EğitimEn GüncelİKÇU

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bulduklu’dan Kurum Kültürü Semineri

Fotoğraf- Tuğçe Yetgin

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından düzenlenen seminerde liderlik, yönetişim ve kalite kavramları etrafında Kurum Kültürü’nü anlattı

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü Öğrenme Öğretme Destek Komisyonu tarafından düzenlenen ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu tarafından verilen seminer Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşti. Açılış konuşmalarını Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya ile Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Tokem’in yaptığı seminere Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Sevtap Günay Uçurum ile Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Akbıyık, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı, Hemşirelik Bölümü Öğrenme Öğretme Destek Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Derya Uzelli Yılmaz ile akademik ve idari personel katıldı.

Güz Döneminin Son Etkinliği

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Tokem, Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde şehit düşen askerlere rahmet dileyerek sözlerine başladı. Hemşirelik Bölümü’nün güz dönemindeki son etkinliği olan Kurum Kültürü başlıklı seminerin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti paylaşan Prof. Dr. Tokem, “Yoğun gündemine rağmen bizleri kırmayarak aramızda bulunduğu için Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yasin Bulduklu’ya ve destekleri için Dekanımız Prof. Dr. Derya Özer Kaya’ya çok teşekkür ediyorum. Bu etkinliğin planlanması ve düzenlenmesinde başından sonuna kadar büyük emekleri olan Öğrenme Öğretme Destek Komisyonu Başkanı Doç. Derya Uzelli Yılmaz’a ve komisyon üyelerine ayrıca teşekkür ederim. Toplantımızın verimli geçmesini diliyorum” dedi.

Etkinlik Düzenlemeyi Sürekli Hale Getiren Aktif Bir Fakülteyiz

“Aktif bir fakülte olarak, etkinlik düzenlemeyi sürekli hale getirmekten dolayı mutluyuz, keyifliyiz, gururluyuz” diyen İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Kurum Kültürü seminerinin ise kendileri için ayrı bir önemi olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Derya Özer Kaya, “Hepimiz İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin birer parçasıyız. Bu kurum içerisinde olabildiğince verimli çalışmaya, üretken olmaya gayret ediyoruz. Bunun yanı sıra kurumumuza bağlı olmamız da gerekiyor elbette. Bu bağın liderlik, yönetim ve kalite bağlamında farklı bileşenleri var. Biz bunları çeşitli ortamlarda hep dile getiriyoruz. Öğrencilerimizi de bu kapsamda daha duyarlı, aktif ve farkındalık sahibi olmaları için yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bölüm Bazında Böylesi Bir Duyarlığın Oluşması Kıymetli

Hemşirelik Bölümü tarafından düzenlenen seminerin, başlı başına bir kurum kültürü unsuru olduğunu ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, fakülte ve bölüm bazında böylesi bir duyarlığın oluşmasının çok kıymetli olduğunu dile getirdi. Bir Kurumu diğerlerinden ayıran en önemli göstergenin, o kurumun kültürü olduğunu belirten Prof. Dr. Bulduklu, kültürün ise görünen ve görünmeyen bileşenleriyle, getirdiği değerler sistemiyle kuruma eşsiz bir kimlik kazandırması gerektiğini söyledi. Kurumu bir organizmaya benzeten ve üst kültür olan kurum kültürünün, bölüm kültürünü biçimlendirirken, aynı zamanda ondan etkilendiğini de kaydeden Prof. Dr. Bulduklu, alt kültürün taşıyıcısı olan birimlerdeki olumlu gelişmelerin ise kurumu da değiştireceğini sözlerine ekledi. Prof. Dr. Bulduklu, “Kurumu binaya benzetirsek, onu ayakta tutan harç ise kültürdür. Kurum kültürü söz konusu olduğunda aslında o kurumdaki bileşenlerin bir aradalığına, birlikteliğine ve gelecek hedeflerine katkı yapacak bir anlayıştan söz etmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı. Kültürün ‘geçmiş’ kavramıyla anlam kazandığını vurgulayan Prof. Dr. Bulduklu, “Kültür bir anda ortaya çıkan bir şey değil. İçinde yer alan veya sonradan dahil olan bireyleri şekillendiren bir niteliğe sahip. Bu özelliğinden dolayı, bir kurumu kurum yapan unsurların başında kültür geliyor. Kültür, düşünme biçimlerini şekillendirdiği gibi, nasıl tutum geliştirileceğini ve davranışların yönsemesini de biçimlendiriyor. Dolayısıyla herkes aynı yere baktığında, aynı kurallara uymaya başladığında kurum kültürü gündeme geliyor” dedi.

Kurum İçi İletişim Önemli

Kültürün, paydaşların ortak katkısıyla olumlu bir şekilde değişebileceğini ifade eden Prof. Dr. Bulduklu, kurum kültürünün liyakat, açıklık, şeffaflık, etik değerlere bağlılık, hesap verilebilirlik ve adalet gibi değerler setinin içselleştirilmesi ile bireylere bir davranış özelliği ve kimlik kazandıracağını dile getirdi. Kurumsallaşmanın ise bütün karar verme süreçlerinin standardize hale gelerek belirli ilkeler çerçevesinde gerçekleşmesi ile mümkün olacağını kaydeden ve bu süreçte kurum içi iletişimin öneminden söz eden Prof. Dr. Bulduklu, “Kurumsal anlamda iletişimin de doğru kurgulanması lazım. Kurum kültürü için pek çok unsur önemliyken; hem akademik birim yöneticilerinin, hem de üniversite yönetiminin kurumsallaşmayı hedefleyen ve bu amaçla belli başlı kurallar ve ilkeler çerçevesinde kurum içi iletişimin doğru bir şekilde kurgulanmasını sağlayan bir bakış açısını yerleşik kılması gerekir. Çünkü ilkelerin ve kuralların hakim olduğu bir yerde, yapı bireyden bağımsız hale gelir” diye konuştu. Birimler arasında ve birim içinde birlikte yapılan faaliyetlerin kurum kültürüne olan katkısına da değinen Prof. Dr. Bulduklu, bu tür etkinliklerin aidiyet duygusunun güçlenmesine katkı sağlayarak, motivasyonu arttıracağını belirtti.