İKÇÜ’lü Bilim İnsanı Doç. Dr. Şahin Güngör’ün Ortağı Olduğu Buluş Uluslararası Patent Tescili Aldı
Fotoğraf- Aydan Sarıtaş
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin Güngör’ün ortaklarından olduğu, elektrikli araç batarya sistemlerinde enerji verimliliğini ve performansı artırmayı hedefleyen tasarım, uluslararası patent tescili aldı
2018 yılından beri elektrikli araç batarya sistemleri ve batarya enerji depolama sistemleri üzerine çalışan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin Güngör’ün, Villanova University (ABD) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sylvie Lorente ve University of Caxias do Sul (Brezilya) Öğretim Üyesi Dr. Giovani Dambros Telli ile birlikte buluş sahibi olduğu “Cooling System and Method for Battery Cells” başlıklı tasarım Amerikan Patent Enstitüsü tarafından tescil edildi.
Elektrikli araç batarya sistemleri ve enerji depolama alanlarında 2 tanesi uluslararası ortaklı 4 TÜBİTAK projesine imza atan Doç. Dr. Güngör’ün “Cooling System and Method for Battery Cells” tasarımı, uluslararası alanda tescillenmiş 5’inci projesi oldu. Doç. Dr. Güngör, elektrikli araç batarya sistemlerinde sıvı soğutma ile enerji tüketimini azaltmayı ve termal iyileştirmeleri sağlamayı amaçlayan projenin, Amerika’daki batarya enerji depolama istasyonlarında aktif olarak kullanıldığını belirtti.
Tasarım süreci ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Güngör: “Son üç senedir, akademik işbirliği içinde olduğumuz Villanova University ile batarya sistemlerinin daha etkin termal yönetimi, performans artırımı, verimlilik iyileştirmesi, tasarımın daha kompakt hale getirilmesi gibi hedeflerle çeşitli sayısal ve deneysel çalışmalar yapıyoruz. Buradan uluslararası yayınların yanı sıra ticarileşme girişimleri de çıkabiliyor. Amerika’da batarya enerji depolama istasyonlarında kullanılan ve bir market ürününe dönüşen “Cooling System and Method for Battery Cells” de bir bakıma bu çalışmaların bir çıktısı oldu.” ifadelerini kullandı.
Patent tescilinin en önemli basamağının endüstriyel uygulanabilirlik olduğunu belirten Doç. Dr. Güngör, üniversitede üretilen teorik bilginin ürüne dönüşmesinin ve üniversite-sanayi işbirliğinin önemini vurguladı. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerine Makine Mühendisliği Laboratuvarında uygulamalı bir eğitim verdiklerini anlatan Doç. Dr. Güngör, “Biz, öğrencilerimize tamamen uygulanabilir sistemler üzerine bir eğitim veriyoruz. Burada her şeyin uygulaması var, hiçbir şey teoride kalmıyor. Bu nedenle fikirler daha net oluşuyor” dedi.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin Güngör, Kuzey İzmir TEKMER bünyesinde kurduğu ENSTA Enerji A.Ş. tekno-girişim firmasında, afet-acil durum arama kurtarma hizmetleri ve saha enerjilendirme prosesleri için dijital, taşınabilir ve kompakt enerji paketlerine dair Ar-Ge ve üretim çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.