçmek zorunda kalacaklarına ve salgın hastalıkların artacağına dair çalışmalardan bahseden Prof. Dr. Akyol, “Bunları mümkün olduğunca erteleyebilmek için hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız. Çevremizde gördüğümüz her yeşil alanı korumamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
“İklim ve Sağlık” başlıklı bir konuşma yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Feyza Dereli ise, öğrencilerin doğa için bir araya gelmesinin ve bunun için çalışmasının değerini vurguladı. İnsanların ekosistemde küçük bir nokta olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Dereli, “İnsanlar bu ekosistemde küçük noktalardan ibaret fakat o küçük noktalar bu dünyayı mahvetme ve yaşanmaz hale getirme konusunda çok etkili. Sağlığı korumak isterken, sağlığı daha da bozacak etmenler geliştirmede öncü oluyorlar” dedi. Ekosistemin değişmesiyle her şeyin değiştiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Dereli, lavaboya dökülen atık yağların bile dünyada birçok şeyi olumsuz manada değiştirdiğini ekledi. Ekosistemin en küçük yapı taşı olan insan değişirse, bu düzenin biraz olsun değişebileceğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Dereli, “Öğrenmenin ve değişimin ömür boyu sürmesi gerekiyor ki kendimizi devamlı daha iyiye doğru geliştirelim ve çevremize karşı bir o kadar duyarlı olalım” diye konuştu.