En GüncelİKÇUSosyal

İKÇÜ’de “Kades Uygulaması ve Şiddete Yönelik Farkındalık” Semineri Düzenlendi

Fotoğraf- Umut Aybars Sürmeli

Muhabir- Zeynep Yaşar

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) SKS Kadın ve Aile Çalışmaları Topluluğu tarafından “Kades Uygulaması ve Şiddete Yönelik Farkındalık” konulu seminer düzenlendi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Hizmet Uzmanı Güliz Kuli ile İzmir Asayiş Şube Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği’nde görevli polis memuru Nurdan Hasırcı tarafından Topluluk Etkinlik Salonunda verilen seminere İKÇÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatma Akkuş Yiğit ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)’nde şiddete maruz bırakılan bireyler ve çocuklarla ilgili alan çalışmalarını yürüten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Hizmet Uzmanı Güliz Kuli, şiddetin tanımı ve şiddet türleri hakkında bilgi verdi. Şiddetin birçok sebebi olsa da temelinin toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayandığından ve bunun sonucunda güçlü kılınanın güçsüz kılınana uyguladığı baskı unsurunun ortaya çıktığından bahseden Kuli, şiddet türlerinin ise cinsiyete dayalı şiddet çatısı altında tarafların birbirleriyle olan ilişkisine bağlı olarak aile içi şiddet, kadına karşı şiddet, kız çocuğuna karşı şiddet, erkek çocuğuna karşı şiddet ve flört şiddeti şeklinde çeşitlendiğini dile getirdi. Kuli, partner ilişkisi içinde kişiye zarar veren, kendisini baskı altında hissettiren her davranışa flört şiddeti denilebileceğini ve şiddetin bu türünün 16-24 yaş aralığında yoğun olarak görüldüğünü söyledi. Flört şiddeti kapsamında sık karşılaşılan sanal şiddet türüne de değinen Kuli, teknoloji araçları veya sosyal medya ağları kullanılarak taraflardan birinin fotoğraflarıyla tehdit edilmesinin, sosyal medya üzerinden sürekli rahatsız edilmesinin, fotoğraf atmaya zorlanmasının ve fotoğraflarının izinsiz paylaşılmasının bu şiddet türüne dâhil olduğunu ifade etti. Şiddetin bir anda ortaya çıkmadığını vurgulayan Kuli, partnerin zaman içerisinde söyledikleriyle ve davranışlarıyla verdiği sinyallere dikkat edilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Kades Uygulaması Her Kadının Telefonunda Olmalı

Şiddet mağduru bireylerin polis merkezine gitmek yerine tüm ilçelerde bulunan Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği’ne başvurabileceklerini; oradaki polis memurlarının sadece bu konuyla ilgilendiğini, gerekli eğitimleri aldıklarını ve konunun uzmanı olduklarını aktaran Polis Memuru Nurdan Hasırcı, şiddet veya taciz gibi kötü davranışlara maruz kalan kadın ve çocukların, bu kötü eylemlere maruz kalmaması adına tasarlanmış resmi bir uygulama olan Kadın Destek Uygulaması (KADES) hakkında bilgi verdi. KADES uygulamasının kullanımının oldukça kolay olduğunu belirten Hasırcı, 11 farklı dil seçeneği bulunan uygulamayı sadece kadınların kullanabilmesinin yanı sıra 4 yaş ve üzeri kız çocuklarının da kullanabileceğini söyledi. İhbar durumunda olay yerine en yakın ekibin en hızlı şekilde ulaşabilmesi açısından konum servislerinin açık olması gerektiğini vurgulayan Hasırcı, KADES uygulamasının başkalarına da yardım edebilmek için her kadının telefonunda olması gerektiğini dile getirdi. 

Seminer, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından İKÇÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatma Akkuş Yiğit’in teşekkür belgelerini takdim etmesi ile son buldu.