AkademiEğitimEn GüncelİKÇUMedya

İKÇÜ’de Uluslararası Dijital Çağda Hukuk Sempozyumu

Muhabir: Caner Kocabıyık

Fotoğraf: Cem Yasakçı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde “Uluslararası Dijital Çağda Hukuk Sempozyumu” düzenlendi.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen Uluslararası Dijital Çağda Hukuk sempozyumu, İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu ve Salon B’de hem yüz yüze hem de online bir şekilde gerçekleşti. Dijitalleşmenin hukuk alanında yarattığı etkileri ulusal ve uluslararası boyutta değerlendirmek, güncel sorunları tartışmak ve bu sorunların çözümü için yeni politikalar geliştirmek ve hukukun teknolojinin gelişimine uyum sağlayabilmesi amacıyla düzenlenen sempozyuma Adalet Komisyonu Başkanı Oktay Tabur, İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hanife Öztürk Akkartal, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Koçak, Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri Av. Ayşim Kelebek Kılıçaslan, Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Tülin Koç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, İKÇÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerem Batır, DEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Refik Korkusuz ile çok sayıda konuk akademisyen ve öğrenci katıldı. Üçü yurt dışından olmak üzere toplam yetmiş üniversite, yedi baro ve üç akademiden katılım sağlanan; yüz altmış beş kişinin sunum yaptığı, on dört yüz yüze, yirmi üç çevrimiçi olmak üzere toplam otuz yedi oturumdan oluşan sempozyumun açılış konuşmalarını İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, İKÇÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerem Batır, İstanbul Okan Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Koçak ve İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hanife Öztürk Akkartal yaptı.

“Hukukçuların Yerini Arama Motorları Aldı”

İKÇÜ Hukuk Fakültesi’nin ilk bilimsel etkinliğine ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Saffet Köse “Toplumları ayakta tutan önemli kurumlardan biri hukuktur ve hukukun değişen koşullardan etkilenmemesi olası değildir. Dijitalleşmenin etkisiyle hukukçuların sahip olması gereken yetenekler de farklılaşmıştır. Bugün hukukçuların en üst düzeyde medya ve teknoloji okuryazarı olmaları gerekiyor. Gelinen noktada suçun niteliğindeki değişim hak arama mecralarını da farklılaştırmıştır. Hukukçuların yerini arama motorları almıştır. Hukuki olarak uygun olan bir karara yönelik yeni medya aracılığıyla yürütülen kampanyalar ve değişen yargı kararları herkesin malumudur. Hukuka uygun olmadığı görülen dava sonuçları için başvuru mecrası yine dijital medya olmakta; toplumda bu bağlamda kamuoyu oluşturarak baskı aygıtı geliştirme yolu izlenebilmektedir. Tüm hayatın dijital hale gelmesi, hukuki düzenlemeleri zorunlu kılmaktadır. Teknoloji ve onun uzantıları, hukuki bilgiye erişimin hızı, kapsamı ve yöntemini de değiştirmiştir ve hukukçuların yerini arama motorları almıştır. Dijitalleşme, elbette çok sayıda yasal sorunu da beraberinde getirmiştir. Dijital hukuk kültürünün gelişmesi tüm dünya için bir zorunluluktur ve kanaatimce yeni bir hukuk dili gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

“Dijital Hukukta Uzmanlaşmak, Sadece Hukuk Eğitimi ile Olmaz”

