En GüncelİKÇUİzmirKongre

2. Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi İKÇÜ’de Başladı

Muhabir: Asya Meyda Birlik

Fotoğraf: Aleyna Arslanbaş

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci Derneği tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi İKÇÜ’nün ev sahipliğinde başladı

İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen kongrenin açılışına İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Süleyman Akbulut ile İKÇÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü, İzmir Uluslararası Misafir Öğrenciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çevik, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Kayacan, öğretim üyeleri, ve sosyal bilimler alanında lisans ve lisansüstü öğrenim görmekte olan çok sayıda uluslararası öğrenci katıldı.  Sosyal bilimlerin tüm alanlarıyla ilgili konulardaki bilgilerin tanıtımını ve yaygınlaştırılmasını amaçlayan kongrenin açılış konuşmalarını Rektör Prof. Dr. Saffet Köse ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Kayacan yaptı. Kongrede, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Zehra Nuray Nişancı ile Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Akkuş Yiğit ise konuk konuşmacı olarak yer aldı. 

Birbirimize Saygı Duymak Zorundayız

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, değişik kültürlerden, inançlardan, farklı dilleri konuşan genç akademisyen adayları ile bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başladı. Uluslararası öğrencilerin en başta sosyal etkileşimlerine imkân sağlayan bu tür buluşmaların farklı kültürlerden insanların birbirlerini tanımasına olanak verdiğini belirten Prof. Dr. Köse, aynı zamanda bu tarz oluşumların yeni dostluklara, anlayışlara ve anlam paylaşımlarına aracılık ettiğini de vurguladı. Prof. Dr. Köse, “Hepimiz, Hz. Adem’in çocukları olduğumuzdan dolayı en başta insanız; bunun gereği olarak tanışmak ve birbirimize saygı duymak zorundayız. ‘Yaratılmışların en şereflisi’ insana saygı duymak Allah’ın bir emridir. Tüm dinlerde insana özel bir değer verilmiştir. İnsanı konu edinen bir bilim alanı olan sosyal bilimlerde, akademik yaşamın henüz başında olan sizlerin de canlının değerini öğrenmenizde yarar olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum” dedi.

Filistin’de İnsanlık Suçu İşleniyor

Prof. Dr. Köse, sosyal bilimlerin önemine dikkat çekerek, “Sosyal bilimler geniş bir alanı içine alır ve toplum yapısı ile ilgilenir. Toplumların karmaşıklığını ve çeşitliliğini anlama amacına yönelik sistemli çabalar bütünüdür. Toplumsal ve küresel sorunları insan odaklı olarak ele alır. Sosyal bilimlerdeki araştırmalar ve analizler; insan hakları, sürdürülebilirlik, toplumsal adalet, siyaset, ekonomi ve daha pek çok konuda çözümler sunmaya yöneliktir. Günümüzde gelinen noktada bunların değerini daha iyi anlarken, akla hiç kuşkusuz Filistin’de, Gazze’de işlenen insanlık suçu geliyor. Bugün o bölgede yaşananlara tüm dünya sessiz kalmış durumda ve akademi de dahil hiçbir kesim tepkisini açık biçimde göstermemekte; iki yüzlü bir tavır sergilemektedir. Maalesef hepimizin gözü önünde çocuklar, kadınlar, yaşlılar, siviller bombalanıyor, hastaneler yerle bir ediliyor. Bizler, bu dünyayı değiştirmek zorundayız. İnsan çok değerli bir varlık ve tüm dinlerde özel bir yeri var; o zaman inanç, ırk, renk ayrımı olmaksızın, şerefini insanlığından alan bütün insanlar için en büyük nimet bu düzeni değiştirmemizdir. İnşallah biz hiçbir kesime ayrım yapmaksızın, farklılıklarımızı zenginlik olarak görecek, dünyanın yaşadığı sorunlar için her birimizin birlikte çalışmasına ihtiyaç olduğunu unutmayacağız” şeklinde konuştu. 

Daha Adil Bir Dünyayı Siz Gençler Kuracaksınız

Medeniyetimizin odağında can taşıyan tüm varlıklara karşı saygı ve merhametin olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Köse, Hz. Muhammed’in savaşa hiçbir zaman ilk başlayan taraf olmadığını hatırlatarak, onun davranışlarından adalete, merhamete ve savaş hukukuna ilişkin çarpıcı örnekler verdi. Günümüz dünyasında iki yüzlü bir adalet anlayışının hakim olduğunu ifade eden Prof. Dr. Köse, Lahey ve Cenevre Sözleşmelerinin kağıtta bırakıldığını ve keyfi olarak uygulandığını belirtti.  İmzalanan uluslararası sözleşmelerde savaş bölgelerinde ve işgal altında yaşayan sivillerin korunmasının taahhüt edildiğini belirten Rektör Prof. Dr. Köse, “Tarihe bakın, Bosna Hersek’te 40 bin kadına tecavüz edildi. 2’nci Dünya Savaşında milyonlarca kadına tecavüz edildi. İnsan hakları, özgürlük, eşitlik gibi kavramları diline pelesenk eden ülkeler evrensel değerleri istediklerinde askıya alıyorlar. Bu dünya anlayışının değişmesi gerek. Uluslararası öğrenciler olarak sizler yarının yöneticileri olacaksınız. Değişik ülkelerde önemli yerlere geleceksiniz. Benim size tavsiyem, bilimi ve onun çıktılarını insanlık yararına kullanmanız;  ikiyüzlü değil, insanı ve canlıyı her zaman samimiyetle önde görmeniz, yapacağınız işlerde ve alacağınız kararlarda onun yararına odaklanmanızdır. Daha adil bir dünya mümkün ve bu dünyayı siz gençler kuracaksınız. Başkalarına ve onların kutsallarına saygı duyacak, zulüm karşısında susan dilsiz şeytan olmayacaksınız. Farklılıklarımızı zenginlik olarak görecek, dünyanın yaşadığı sorunlar için her birimizin birlikte çalışmasına ihtiyaç olduğunu unutmayacaksınız” diye konuştu.

Dünyanın Barış ve Huzuruna Katkıda Bulunacaklar

Uluslararası öğrencilerin, yaptıkları araştırmaları farklı bilimsel ortamlarda paylaşmalarına, tartışmalarına ve genç araştırmacıların kendi aralarında etkileşimde bulunabilmelerine imkân sağlamayı amaçladıklarını belirten Kongre Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Murat Kayacan, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) çatısı altında faaliyet yürüten İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci Derneği’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Konuşmasında uluslararası öğrencilerin üstlendiği misyona dikkat çeken Prof. Dr. Kayacan,  “Gazze’de şehit olan kardeşlerimize rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Dünyamızda çatışmalar maalesef bitmiyor. Ama bizlere düşen görev çatışma alanlarını en aza indirmektir. Onlarca farklı ülkeden gelen kültürler arası anlayış ve küresel farkındalığa sahip öğrencilerimizin bu bilinç ve anlayışla çalıştıklarını, öğrenimlerini devam ettirdiklerini görmekteyiz. Farklılarımız zenginliklerimizdir. Buradaki öğrencilerimizin, ülkelerine döndüklerinde dünyanın barış ve huzuruna katkıda bulunacağınıza yürekten inanıyoruz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Zehra Nuray Nişancı, Prof. Dr. Fatma Akkuş Yiğit’in sunumlarıyla bilimsel oturumlara geçildi.