Deprem Şehitlerini Yâd Eden İKÇÜ, Afet Farkındalık Çalışmalarını Sürdürüyor
Haber-Nurselin Bostan
6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde deprem şehitlerini yâd eden İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), afetlere ilişkin farkındalık kazandırma çalışmalarına aralıksız devam ediyor. İKÇÜ Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Alper Çankaya, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünde, “Deprem farkındalığımızın yüksek, hazırlıklarımızın ise tam olması gerekmektedir” dedi
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından girişilen yardım seferberliğine “Haydi İKÇÜ Dayanışma Zamanı” sloganıyla katılan; Gaziantep İslahiye’deki arama kurtarma çalışmalarına gönüllü ekipler göndererek çok sayıda cana dokunan, ayni, nakdi yardımlar ve sosyal sorumluluk projeleriyle depremzedelere destek olan, sahada görev alan gönüllülere psikolojik ilk yardım eğitimleri veren, bununla birlikte depremzede öğrencilere ve ailelerine yönelik Psikolojik Destek Masası kuran İKÇÜ, “Asrın felaketi” olarak nitelendirilen ve ülkemizi derinden sarsan 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde deprem şehitlerini yâd ederek, afetlere ilişkin farkındalık kazandırma çalışmalarını sürdürüyor.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde yayımladığı mesajında, “Acıyı tarif etmekte kelimelerin kifayetsiz kaldığı Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde, deprem şehitlerimizi rahmetle yâd ediyorum. Rabbim ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin” ifadelerini kullandı.
Depremlerde zararı azaltmaya yönelik araştırmalar yapmak ve sonuçlarını uygulamaya dönüştürerek; bilgi birikimini toplumun hizmetine sunma amacıyla faaliyet gösteren İKÇÜ Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi ise depreme yönelik farkındalık kazandırma çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Alper Çankaya, “Ülkemiz genelinde yaşanan depremler pek çok can ve mal kaybına neden olmuştur. Bunun son örneğini 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde yaşadık. Ülkemizin jeolojik açıdan genç bir yapıda olması, depremlerin sıklıkla yaşanmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla deprem farkındalığımızın yüksek, hazırlıklarımızın ise tam olması gerekmektedir” dedi.
“Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilimizi etkileyen depremler geçen yıl hepimizi çok derinden üzdü. Umarım bu tür afetler tekrar yaşanmaz” diyen Dr. Öğr. Üyesi Çankaya, vatandaşların 2018 yılında yürürlüğe giren deprem yönetmeliğine göre tasarlanmış yapıları tercih etmelerinin önemine değindi.
Deprem hazırlıklarının üç aşamada değerlendirilebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Çankaya, “Bunlar temelde deprem öncesini, sırasını ve sonrasını kapsamaktadır. Depremler öncesinde uygun projelendirilmiş ve kontrolleri yapılmış yapıları tercih etmek önemlidir. Bununla birlikte yapının amacına uygun olarak kullanılıyor olması da oldukça kritiktir. Deprem esnasında ise paniğe kapılmadan, çamaşır veya bulaşık makinesi gibi beyaz eşyaların yanlarına kapanarak depremin geçmesini beklememiz oldukça önemlidir. Bu esnada asansör ve merdivenlerin kullanımından kaçınılmalıdır. Son olarak sarsıntının sona ermesiyle yaşam alanları seri bir biçimde terk edilerek, daha önceden belirlenmiş ve ilan edilmiş güvenli toplanma alanlarına ulaşılmalıdır” diye konuştu.
Dr. Öğr. Üyesi Çankaya, güvenli toplama alanlarının ise Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)’nın internet sitesi üzerinden veya belirli bölgelere konulmuş tabelalar vasıtasıyla öğrenilebileceğini aktardı.