İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinde Görkemli Mezuniyet
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinde öğrenim gören 286 genç mühendis kep attı
Dokuz bölümde %100 İngilizce eğitim veren İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinin Mekatronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Harita Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği bölümlerinden 286 mezun kep atma heyecanını yaşadı. İKÇÜ Kapalı Spor Salonunda düzenlenen mezuniyet törenine İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar, Dekanlar, Dekan Yardımcıları, Bölüm Başkanları, akademik ve idari personel, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile öğrenci aileleri katıldı.
İKÇÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren, gitarda ve vokalde Batuhan Kayahan’ın, basgitarda Salih Başaran’ın, gitarda Murat İpek’in ve davulda Ayşin Dönmez’in yer aldığı “E) Hiçbiri” müzik grubunun mini konseri ile başlayan program açılış konuşmaları ile devam etti.
İKÇÜ Araştırma Üniversitesi Olma Yolunda
İKÇÜ’lü genç mühendislerin mezuniyet sevincini paylaşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, 2010 yılında kurulan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin 14 fakültesi, 3 enstitüsü, 1 yüksekokulu, 2 meslek yüksekokulu, 28 Uygulama ve Araştırma Merkezi, 1141 akademik, 592 idari personeli ve 18200’ün üzerinde aktif öğrencisi ile “Araştırma Üniversitesi” olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirtti. İKÇÜ’nün, akademik faaliyetlerde İzmir üniversiteleri arasında her zaman ilk 3’te yer aldığını, Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında ise üst sıralara tırmandığını ve başarılarını her yıl arttırdığını ifade eden Prof. Dr. Akbulut, Kuzey İzmir TEKMER, TTO A.Ş. gibi yapılar aracılığıyla da bilimsel bilginin teknolojiye dönüştürülmesi ve üniversite-sektör işbirliği çalışmalarına devam edildiğini belirtti. İKÇÜ’nün öncülüğünde hayata geçirilmesi planlanan, Resmi Gazete’de kuruluş kararı ilan edilen İzmir’in kuzey aksındaki ilk TEKNOPARK’ı Kuzey İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOPARK)’nin de bu çalışmalara ivme kazandıracağının müjdesini veren Prof. Dr. Akbulut, “Üniversitemizin iki sanayinin ortasında yer alması ve İzmir’in kuzey aksındaki sanayi bölgelerine yakınlığı da farklı sektörlerden firmalarla yakın işbirliği içerisinde olmamıza ilave katkı sağlamaktadır. Sanayi ile ortak yapılacak her türlü proje ve işbirliğinin nitel ve nicel olarak artmasını ve katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesini çok önemsiyoruz. Bu işbirliklerinin ve TEKNOPARK’ın Mühendislik ve Mimarlık Fakültemizdeki akademisyenler ve öğrenciler için de ne kadar önemli olduğunun farkındayız” şeklinde konuştu.
Elde Edeceğiniz Başarılar İKÇÜ’nün Gururu Olacak
Öğrencilerin, İKÇÜ akademik ve idari kadrosunun özverili çalışmaları ile hem kamu hem de özel sektörde ihtiyaç duyacakları bilgi ve donanıma sahip olarak yarınlara hazırlandığını ve iyi bir üniversite ve fakülteden mezun olduklarını ifade eden Prof. Dr. Akbulut, mezun ailelerine evlatlarının uzun ve zorlu eğitim yolculuğunda, onlara verdikleri destek, gösterdikleri sabır ve fedakarlıklardan dolayı teşekkür etti. Genç ve dinamik bir üniversite olan İKÇÜ’nün kısa zamanda ‘farklı’ olduğunu gösterdiğini vurgulayan Prof. Dr. Akbulut, bunun da her yıl yayınlanan üniversite sıralamalarında görüldüğünü, İKÇÜ’nün başarılarına olan katkılarından ve mezunların yetiştirilmesinde gösterdikleri çaba ve özverilerden dolayı fakülte akademik ve idari personeline teşekkür etti. Son olarak mezunlara seslenen Prof. Dr. Akbulut, “Her geçen gün yeni teknolojik gelişmelere tanıklık ediyoruz. Endüstri Dört sıfır (4.0)’ı konuşup anlamaya çalışırken şimdi Endüstri Beş Sıfır (5.0) ya da diğer adıyla Toplum Beş Sıfır (5.0) için aynı süreçlerden geçiyoruz. Mühendislik, çağımızın en hızlı gelişen ve değişen alanlarından biridir. Yapay zeka, veri bilimi, robotik gibi alanlarda yapılan çalışmalar, geleceği şekillendirecek, yeni teknolojiler geliştirecek ve hayatımıza katma değeri yüksek ürünler kazandıracaktır. Ülkemizin dürüst, ülkesini seven çok iyi yetişmiş, donanımlı, katma değeri yüksek fikirler ve teknolojiler geliştirecek mühendislere her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Sizlerin elde edeceği başarılar, üniversitemizin ve ülkemizin gurur kaynağı olacaktır. Hepinize ömür boyu sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum. Yolunuz ve bahtınız açık olsun” diye konuştu.
