AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’de Örgütlü Suçlarla Mücadele Paneli Düzenledi

Fotoğraf- Rüzgar Dede

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Hukuk Fakültesi tarafından Örgütlü Suçlarla Mücadele paneli düzenlendi. 

İKÇÜ Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gizem Dursun Özdemir’in moderatörlüğünde Hukuk Fakültesi Farazi Mahkeme Salonunda gerçekleşen panelde, emekli Cumhuriyet Başsavcı Vekili Av. Arb. Bekir Şahiner konuşmacı olarak yer aldı. Panele Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerem Batır, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Özge Karaege ile Dr. Öğr. Üyesi Cemal Başar, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

Hem Onurlu Hem de İtibarlı Meslekler 

Açılış konuşmasını yapan Dekan Prof. Dr. Kerem Batır, “Bugün, konuğumuz olan Emekli Cumhuriyet Başsavcı Vekili Av. Arb. Bekir Şahiner’in mesleki tecrübelerinden istifade edeceğiz. Panelin genç arkadaşlarımıza yol gösterici olmasını ümit ediyorum. Bildiğiniz gibi Türkiye’de hukuk alanında çalışmak, hakimlik, savcılık mesleklerini icra etmek hem çok itibarlı hem de çok onurlu işlerden, ama aynı zamanda pek çok zorlukları da beraberinde getiriyor. Mesleği, bu seviyede icra etmiş bir büyüğümüzün aramızda olması ve bizlere tecrübelerini aktaracak olması çok değerli. Kendisine teşekkürlerimi arz ediyor, verimli bir program olmasını temenni ediyorum” dedi. 

Adaletin Gelişmesine Katkı Sağlayacaksınız

İKÇÜ’nün konuğu olmaktan duyduğu mutluluğu paylaşan emekli Cumhuriyet Başsavcı Vekili Av. Arb. Bekir Şahiner, “Hukuk fakültesinde öğrenim gören sizler, hukuk ve adaletin gerçekleşmesine ve gelişmesine çok önemli katkılar sağlayacak kişilersiniz. Hukuk fakültesinde okumak farklı bir değerdir. Çünkü hukuk fakültesi insan onuru ve saygınlığını, demokrasiyi ve adaleti korumayı misyon edindirir. Hakimlik, savcılık ve avukatlık meslekleri de özünde hep bu hususları barındıran mesleklerdir. Sizler de, bu mesleklere adım atacak ve çok önemli görevleri yerine getireceksiniz” dedi. 

Üç Tip Yapılanma Var

Hukuk sisteminde, uygulayıcıların en çok karşılaştığı zorluklardan bir tanesinin örgütlü suçlar olduğunu belirten Şahiner, örgütlü suçların 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 222. Maddesinde düzenlendiğini bildirdi ve bu konudaki yasal düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Uluslararası hukukta ve iç hukukta örgütlü suçlarla mücadele konusunda pek çok düzenleme bulunduğunu dile getiren Şahiner, örgütlü suçlar söz konusu olduğunda çıkar amaçlı terör örgütleri, mafya tipi yapılanmalar ve siyasi örgütler-terör örgütleri olmak üzere üç tip yapılanmadan söz edilebileceğini söyledi. Şahiner, “Bir örgütün varlığından bahsedilmek için en az üç veya daha fazla kimsenin belirsiz tip ve sayıda suç veya suçları işlemek amacıyla bir araya gelmesi, aralarında devamlılık unsurunun bulunması, örgüt mensuplarının arasında hiyerarşik bir ilişkinin bulunması ve ellerindeki araç, gereç ve sayının işlemeye kast ettikleri suçları gerçekleştirmeye elverişli olması gerekir” dedi. 

Panel, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.