En GüncelİKÇUSağlık

Nadir Görülen Hastalığa İKÇÜ’den Başarılı Operasyon

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Günay, 100 binde 1 veya 5 oranında görülen nadir hastalıklardan “akalazya” teşhisi konulan down sendromlu Nazife Nazlı Aksu’yu başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşturdu

Bursa’da yaşayan,  2 yıl önce öksürük ve kusma şikayetleri yaşamaya başlayan, reflü ve gastrit teşhisi konularak tedavi uygulanan, buna rağmen şikayetleri geçmeyen Nazife Nazlı Aksu’ya yapılan testler sonunda ‘besinlerin yutulması işlevinde rol alan kasları kontrol eden sinir hücrelerinin bozulmasından veya kaybından kaynaklanan bir hastalık’ olan ‘akalazya’ teşhisi konuldu. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen Nazife Nazlı Aksu, İKÇÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Günay’ın POEM yöntemiyle gerçekleştirdiği başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu.

Hastalık hakkında bilgi veren Doç. Dr. Süleyman Günay, “Akalazya, bir tür yutma bozukluğu. 100 binde 1 veya 5 oranında rastlanan çok nadir bir hastalık. Yemek borusundaki kasların koordineli çalışamamasından kaynaklanıyor. Nadir bir hastalık olduğu için hekimler tarafından iyi tanınamayabiliyor. Bu yüzden hastalar, uzun süre başka teşhisler altında takip edilebiliyor. Mesela reflü, gastrit ya da psikiyatrik bozukluk gibi. Nazife Nazlı, ikinci yılında tanı almış. Bazı hastalarda 20 yıl, bazılarında 10 yıl tanı alması sürebiliyor. Ama hastalara, ortalama 3- 5 yılda teşhis konuyor. Nazlı için 2 yıl mükemmel bir süre. Bu da Nazlı’nın ne kadar akıllı bir kız olduğunu gösteriyor. Çok güzel ifade etmiş şikayetlerini” dedi. 

Nazife Nazlı’ya yapılan operasyonla ilgili konuşan Doç. Dr. Günay, “Hastalığın tedavisinde kullanılan cerrahi, balon, botoks gibi çeşitli yöntemler var. Bir de Japonya’da geliştirilen, POEM dediğimiz bir uygulama var. Ben de, Uzak Doğu’ya gidip 2 ay kadar bu uygulamanın eğitimini aldım. Bu işlemi yaklaşık 8 yıldır hastanemizde başarılıyla yapıyoruz. Endoskopiyle yemek borusunun içerisine girilip oradaki çalışmayan kaslar kesiliyor. İşlemin kendisi yaklaşık yarım saat sürüyor. İlk gün hasta yemek yemiyor. Ertesi gün su ve çorba içmeye başlıyor. Genelde 2’nci veya 3’üncü gün taburcu ediyoruz hastayı. Nazife Nazlı Aksu’nun sağlık durumu çok iyi. Dün yemeğini yemiş ve çok mutlu” ifadelerini kullandı.