AkademiEğitimEn GüncelİKÇUSosyal

İKÇÜ’de Oryantasyon Coşkusu Başladı

Fotoğraf: Ali Yaman

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) tarafından düzenlenen 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Oryantasyon Programı başladı

Yeni öğrencilerin üniversite hayatına adaptasyonlarını kolaylaştırmak amacıyla; üniversitenin kampüs, öğrenci toplulukları, kütüphane, yemek hizmetleri, psikolojik danışma ve rehberlik imkanları hakkında, sportif faaliyet ve üniversite bünyesinde yer alan spor tesislerinin olanakları ile ders programları gibi çeşitli konularda bilgi sahibi olmaları için Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek olan oryantasyon programının açılışı İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda yapıldı. Programın açılışına İKÇÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Yasin Bulduklu ile İKÇÜ Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğünden Engelsiz Üniversite Koordinatörü ve Engelli Öğrenci Birim Sorumlusu Doç. Dr. Zümrüt Gedik, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Öğr. Gör. Dr. Yeliz Doğru, Proje Genel Koordinatörlüğü’nden Öğr. Gör. Dr. Ümit Sarp, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı Şube Müdürü Mehmet Aydoğan, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden Polis Memuru Bircan Birkan, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Bilgiyle Dolu Bir Dünyanın Kapılarını Aralayacaksınız

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş öğrencilere, önceden belirlenmiş programı sebebiyle il dışında bulunan İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin başarı dileklerini ileterek sözlerine başladı. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin “Farkındayız, Farklıyız” şeklindeki mottosunu hatırlatan Prof. Dr. Akbaş, öğrencilerin üniversiteden beklentilerinin “Farkında” olduklarını; öğrencilerle birlikte bu beklentileri karşılama, sorunlara çözüm bulma ve onları geleceğe hazırlama açısından da “Farklı” olduklarını belirtti. “Bugün bizler, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ailesi olarak aramıza yeni katılan siz öğrencilerimizi karşılamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Öncelikle, sizleri bu önemli döneme kadar getiren çaba ve kararlılığınızdan dolayı kutlamak istiyorum. Sizleri sevgi ve umutla buralara getiren saygıdeğer ailelerinize şükranlarımı sunuyorum. Sizlerin de farkında olduğunuz gibi çıktığınız bu yolculuk, hem eğitim hayatınızı şekillendirecek hem de kişisel ve mesleki gelişiminizde dönüm noktası olacak” diyen Prof. Dr. Akbaş, yeni öğrencilerin İKÇÜ’ye katılmalarından dolayı gurur duyduklarını ifade etti. Üniversitenin sadece bir eğitim kurumu olmadığını; aynı zamanda bir topluluk ve aile olduğunu dile getiren Prof. Akbaş, öğrencilerin bu aileye katılmakla yeni arkadaşlar edineceklerini, yeni ilgi alanlarını keşfedeceklerini ve bilgiyle dolu bir dünyanın kapılarını aralayacaklarını kaydetti. 

Geleceği Şekillendiren Bilim insanları, Liderler ve Düşünürler olacaksınız

Üniversiteye adım atmanın, hayatta yeni bir sayfa açmak anlamına geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Muhsin Akbaş, bu sayfanın ise hem akademik olarak, hem de kişisel gelişim açısından yeni fırsatlarla dolu olduğunu ifade etti. Yeni öğrencilere oryantasyonla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Akbaş, “Üniversite hayatı, ilk başta sizler için bir takım belirsizlikler, karmaşıklıklar taşıyor görünebilir; ancak burada sizi destekleyen bir ekibin olduğunu bilmeniz gerekiyor. Yöneticilerimiz, öğretim elemanlarımız, idari personellerimiz ve elbette daha deneyimli öğrencilerimiz bu yolculukta sizlerin yanında olacaktır. Oryantasyon programımız boyunca üniversitemizi, akademik programları, toplumsal etkinlikleri ve kaynakları daha yakından tanımanız İKÇÜ’deki eğitim hayatınızda sizler için yararlı olacaktır. Bu süreçte sorular sormaktan, insanlarla tanışmaktan, deneyimlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Oryantasyon Haftası, bu yeni başlangıç için bir rehberdir” ifadelerini kullandı. Üniversite okumanın sadece bilgi edinmekten ibaret olmadığının altını çizen Prof. Dr Akbaş, öğrencileri gerekli bilgi ve becerilerle donatarak hayata hazırlamanın yanı sıra, üniversitelerin sağlıklı bir karakter ve kişilik oluşturma, değerleri şekillendirme ve değer odaklı bir hayat felsefesi oluşturma fırsatı da sunduğunu belirtti. Oryantasyon haftasının sonunda öğrencilerin üniversiteye daha hazır ve bilinçli bir şekilde adım atacaklarını söyleyen Prof. Dr. Akbaş, “Sizler, geleceği şekillendiren bilim insanları, liderler ve düşünürler olacaksınız” diyerek konuşmasını noktaladı. 

İKÇÜ’nün 2023-2024 oryantasyon programı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş’ın açılış konuşmasının ardından, yeni öğrencilere üniversitenin işleyişi ve olanakları hakkında bilgi vermek amacıyla birim sorumlularının yaptıkları sunumlarla devam etti. 

68 Öğrenci Topluluğu Bulunuyor

Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS)’nın faaliyetlerinden ve SKS’ye bağlı olarak etkinlikler düzenleyen öğrenci topluluklarının yapısından bahseden SKS Başkanı Öğr. Gör. Dr. Yeliz Doğru, öğrencilerin yıl boyunca sosyal ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla tüm hizmet alanlarında sürekli gelişimin esas alındığı faaliyetler yürüttüklerini açıkladı. SKS’ye bağlı 7 alt birim bulunduğunun bilgisini paylaşan Öğr. Gör. Dr. Doğru, bu birimlerin faaliyet alanlarını belirtti. 2023 yılı itibariyle kültür birimine bağlı 68 öğrenci topluluğunun bulunduğunu aktaran Öğr. Gör. Dr. Doğru, öğrencilerin çalışma ve ilgi alanlarına hitap eden en az bir topluluğa katılmalarını beklediklerini vurguladı. 

Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı Şube Müdürü Mehmet Aydoğan, daire başkanlığının alanına giren faaliyetlerle ilgili bilgi verdi. Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığından Fikriye Canik, kütüphanenin kullanımına ve ihtiyaç duyulan dökümanlara ulaşılmasına ilişkin bilgiler paylaştı. Proje Genel Koordinatörlüğü’nden Öğr. Gör. Dr. Ümit Sarp, koordinatörlüğün, üniversitede oluşan bilgi birikimini toplumun hizmetine sunmak üzere çalışmalar yürüttüğünü kaydetti. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin, TÜBİTAK’ın 2209-A ve 2209-B öğrenci projeleri destekleme programında, yakın dönemde açıklanan 2023/1 dönemi sonuçlarına göre 78 projesinin desteklenmeye değer bulunduğunu aktaran Öğr. Gör. Dr. Sarp, bu alanda İKÇÜ’nün yüzde 78 gibi büyük bir başarı oranı yakalayarak Türkiye’deki üniversiteler arasında üst sıralarda yer aldığını bildirdi. Öğr. Gör. Dr. Sarp, öğrencilere proje yazma eğitimi ve danışmanlık hizmeti sunduklarını da aktardı. İKÇÜ Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğünden Engelsiz Üniversite Koordinatörü ve Engelli Öğrenci Birim Sorumlusu Doç. Dr. Zümrüt Gedik, engelli hakları ve eşit eğitim imkanı konusunda özel gereksinimi olan öğrencilere destek olduklarını, onların hayatlarını kolaylaştırmak adına çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Son olarak Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden polis memuru Bircan Birkan, uyuşturucu maddelerle ilgili bilgiler vererek, gençlere uyarılarda bulundu. 

Oryantasyon programı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu’nun İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu Fuaye alanında öğrenci topluluklarının ve idari birimlerin kurdukları stantları tek tek ziyaret ederek, topluluklarla ilgili bilgi almasıyla devam etti. İlk gününde renkli görüntülere sahne olan oryantasyon buluşmasında SKS tarafından öğrencilere yönelik çeşitli etkinlikler ve yarışmalar da düzenlendi.