Standartları Daha da Yükseklere Taşıyan Akredite Fakülte
İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinin 8 bölümünden 286 genç mühendisi sektöre uğurlamanın haklı gururunu paylaşan Dekan Prof. Dr. Gökçen Bombar, 2012 yılında öğrenci almaya başlayan İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinde, 9 Bölümde %100 İngilizce olarak lisans eğitimi verildiğini ve 24 Profesör, 23 Doçent, 44 Doktor Öğretim Üyesi, 15 Öğretim Görevlisi, 50 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 156 Akademik Personel ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine devam ettiklerini belirtti. İlk mezunlarını 2016 yılında veren fakültenin, bugüne kadar 1589 mezun verdiğini ve şu an itibariyle öğrenci sayısının 3212 olduğunu açıklayan Prof. Dr. Bombar, bu süreçte 70’i mezun toplam 223 uluslararası öğrenci kabul ettiklerini aktardı. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesindeki akreditasyon çalışmalarına da değinen Dekan Prof. Dr. Bombar, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Makine Mühendisliği Programlarının iki yıl süre ile akredite edilmesinin ardından, Biyomedikal Mühendisliği, Harita Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ve Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Programlarının da akredite edilmesi için bugün itibariyle raporları MÜDEK ile paylaştıklarını söyledi. Bilgisayar Mühendisliği Bölümünün ise ilk mezunlarını verdikten sonra, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü ile birlikte 2026 yılı Ocak ayında akreditasyon başvurularının yapılacağını bildiren Prof. Dr. Bombar, bu çalışmaların neticelenmesi ile birlikte İKÇÜ’de mühendislik eğitiminin standartlarını daha da yükseklere taşıyacaklarının altını çizdi.
İKÇÜ’de Evimdeymişim Gibi Hissettim
İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi‘ni ve bölümünü birincilikle bitirmenin gurunu ve sevincini yaşadığını belirterek konuşmasına başlayan Biyomedikal Mühendisliği Bölümü mezunu Alhamdu Husen Misbah, destekleri için kendisine her zaman inanan ailesine teşekkür etti. Biyomedikal Mühendisliği Bölümü hocalarına hitap eden Misbah, “Bu harika bölümün ve İKÇÜ’deki yüksek kaliteli eğitimin bir parçası ve sizin öğrenciniz olmaktan gerçekten gurur duyuyorum. Rehberliğiniz paha biçilemezdi. Sizinle çalışma şansına sahip olduğum için gerçekten çok şanslıydım” dedi. Türkiye’de ve İKÇÜ’de aldığı eğitime dair deneyimlerini ve duygularını paylaşan Misbah, “Türkiye’ye geldiğimde yalnızdım ve iyi arkadaşlarımın olması için dua ediyordum. En iyi arkadaşlara sahip oldum. Onlar ailem oldular, bana evimdeymişim gibi hissettirdiler. Tüm zorluklarımda yanımda oldular, her zaman destekleyip motive ettiler. Mezun arkadaşlarım, bunu birlikte başardık, tebrikler! Dersliklerde, laboratuvarlarda ve çalışma gruplarında sayısız saatler geçirdik. Akşamları uykusuz kaldık, kütüphanelerde sabahladık. Zorluklarla karşılaştık ve bu zaferimizi birlikte kutluyoruz” dedi.
Törende, üniversite birincisi Alhamdu Husen Misbah ile dereceye giren öğrencilere başarı belgeleri ve plaketleri protokol tarafından takdim edildi. Fakülte kütüğüne plaket çakılması ile devam eden mezuniyet coşkusu, tüm bölümlerde yapılan mezuniyet belgesi takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından keplerin havaya atılmasıyla sona erdi.