Hukukun dijitalleşmesi sonucu ortaya çıkan sorunlardan bahseden İKÇÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerem Batır: “Hukukun dijitalleşmesinde karşılaşılan en büyük problem, hukuk uygulayıcılarının kendilerini değişime adapte edememesi ve çağın yeni gereklerine eski usullerle çare arayarak olumlu sonuç elde etme amacı gütmeleridir. Aslında bu durum yalnızca uygulayıcılarla sınırlı da değildir. Hukuki düzenlemelerimizin ve kurumlarımızın da bu alanın gerektirdiği ihtiyaçlara cevap verecek şekilde revize edilmesi gerekmektedir. Dijital hukuk alanında uzmanlaşma yalnızca hukuk eğitimi verilerek ulaşılacak bir nitelik değildir. Bu noktada hukukun başka bilim dallarıyla etkileşmesi, kendine yeni beceriler ekleyerek değişen dünyaya uyum sağlaması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı. Üniversite olarak, içinde yabancı üniversitelerin de bulunduğu toplam 72 eğitim kurumundan ve farklı barolardan 165 katılımcıyı senkronize bir biçimde yüz yüze ve online olarak bir araya getiren sempozyuma ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını dile getiren Prof. Dr. Batır, bu kapsamlı çalışmanın dijitalleşmenin hukuka ve diğer bilim dallarına etkilerine ilişkin faaliyetlerin duyurulmasına da zemin hazırlayacağını belirtti. 

“Artık Eski Protokol Kuralları Bir Tarafa Bırakıldı”

İstanbul Okan Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Koçak ise, İKÇÜ Hukuk Fakültesi’nin ilk bilimsel etkinliğini düzenlenmesinden duyduğu heyecanı dile getirdi.  Dijital dönüşümün hukuk alanına önemli etkilerinin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Koçak, “Hukuk, değişen toplumsal, ekonomik ve teknolojik şartlara uyum sağlayabilmek için sürekli değişim halinde olmak durumundadır. Kamu hukukçusu olarak demokrasiyi bu şartlar altında yeniden tanımlamak zorunda olduğumuzu ifade etmek isterim. Amerikan başkanları her konuda Twitter’dan cevap veriyor. Artık eski protokol kuralları bir tarafa bırakıldı. Günümüz dünyasında her türlü bilgi ve işlem; bilgisayar, akıllı telefon, tablet vb. teknolojik araçlar tarafından saklanılıyor.” ifadelerini kullandı. Sempozyum programına da değinen Prof. Dr. Koçak, kamu ve özel hukukla ilgili 37 oturumda 160’ın üzerinde katılımcıya ev sahipliği yapan sempozyumun büyük ve çalışılmış bir organizasyon olduğunu vurguladı. Bu çaptaki sempozyumları düzenleyebilmenin öneminden ve zorluğundan da söz eden Prof. Dr. Koçak, “başta sayın rektörümüzü olmak üzere, hukuk fakültesi dekanımızı ve böyle bir organizasyonu hazırlayan arkadaşlarımızı ayrı ayrı tebrik ediyorum” dedi.

“Yakında İddianameleri Yapay Zekâ Yazacak”

Sempozyumu düzenleyen herkese emekleri için teşekkür eden İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hanife Öztürk Akkartal, “Pandemi ile hayatımıza hızlı bir giriş yapan dijital gelişmelere baktığımızda bu alanda çalışılması gereken çok başlık olduğunu görüyoruz. Yakında herhalde iddianameleri yapay zekâlar yazacak, belki hâkimler yapay zekâ biçiminde oluşacak gibi gözüküyor.“ şeklindeki sözleriyle geleceğe dair öngörülerini dile getirdi. Sempozyumun son derece önemli başlıkları içerdiğini ifade eden Prof. Dr. Akkartal, “Çok belirli olmayan bir alandayız. Ben ticaret hukukçusuyum, şirketlerle uğraşıyorum. Metaverse’ün ne olduğu tam olarak bilinmediği halde bir şeyler yatırılıyor, bir şeyler alınıyor. Önemli çıktıların alınacağı bu sempozyum dolayısıyla hem rektör hocamıza hem dekan hocamıza, hem de değerli akademik kadroyu ve emek veren herkese teşekkür ve tebriklerimi sunmak istiyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hanife Öztürk Akkartal’ın başkanlığını yaptığı birinci oturuma geçildi. Toplam yetmiş iki eğitim kurumundan ve farklı barodan katılan 165 kişinin senkronize biçimde yüz yüze ve online sunum yaptığı sempozyum, on dört yüz yüze, yirmi üç çevrimiçi oturum ile birlikte gerçekleşti.