En GüncelİKÇUKültür - Sanat

İKÇÜ’de “Mübadele Hikâyeleri” Sergi ve Konferansı Düzenlendi 

Fotoğraf- Ali Yaman

Muhabir-Asya Meyda Birlik

Mübadelenin 100’üncü Yılı Etkinlikleri kapsamında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Ege ve Balkan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBAMER) ile Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi (SBBF) Coğrafya Bölümü Mübadele Hikayeleri” Sergi ve Konferansı Düzenledi

İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu fuaye alanında düzenlenen “Bir Mübadele Hikâyesi: Figen Gürsoy Minyatür Sergisi”’ne sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Minyatür Sanatçısı Figen Gürsoy’un mübadele hikayelerini minyatür sanatı ile resmettiği; İKÇÜ EBAMER ve SBBF Coğrafya Bölümü’nün düzenlediği serginin 20 Aralık tarihine kadar açık olacağı bildirildi. 

Sergi açılışının ardından İKÇÜ EBAMER ile SKS Tarih ve Kültür Topluluğu’nun düzenlediği “Mübadelede İnsan Hikâyeleri” konulu konferans ise İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşti. Mübadelenin 100’üncü yılında mübadil insanların hikayelerinin anlatıldığı ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Mert’in konuk konuşmacı olduğu konferansa İKÇÜ EBAMER Müdürü Prof. Dr. Turan Gökçe, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ünal, Coğrafya Bölümü Türkiye Coğrafyası Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arife Karadağ,  Minyatür Sanatçısı Figen Gürsoy ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

“Mübadelenin 100’üncü Yılı Etkinlikleri 1 Yıl Boyunca Devam Etmeli”

Konferansın açılış konuşmasını İKÇÜ EBAMER Müdürü Prof. Dr. Turan Gökçe yaptı. Konuşmasında EBAMER’in çalışmalarından ve düzenlediği etkinliklerden bahseden Prof. Dr. Gökçe, “Bu tür etkinliklere katılım göstermelerinin, öğrencilere çok önemli katkıları olacağını düşünüyorum. EBAMER olarak birçok etkinlik düzenlemeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz hafta da 2 gün boyunca T.C. Dışişleri Bakanlığı ile birlikte ‘Cumhuriyetin 100’üncü Yılında Türkiye ve Balkanlar’ konulu sempozyum düzenledik. Bugün de Coğrafya Bölümü ile birlikte hazırlanan etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Bu programların 1 yıl boyunca devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı. 

“Balkanlar, İstanbul’dan Daha Önce Türk Olmuş Bir Coğrafyadır”

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Mert konuşmasına Lozan Anlaşması uyarınca 1923 yılında gerçekleşen Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesine giden sürecin tarihsel arka planını anlatarak başladı. “Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan her beş kişiden biri en azından Balkan kökenlidir ama bunun farkında bile değiliz” diyen Prof. Dr. Mert, Türkiye’ye göç eden başka toplulukların yoğun faaliyetler gösterdiğini ancak Balkanlardan gelenlerin onlara nazaran daha az kendilerini ifade ettiklerini belirtti. “Bir insanın “oralı” sayılması için orada kaç yılını geçirmesi gerekir?” sorusunu yönelten Prof. Dr. Mert, 450 yıl boyunca Balkanlarda yaşamış halkın vatanından, ata yurdundan zorunlu ayrılışını anlattı. Balkanlardan gelen halkın sıla hasretine ve yaşadığı zorluklara değinen Prof. Dr. Mert, “Balkanlar, İstanbul’dan daha önce Türk olmuş bir coğrafyadır. Anadolu’nun yarısından daha önce Osmanlı olmuş bir coğrafyadır. Bu yüzden biz orada sadece bir geçmiş, bir tarih bırakmadık. Dedemizin mezarını, toprağını, evini, ocağını bıraktık. Bunlar bizim kültürümüzde kutsal nesnelerdir. Hayatları boyunca o insanlar kalplerinde, zihinlerinde bu hasreti yaşadılar.” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Mert’in, zorunlu mübadeleye tabii tutulan göçmenlerin hikâyelerini anlatmasıyla konferans sona erdi.

Konferans bitiminde İKÇÜ EBAMER Müdürü Prof. Dr. Turan Gökçe tarafından konuk konuşmacı Prof. Dr. Hasan Mert’e; İKÇÜ SBBF Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ünal’ın Minyatür Sanatçısı Figen Gürsoy’a teşekkür belgesi takdim etmeleriyle program tamamlandı.