İKÇÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Açısından Orman Yangınlarını Ele Aldı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi tarafından “Orman Yangınları ve Kayıplarımız” konulu panel düzenlendi
İKÇÜ Tıp Fakültesi’nde verilen Çevre Sağlığı Uygulamaları dersi kapsamında İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen ve moderatörlüğünü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tözün ile Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Funda İfakat Tengiz’in yaptığı panele çok sayıda öğrenci katıldı. “Orman Yangınları ve Kayıplarımız” panelinde İKÇÜ Orman Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İsmail Baysal ve Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temsilcisi Orman Yüksek Mühendisi Ahmet Kenan Öztan konuşmacı olarak yer aldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mustafa Tözün, ağaçların bütün kültürlerde ve inanç sistemlerinde kutsal olduğunu belirterek, günümüzde orman yangınlarının önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini hatırlattı ve milli servet ve kutsal bir değer olan ormanları korumanın gerekliliğine vurgu yaptı.
Panelistlerden İKÇÜ Orman Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İsmail Baysal “Türkiye’de Orman Yangınları” başlıklı sunumunda, dünya genelinde 4 milyar hektar ormanlık alan bulunduğunu, her yıl 6 milyon ormanlık alanın yangınlar sebebiyle kaybedildiğini ve orman yangınlarının yüzde 90’a yakın bir bölümünün insan kaynaklı çıktığını aktardı. “Ormanlık alanlar, insanoğlunun en fazla ilişkide ve etkileşimde bulunduğu ekosistemlerdir. Ancak bu ilişki ormanların aleyhine, tek taraflıdır” diyen Dr. Öğr. Üyesi Baysal, Türkiye’deki orman yangınlarına ilişkin istatistiki bilgiler paylaştı. Dr. Öğr. Üyesi Baysal, orman yangınlarıyla en etkili, en ucuz ve en verimli mücadele yönteminin, insan kaynaklı çıkan yangınları en aza indirmek olduğunu belirterek, orman yangınlarına karşı alınması gereken önlemlerden bahsetti.
“Kızılçam Ormanları ve Orman Yangınları” başlıklı bir konuşma yapan Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temsilcisi Orman Yüksek Mühendisi Ahmet Kenan Öztan ise, sözlerine 1924 yılında kurulan Türkiye Ormancılar Derneği hakkında bilgi vererek başladı. “Ormanlar sadece ağaçlardan ibaret değildir; çeşitli mikroorganizmaların, hayvanların, bitkilerin yaşadığı bir ekosistemdir” diyen Öztan, Orman Genel Müdürlüğü’nün 2023 yılı verilerine göre Türkiye’deki orman varlığının 23 milyon hektar olduğunu, bunun 5.3 milyonluk kısmını ise kızılçam ormanlarının oluşturduğunu belirtti. Kızılçam’ın Türkiye’ye özgü, önemli bir ağaç olduğunu vurgulayan Öztan, “Kızılçam, tarih boyunca yangınla karşılaştığı için evrim geçirmiştir. Bu ağaçların alt gövdesindeki kabukları oldukça kalındır. Dolayısıyla, yüzeyde geçen, örtü yangınları şeklinde seyreden yangınlardan zarar görmez. Ayrıca kızılçamların en önemli sigortası kozalaklarıdır. Yangın sırasında kozalaklar tamamen kapanır ve içindeki tohumları korumaya alır. Yangın sonrasında ise içindeki tüm tohumu döker” dedi.
“Orman Yangınları ve Kayıplarımız” paneli, öğrencilerden gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.