İKÇÜ Eczacılık Fakültesi Kariyer Programı Düzenledi
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Eczacılık Fakültesi tarafından “İlaç Sektöründe Eczacıların Kariyer Yolculuğu” konulu panel düzenlendi
Cumhuriyetin 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında, üniversite sektör iş birliği çerçevesinde Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan Polifarma İlaç Şirketinin yetkilileri: Polifarma AR-GE Direktörü Ömer Faruk Fırat, Polifarma AR-GE Müdürü Dr. Levent Kandemir, Polifarma AR-GE Analitik Metot Geliştirme Validasyon Müdür Yardımcısı Gülcan Kayrak, Polifarma AR-Ge Analitik Metot Geliştirme ve Validasyon Şefi İncilay Karadeniz ve Polifarma İnsan Kaynakları Sorumlusu Buse Köroğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı, İKÇÜ Hekim Hacı Paşa Konferans Salonundaki panelin moderatörlüğünü İKÇÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Aytemir üstlendi. Eczacıların ilaç üretim ve AR-GE çalışmalarında istihdam edildikleri alanlarla ilgili, öğrencilere aydınlatıcı bilgiler sunmak amacıyla düzenlenen panele akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Eczacılık Çok Yönlü Bir Meslek
Cumhuriyetin 100’üncü yılının “İlaç Sektöründe Eczacıların Kariyer Yolculuğu” başlıklı seminerle kutlanmasından duyduğu memnuniyeti paylaşan İKÇÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Aytemir, böylesine özel bir günde kendilerine eşlik eden Polifarma İlaç Şirketi yetkililerine teşekkür ederek sözlerine başladı. Eczacılığın çok yönlü bir meslek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aytemir, öğrencilere çok farklı alanlarda iş imkanı bulabileceklerini anlattı. Prof. Dr. Aytemir, eczacılığın ilaç sanayiindeki yerini ele almak üzere, üniversite-sanayi iş birliği ile düzenledikleri kariyer programında konunun detaylı bir şekilde ve bütün yönleriyle anlatılacağını belirterek, öğrencilerin ilaç firmalarının farklı departmanlarında staj yapmalarının kariyerleri açısından önemine değindi.
Yerli Üretim SMA İlacı Hammadde Sentezine Başlandı
İlaç geliştirmenin, geliştirilen ilaçların eczanelerin raflarında yer almasının ve tedaviye ihtiyacı olan insanların bu ilaçları güvenle kullanmasının öneminden bahseden Polifarma AR-GE Direktörü Ömer Faruk Fırat, İKÇÜ Eczacılık Fakültesi öğrencilerine de bu alana yönelerek çalışmalar yapmalarını tavsiye etti.
Polifarma AR-GE Müdürü Dr. Levent Kandemir, kendi kariyer yolculuğundan örnekler vererek, sektör hakkında bilgilendirmede bulundu.
Polifarma AR-GE Analitik Metot Geliştirme Validasyon Müdür Yardımcısı Gülcan Kayrak, yapmış olduğu sunumda, ilaç etken madde pazarından ve şirketin bu alanda yaptığı çalışmalardan bahsetti. Küresel ilaç etken madde pazarının 2020 yılında 180 milyar dolar olduğunu belirten Kayrak, bu rakamın 2030 yılında 356 milyar dolara çıkacağının düşünüldüğünü ve pazara Hindistan ve Çin’in hakim olduğunu aktardı. Polifarma’nın ilaç etken madde pazarında Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla faaliyet yürüttüğünü vurgulayan Kayrak, ülkemizde Polifarma’nın tesisi ile birlikte 13 ilaç etkin madde tesisi bulunduğunu belirtti. Kayrak, SMA Hastalığının tedavisine yönelik yeni bir ilaç hammadde sentezine başladıklarının bilgisini verdi. Yerli üretim SMA ilacı ile son derece yüksek maliyetli olan SMA ilaçlarındaki dışa bağımlılığı azaltacaklarını ve ülke insanı için ilaca ulaşımın kolaylaşacağını bildiren Kayrak, bu çalışmayı Türkiye ve Türk halkı için bir görev olarak gördüklerini söyledi. Şirketin göstermiş olduğu başarılarla birçok ödüle layık görüldüğünü aktaran Kayrak, ilaç endüstrisinde eczacıların kariyer olanaklarından bahsederek sunumunu bitirdi.
Polifarma AR-Ge Analitik Metot Geliştirme ve Validasyon Şefi İncilay Karadeniz, yapmış olduğu sunumda, 37 yıl geçmişi olan ve yüzde yüz yerli sermaye ile kurulmuş bir firma olan Polifarma’nın işleyişinden bahsetti.
Polifarma İnsan Kaynakları Sorumlusu Buse Köroğlu ise, şirketin staj ve kariyer fırsatları hakkında geniş bilgiler verdi.