AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’den Uluslararası Bilim Dünyasında Ses Getiren Başarı 

TÜBİTAK ULAKBİM ile Springer Nature arasında imzalanan Açık Erişim Makale Yayınlama Anlaşması kapsamında İKÇÜ’lü bilim insanları tarafından yayınlanan makale, açık erişim desteği alan makaleler arasında global düzeyde 107 Bin üzeri indirme ile Türkiye’de birinci sıraya yerleşti. Ayrıca, Altmetric skoruyla bilimsel yayınlar arasında dikkat çekici bir başarı elde eden çalışma, dünya genelinde yayımlanan 27 milyondan fazla makale arasında 1662. sırada yer alarak en üst %5’lik dilime girmeyi başardı

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL Projesi çerçevesinde bilim, teknik, sosyal ve beşerî bilimler alanında Nobel Ödüllü yayınlar yapan, dünyanın en büyük yayıncılarından biri olan Springer Nature yayınevi ile imzalanan “Açık Erişim Makale Yayınlama Anlaşması” kapsamında, Springer Nature’den açık erişim desteği alan makaleler arasında global düzeyde 107 Bin indirme sayısı ile Türkiye’de birinci sıradaki makalenin İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’ne ait olduğu açıklandı. 

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mümin Alper Erdoğan başyazarlığında yayınlanan “Prenatal Exposure to COVID-19 mRNA Vaccine BNT162b2 Induces Autism-Like Behaviors in Male Neonatal Rats: Insights into WNT and BDNF Signaling Perturbations” başlıklı makale, COVID-19 salgınına karşı geliştirilen mRNA aşılarının in vivo hayvan modelinde gebelik döneminde uygulanmasının, doğan yavru sıçanlarda otizm benzeri davranışlar ve nörogelişimsel değişikliklere yol açıp açmadığını inceleyen çarpıcı araştırma bulgularını sunuyor. Çalışma, bu etkilerin altında yatan mekanizmaları, özellikle WNT ve BDNF sinyal yolakları üzerinden değerlendirmeyi amaçlıyor.

Gelmiş Geçmiş Tüm Makaleler Arasında 1662. Sırada

Amerika’da sabah haberlerine dahi konu olan araştırmalarının geniş bir kitleye ulaştığını ve bilim camiasında büyük yankı uyandırdığını belirten Doç. Dr. Erdoğan, araştırmanın ileride yapılacak insan çalışmaları için öncü bir niteliğe sahip olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Erdoğan, “Çalışma, aynı zamanda Altmetric skoruyla bilimsel yayınlar arasında dikkat çekici bir başarı elde etti: 27 milyondan fazla makale arasında 1662. sırada yer alarak en üst %5’lik dilime girmeyi başardı. Bununla birlikte, Neurochemical Research Dergisinde 2328 çalışma arasında birinci sırada, benzer yaşta yayınlanan tüm çalışmalar arasında ise 29. sırada yer aldı. Bu etkileyici dereceler, çalışmanın bilim dünyasındaki önemini ve global etkisini bir kez daha gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı.