En GüncelFemaleİKÇUSosyal

İKÇÜ’de Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Paneli Düzenlendi

Muhabir: Aleyna Arslanbaş

Fotoğraf: Umut Aybars Sürmeli

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) SKS Sosyal Hizmet Topluluğu tarafından “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Sosyal Hizmet Uygulamaları” konulu panel düzenlendi

İKÇÜ Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda düzenlenen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu’nun katıldığı ve moderatörlüğünü Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı ve Sosyal Hizmet Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Melike Tekindal’ın yaptığı panelde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Hizmet Uzmanı Güliz Kuli, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Psikolog Ceren Erdur ve Avukat Gözde Ünal konuşmacı olarak yer aldı.   

Medya Şiddeti Özendiriyor

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Türkiye’de sosyal hizmet alanının hızlı geliştiğini ifade ederek, özellikle dezavantajlı grupların sosyal ortamlarda daha çok yer alması ve dezavantajlarının ortadan kaldırılması yönünde daha fazla uygulama ve istihdama dönük çalışma yapıldığını belirtti. Son yıllarda kadınların dezavantajlı olma durumlarının dönüştüğünü söyleyen Prof. Dr. Bulduklu, medyanın şiddet ve kadına yönelik şiddet olayları üzerindeki olumsuz etkisine değindi. Prof. Dr. Bulduklu, “Toplumun büyük bir kısmının evde olduğu, akşam saatlerinde yayınlanan dizilerin yarısından fazlasında ilginç bir şekilde töre, gelenek, adet, kültür ile gerekçelendirilen şiddet olaylarını ve bu olayların nesnesi olarak gösterilen şiddet mağdurlarını görürsünüz. Keza, gündüz kuşağı denilen programların tümüyle şiddeti özendirdiğine ve sosyal medyayı da bu anlamda kullanmaya başladıklarına tanık olursunuz. Dolayısıyla şiddet ve kadına yönelik şiddet konularında önce medyanın içeriklerine odaklanmaya ihtiyaç olduğu kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

Sosyal Hizmet Tüm İnsanlarla İlgilenen Bir Alan

Sosyal hizmetin, dezavantajlı olsun ya da olmasın tüm insanlarla ilgilenen bir alan; bireylerin var olma halini destekleyen mesleklerden biri olduğunu vurgulayan Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı ve Sosyal Hizmet Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Melike Tekindal, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında düzenledikleri programla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının kadına yönelik şiddete karşı yaptığı sosyal hizmet uygulamalarını derinlemesine incelemeyi hedeflediklerini belirtti. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla BM tarafından ilan edildiğini hatırlatan Doç. Dr. Tekindal, davetli konuşmacılara ve desteklerinden dolayı İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu’ya teşekkür etti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Psikolog Ceren Erdur, Çiğli Sosyal Hizmet Merkezi’nde kadın irtibat görevlisi olarak yaptığı görüşmelerden edindiği izlenimleri paylaştı. Kadınların şiddeti algılama ve açıklama biçimlerinin psikolojik arka planına değinen Erdur, şiddetin kadınlarda korku, benlik saygısında azalma, kendini suçlama, başkalarını suçlama, duygu durum bozuklukları, ağlama krizleri ve öfke patlamaları gibi tepkiler yarattığını belirtti. Erdur, her üç kadından birinin şiddete maruz kaldığını belirterek, hiçbir ailenin birbirine benzemediğini hatırlattı ve şiddete uğrayan kadınların yaşadığı travmalardan dolayı sağlıklı düşünemediklerini ve iletişim kurmakta güçlük çektiklerini anlattı. Erdur, şiddete maruz kalan kadınlarla etkili iletişim kurmanın, onlara yalnız olmadıklarını hissettirmenin ve ihtiyaçlarını birlikte saptayıp bilgilendirme ve yönlendirme yapmanın öneminden söz ederek konuşmasını noktaladı.

Avukat Gözde Ünal, kadına yönelik şiddet olaylarında, şiddete maruz kalan kadınlara verilecek olan hukuki desteğin, sosyal hizmet desteği ve psikolojik destekle birlikte verilmesi gerektiğini vurgulayarak, şiddet mağduru kişinin hangi durum ve psikolojide olduğunun ve acil olarak neye ihtiyaç duyduğunun belirlenmesinin öneminden söz etti. Kadına yönelik şiddet olaylarındaki hukuki süreci güvenlik güçleri, sosyal hizmet uzmanları, psikologlar ve doktorlarla birlikte yürüttüklerini belirten Ünal, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün öyküsünden, şiddet türlerinden ve kadına yönelik şiddete ilişkin hukuki düzenlemelerden bahsetti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Hizmet Uzmanı Güliz Kuli ise, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nin şiddetle mücadele konusunda neler yaptığından bahsetti. Kadına yönelik şiddetle mücadelenin toplumun geneli ve bütün kurumları tarafından, toplu kabulü gerektiren ve çözüm yollarının ancak bu kabulle uygulanabileceği bir durum olduğunu belirten Kuli, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen koruyucu ve önleyici hizmetlerin Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri, konuk ve sığınma evleri gibi kurumlar üzerinden gerçekleştiğini bildirdi. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nin 2012 yılında kurulduğunu ve 7/24 hizmet verdiğini aktaran Kuli, şiddete maruz kalan kadınlara yönelik güvenlik desteği, sığınma desteği, sağlık desteği, ekonomik destek, kreş desteği, adli süreçlerin izlenmesi desteği gibi süreçlerin merkez çatısı altında tek elden planlandığını ve yürütüldüğünü dile getirdi.