Haber- Dilara Ersekmen
Fotoğraf- Nurselin Bostan
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) SKS Hukuk Topluluğu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Konferansı düzenlendi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) SKS Hukuk Topluluğu tarafından düzenlenen konferans Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda gerçekleşti. İKÇÜ Hukuk Fakültesi Arş. Gör. Sümeyye Tuba Korkusuz moderatörlüğünde gerçekleşen konferansta, İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Güler, İKÇÜ Hukuk Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Gizem Dursun Özdemir ile Arş. Gör. Şeyda Sarıbay ve Yaşar Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Av. Destina Berfin Sever konuşmacı olarak yer aldı. Programa, Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Cemal Başar ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan moderatör Arş. Gör. Sümeyye Tuba Korkusuz, “Bugün, Hukuk Topluluğu’nun düzenlemiş olduğu ilk konferans etkinliğinde bir aradayız. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen konferansımızda kadınların aile ve toplumdaki rolü, kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları zorluklar, hukuk ve kadın, anayasada kadın hakları, Türkiye’de kadın cinayetleri ve ceza hukukunun kapsamı konu başlıklarında sunumlar yapılacak. Verimli bir etkinlik olmasını diliyorum” dedi.
Güçlü kadınlar olarak güçlü bir Türkiye’yi inşa edeceğiz
Kadının aile ve toplumdaki rolünü ele alan İKÇÜ SBBF Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Güler, kadınların ailede ve çalışma hayatındaki rollerinin birbirinden bağımsız olamayacağını vurguladı. “Kadın iki alanda da var olmaya çalıştığı için ikili bir yük içinde” diyen Prof. Dr. Güler, kadınlarla erkekler arasındaki eşitsizliğin arkasında hem kapitalizmin hem de ataerkil ideolojinin bulunduğunu söyleyerek, her iki ideolojinin de kadınları eve kapadığını, erkekleri ise kamusal alandan sorumlu tutarak, hem kadınlara hem de erkeklere yönelik bir toplumsal cinsiyet baskısı yarattığını ifade etti. Kadınların, çalışma yaşamında karşılaştıkları olumsuzluklardan da bahseden Prof. Dr. Güler, ailede erkekle kadının yükü birlikte omuzlamaları gerektiğini dile getirdi ve “Güçlü kadınlar olarak güçlü bir Türkiye’yi inşa edeceğiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
İKÇÜ Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Gizem Dursun Özdemir, Türkiye’de kadın cinayetlerine ve ceza hukukunun rolüne odaklanan konuşmasında, somut davaları ve hukuki süreçleri ele aldı. Kadın cinayetlerinin hukuki ve sosyolojik analizini yapan Dr. Öğr. Üyesi Özdemir, kadın cinayetlerinde etkin soruşturma ve kovuşturmanın önünde bulunan engellere ve önleyici tedbirler ve mekanizmalara değindi.
İKÇÜ Hukuk Fakültesi Arş. Gör. Şeyda Sarıbay, kadın haklarının hukuki boyutunu ele aldığı konuşmasında Anayasada kadın hakları, eşitlik ilkesi, pozitif ayrımcılık ve Türk hukukunda feminizm ve Anayasa Mahkemesi’nin emsal kararları konularını anlattı. Uluslararası sözleşmelerin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının kadın hakları konusunda Türk hukukuna etkisine de değinen Arş. Gör. Sarıbay, kadın hakları mücadelesinde hukukçuların rolünün önemini vurguladı.
Av. Destina Berfin Sever ise, kadınların çalışma hayatında yaşadıkları zorlukları, ayrımcılık ve hak ihlallerini ele aldı. Türkiye’ de ve dünyada kadınların istihdam oranlarını arttırmaya yönelik yasal düzenlemeleri ve kadın girişimciliğini teşvik eden hukuki araçları anlatan Av. Sever, kadınların iş hayatında karşılaştıkları hak ihlallerine, işyerinde taciz ve mobbinge karşı hukuki yollara değindi.
Program, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.

