EğitimEn GüncelİKÇUSağlık

İKÇÜ’de Varis Tedavisi ile İlgili Sempozyum Düzenlendi

Muhabir: Ecem Tura-Elif Sude Sarıkaya

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde “Varis Tedavisinde Güncel Pratik Yaklaşımlar” Sempozyumu düzenlendi

Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda gerçekleşen sempozyum İKÇÜ Tıp Fakültesi ile Türk Girişimsel Radyoloji Derneği (TGRD) ortaklığında düzenlendi. Varis tanı ve tedavisinin gelişim sürecini, alanda kullanılan güncel yöntemleri ele almak amacıyla düzenlenen sempozyuma İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Serkan Gür ve TGRD Başkanı Prof. Dr. Levent Oğuzkurt ile Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen ve alanda çalışmalar yürüten pek çok uzman doktor ve akademisyen katıldı. 

Girişimsel Radyolojinin Bilinirliğinin Artması Gerek

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Serkan Gür, kendilerine sempozyumu düzenleme imkanı sağladığı için İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse başta olmak üzere üniversite yönetimine teşekkür ederek sözlerine başladı. Varis hastalığının dünyadaki ve Türkiye’deki durumundan bahseden Prof. Dr. Gür, “Varis hastalığı, tüm dünyada ve ülkemizde çok yaygın bir sağlık problemi. Kadınların neredeyse üçte birinde, erkeklerin ise beşte birinde varis hastalığı mevcut. Yaklaşık 15 yıldır bu hastalığın tedavisiyle uğraşıyorum. Çok fazla hasta var ama hastaların düzgün tedaviye ulaşma şansları gördüğüm kadarıyla çoğu zaman mümkün olmuyor” dedi. Hastalığın teşhisinde Girişimsel Radyolojinin önemine değinen Prof. Dr. Gür, çoğu hastanın kendilerine gelene kadar başka bölümleri ve poliklinikleri dolaştığını, bu sebeple Girişimsel Radyolojinin bilinirliğinin arttırılması gerektiğini vurguladı. 

Varis Hastalığında Düzgün Bir Teşhis ve Tedavi Çok Önemli

Öncelikli hedeflerinin varis tedavi merkezlerinin sayı ve kalitesinin arttırılması olduğunu belirten Prof. Dr. Gür, sempozyumun da bu merkezlerin yaygınlaştırılması, varis tedavisi alanında uzmanlaşmak isteyenlere ulaşılması ve bu konuda eğitimler verilmesi konusundaki fikirleri tartışmak amacıyla organize edildiğini dile getirdi. Varis tedavisinde dünyada yaşanan gelişmeleri aktaran Prof. Dr. Gür, “Varis hastalığında düzgün bir teşhis ve tedavi düzeni çok önemli. Dünyada bu yönde ciddi gelişmeler yaşandı. Yaklaşık son 20 yıldan beri, lazerin bir tedavi aracı olarak kullanılmasıyla birlikte ameliyatsız varis tedavisi uygulamaları artmış durumda örneğin” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Gür,  Türkiye’de varis tedavisiyle ilgili Girişimsel Radyoloji hekimlerinin eğitiminde emeği olan Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Levent Oğuzkurt ile Prof. Dr. Saim Yılmaz’a, konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını noktaladı. 

Girişimsel Radyolojinin Anabilim Dalı Olması Yönünde Çalışılıyor

Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Levent Oğuzkurt ise varis tedavisinin gelişim süreci ile ilgili bilgi vererek, Girişimsel Radyoloji için konunun öneminden bahsetti. Varis teşhis ve tedavisinde anatomi bilgisinin değerine değinen Prof. Dr. Oğuzkurt, yapmış olduğu sunumda varis türlerini ele alarak detaylı açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Oğuzkurt, Görüntüleme eşliğinde tanı ve tedavi uygulama alanı olan Girişimsel Radyolojinin ABD’de 2014 yılında anabilim dalı olarak kabul edildiğini aktararak, İrlanda, İspanya ve Brezilya’da da anabilim dalı olması yönünde başvuruda bulunulduğunu belirtti. Türkiye’de de alanın anabilim dalı olması yönünde çaba gösterdiklerinin altını çizen Prof. Dr. Oğuzkurt, Girişimsel Radyoloji disiplini ile uğraşan bilim insanı sayısının ve bu alanda yapılan çalışmaların artmasını ve polikliniklerin işlemesi gerektiğini vurguladı. 

“Varis Tedavisinde Güncel Pratik Yaklaşımlar” sempozyumu açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçilmesi ile devam etti.